©Reuters
©Reuters

Zlatna Jovana s osmehom: Osećaj je kao kad se napiješ, ne znaš gde si!

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.08.21. | 16:26

Srpska karatistkinja ima tek 25 godina, a već je postigla ono što mnogi neće za tri karijere

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Tokija)

Stigla je u Japan sa rancem na leđima punim kamenja. Nosila je veliko breme favorita, ali nije poklekla. Nija pala pod pritiskom, nije se žalila na uslove, nisu joj smetale sudije, nije fokus otišao tamo gde ne treba.

Izabrane vesti

Jovana Preković ima tek 25 godina, a već je postigla ono što mnogi neće za tri karijere. Evropskom i svetskom zlatu posle celodnevnih moćnih predstava u velelepnoj dvorani “Nipon Budokan”, dodala je ono najbitnije - olimpijsko.

Čekala se ta najsjajnija medalja i ponovno slušanje himne u Tokiju još od Milice Mandić - danas je napokon stigla, ponovo su se čuli taktovi himne “Bože pravde”.

"Osećaj je kao kada se napiješ. Ne znaš gde si. Šalim se", blistala je naša zlatna karatistkinja Jovana Preković.

"Mnogo sam uzbuđena i srećna jer sam prošla veoma težak, ali i lep period u proteklih pet godina i drago mi je što je to izašlo na videlo onda kada je trebalo. Dala sam sve od sebe, poslednji atom snage, pa mi je mnogo drago što sam osvojila olimpijsku medalju".

Kada čuje da je olimpijska, svetska i evropska šampionka, osmeh postaje još širi.

"Lepo zvuči. Ja karate treniram od pete godine i stvarno ovo radim iz ljubavi. I ništa drugo kod mene ne bi funkcionisalo. I sebi sam sve ovo vreme pričala: "Ti ovo voliš! Ti si šampion!" To me je vodilo sve vreme, tako da baš lepo zvuči".

Borba u finalu je bila izjednačenja, pa su sudije morale na kraju da izglasaju pobednika.

"Finale mi nije bilo toliko teško koliko su mi bile teške eliminacije odnosno grupu zato što sam osetila jak pritisak. Niko mi ga nije nametnuo, već ja sama sebi. Baš sam želela da uđem u borbu za medalju. Bila sam baš svoja u polufinalu i finalu".

Jovana je Roksandu Atanasov danas učinila najponosnijim trenerom na planeti. Otkrila je da neke posebne poruke pred finale nije bilo, niti saveta. Zlatni tandem je planove skovao mnogo ranije.

Mi smo pričale pre mesec dana ono što treba da se priča. Kada dođemo ovde jedna drugu pogledamo i to je dovoljno. Nema suvišnih komentara. Ona mi je svojom energijom dala vetar u leđa i to mi je pomoglo da osvojim zastavice od sudija jer nisam uspela da poentiram, ali sam dala sve od sebe“.

Okretala se oko sebe da vidi da li su svi podigli zastavice.

"Nikada ne radim to, ne čekam da mi sudije daju pobedu, ali ova situacija je bila jednostavno takva, dala sam sve od sebe, ali nisam uspela da napravim poen, ali u trenutku sam se začudila. U stvari, ja sam očekivala pobedu, ali sam morala da se okrenem da pogledam šta se dogodilo".

Pre Jovane mnogi favoriti su pali i ostali bez medalje. Ona se izborila sa teretom i uzela ono po šta je došla.

"Nisam osećala pritisak pred mečeve, ali jesam pred dolazak u Japan. Prošla sam baš težak period, borila sam se sa samom sobom. Ništa mi nije išlo na treningu, ali ni u jednom trenutku nisam gubila nadu. Znala sam da će biti kao što sam zamišljala... Kroz grupe koje sam radila imala sam blagi pritisak, ali sve je to normalno i takmičarski. Ništa nepotrebno".

Teško joj je bilo da opiše kakav je osećaj slušati himnu „Bože pravde“.

"Uf... Nisam mogla da se smirim pre nego što sam izašla na postolje. Baš sam bila uzbuđena i srećna. I sad bih skakala i pevala".

Tokom celog dana je bila potpuno ozbiljna, a u miks zoni nije skidala osmeh sa lica.

"Baš smo Roksandra i ja pričale da se niko ne smeje. Ja sam rekla da ne ide baš da se smejem pred borbu. Ne mogu sada, tad sam fokusirana, naoštrena, idem da jedem tamo ljude...".

Proslava u Aranđelovcu je već zakazana, i to odavno.

"Proslaviću je 11. avgusta. Moj otac je sve organizovao pre nego što smo krenuli, bez obzira na rezultat. Jer ipak je za sam sport karate veliki uspeh dolazak na Olimpijske igre. Evo ga sad zlato".

Pred Svetsko prvenstvo je sa tatom imala opkladu, ovog puta je prošlo bez klađenja.

"Sad nije ništa obećao, nije smeo. Pre SP je bilo ako osvojim zlato on će da mi kupi kola, a sad nije smeo da se kladi, jer je očekivao zlato, pa nije hteo da se otvara i dalje", glasno se smejela Jovana.

Njena kolekcija je već ispunjena svim najvećim medaljama, ali motiv za naredne godine sigurno ne manjka.

"Kad sam počela ovu sezonu, rekla sam da idem na svako takmičenje da osvojim zlato. Ostalo je samo još SP, gde ću pucati na zlato. To je to za ovu godinu. Valjda će biti kako zamišljam. Posle OI mali predah i nastavljam da radim", završila je Prekovićeva.

Jovana je protivnicu prebila dok su vaterpolisti “tukli” Špance, pa Srbija ima priliku da zaokruži olimpijsku priču sa tri zlatna odličja. Osam je sigurnih medalja - baš kao i u Riju. Košarkašice i odbojkašice samo mogu da obogate kolekciju.


tagovi

jovana prekovićkaratetokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara