Maja Ognjenović (©MN Press)
Maja Ognjenović (©MN Press)

Završna reč Maje Ognjenović: Veliki šok i za nas i za Gvidetija, celo leto bilo potrebno za upoznavanje

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.09.23. | 12:49

"Zlato u Parizu bi svakako bilo rezultat o kom svi maštamo i kome se nadamo iz dubine našeg srca", rekla je kapiten naše reprezentacije

Samo reči hvale su se nizale ispod posta na Instagramu Maje Ognjenović, kada je objavila da će peti put igrati na Olimpijskim igrama i okačila slike sa prethodna četiri turnira (Peking, London, Rio, Tokio). Dobijala je komplimente od saigračica, ali i od svetskih odbojkaških zvezda poput Gabi Gimaraeš, Joane Vološ, Tatjane Košeljeve, Zehre Guneš... Ni grama sujete u ovom slučaju nije bilo, jer svi znaju šta Maja predstavlja u ovom sportu.

Uspešno je završila još jednu reprezentativnu godinu, a za kraj je bio red da baš ona pronanalizira sve što se dešavalo.

Izabrane vesti

Sa kapitenskom trakom ispod broja predvodila je odbojkašice Srbije do evropskog srebra - desete medalje sa velikih takmičenja u njenoj kolekciji, pa onda i do olimpijske vize, koja je overena pre tri dana u kineskom Ningbou.

"Turnir je ispunio očekivanja jer je glavni cilj bio da se kvalifikujemo na Olimpijske igre. Nismo ga završile na način na koji smo želele, jer ta utakmica protiv Kine nije imala rezultatskog značaja... Moram da podvučem da taj meč protiv Holandije koju smo maksimalnim rezultatom dobili da je bio presudan za plasman na OI", rekla je Maja Ognjenović na beogradskom aerodromu. "Mi smo u više navrata pričali da svakog leta izdvajamo neka takmičenja kao prioritete. Ove godine je to bilo malo drugačije u smislu da su Evropsko prvenstvo i olimpijske kvalifikacije imali podjednak značaj. Znam da je Đovani insistirao na Ligi nacija, međutim bilo je nemoguće da se tri takmičenja za jedno leto igraju na istom nivou. Odatle i taj rezultat - nismo se plasirale na finalni turnir, što se ispostavilo kao dobro jer smo imali mnogo vremena za pripreme za Evropsko prvenstvo, na kom smo igrale finale. Sama sebi sam dosadna ali ponavljam ne možemo biti nezadovoljni. Igrali smo finale EP, ali nije završeno na način na koji smo mi želeli".

Ono što je bitno - devojke su se podigle posle izgubljenog finala na EP, pronašle su snagu za poslednje takmičenje u godini i uzele kartu za Olimpijske igre.

"Sad opet i ove kvalifikacije... Znate i sami - mi kao svetski šampioni i evropski vicešampioni nismo direktno plasirani. Kod nas u odbojci je vrlo čudan sistem. Ali, kada se sad osvrnem i kada pogledamo celo leto 2023. godine - moramo da budemo zadovoljni. Mislim da smo ispunili ono što smo i očekivali".

Već dugo se govori o olimpijskom zlatu koje ovoj generaciji nedostaje. Sada su te priče samo dodatno podgrejane - kada je viza obezbeđena.

"Ne mogu da nam smetaju... Taj naš kontinuirani rad i uspesi poslednjih 15-ak godina daju nam tu određenu dozu pritiska - pozitvnog. A vama daju za pravo da tako mislite i imate ta očekivanja. Prognoze nikada nisam volela. I da budemo treće na OI ne verujem da će neko biti tužan. Zlato bi svakako bilo rezultat o kom svi maštamo i kojem se nadamo iz dubine našeg srca. Videćemo... Imamo mnogo vremena do toga. Počinju klupske sezone... A onda verujem i neki malo drugačiji sistem treniranja i rada narednog leta jer verujem da će potpuni fokus biti na OI, a ne na Ligi nacija. Naravno, to će stručni štab na čelu sa Đovanijem odlučiti. Ima malo manje od 365 dana do toga, ali ja znam koliko vreme brzo prolazi i da će i to da dođe za čas"

Prva sezona sa novim selektorom i stručnim štabom je završena - naredna bi trebalo da bude lakša.

"Biće sigurno, zato što znam iz nekoliko razgovora sa njim koliko je bio u prvo vreme - ne mogu da kažem nesnađen jer je gruba reč - ali trebalo mu je vremena da nas upozna. Naš mentalitet je takav kakav je - pobednički, on je bio prvih nekoliko nedelja u čudu koliko smo vredne, radne, koliko se niko ne buni i sve savršeno funkcioniše... Ali, veliki šok je bio i za nas i za njega - koliko god on bio jedan od najboljih trenera na svetu, koliko god naša ekipa bila jedna od najboljih na svetu, potrebno je vreme za adaptaciju. Nisu to stvari koje se rešavaju u hodu. Sad na kraju se ispostavilo da je celo leto bilo potrebno za upoznavanje. Sigurna sam da će sledeće godine sve funkcionisati na mnogo bolji način", podvukla je Maja Ognjenović.


tagovi

Maja Ognjenovićženska odbojkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Olimpijske igre 2024.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara