Alvaro Granados (©European Water Polo Championship 2024)
Alvaro Granados (©European Water Polo Championship 2024)

Zlatna šrauba Granadosa! Hrvati ostali bez titule, Španija kao prvak Evrope ide u Pariz

Vreme čitanja: 4min | uto. 16.01.24. | 21:29

Velemajstorski potez asa Novog Beograda odredio novog šampiona. Barakude dobile igrača više u poslednjem napadu, ali je Bustos spustio roletnu Fatoviću

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Ne, nisu neuništivi kada igraju kod kuće. Nisu vanzemaljci, ali Alvaro Granados jeste. Najbolji šuter današnjice, uz Gerga Zalankija, velemajstorski je pokosio hrvatski san o trećeem usponu na krov Evrope. Pozlatila se šrauba asa Novog Beograda. Odredio je novog prvaka, ubio u pojam Hrvatsku i konačno doneo Španiji evropsko zlato! Potez za sva vremena – 11:10.

Izabrane vesti

Radio je Alvaru Granadosu mozak 300 na sat. Nigde ga nije bilo, drhtala je ruka, branio mu je udarce Marko BIjač, ali je u najbitnijem momentu pokazao da je bez premca. Niko nije ni slutio šta će uraditi. Prebacio se na stranu na kojoj ređe igra i izveo potez za dubok naklon. To mogu samo veliki igrači. Najveći. Pamtiće istorija šraubu Alvara Granadosa.

Posebno će je pamtiti u Hrvatskoj, koja je na svojoj koži osetila onu da se ista reprezentacija teško dobija dva puta na šampionatu. Trijumfovala je u Gružu na peterce, ali je Crvena furija servirala osvetu u Zagrebu. Imale su Barakude šansu posle pogotka briljantnog uma iz predgrađa Barselone šansu da izjednače, da ponovo dođu do peteraca, međutim, Alehandro Bustos je spustio roletnu Lorenu Fatoviću.

Konačno evropsko zlato za Španiju, ali i viza za Olimpijske igre u Parizu. Više nema tog takmičenja koje nije osvojila. Usvajanje srpskog modela dalo je rezultate.

Kada nemaš ideju – prekopiraj ono što valja. Španci su prepisali sistem Srbije, počeli kroz sve kategorije da igraju identičnu postavku, da forsiraju isti model igre i to im se obilato vraća. Upravo su najdominantnijoj generaciji svetskog vaterpola pravili strahovite probleme, jer su na sve preuzeto dsačuvali ono što ih je krasilo. Agresivnost nisu izgubili, ostali su verni igranju na kontranapade. Kad god im se ukaže prilika da zaigraju u tranziciji, srušte se ka protivničkom golu, ne razmišljaju previše.

Jerko Marinić Kragić (©European Water Polo Championship 2024)Jerko Marinić Kragić (©European Water Polo Championship 2024)

Ali, kako je David Martin sledio model Dejana Savića, tako je i Ivica Tucak odlučio da Španiju napadnje njenim najjačim oružjem. Hrvatska je potencijala igru u tranziciji, nije zastajala i težila dugim, pozicionim napadima, već jurišala ka golu Unaja Agirea. Zatečena je bila Crvena furija, imala dosta poteškoća da zaustavi munjevite napade domaćina, a iz njih je najviše profitirao – Luka Bukić. Sve se na levom krilu otvaralo igraču splitskog Jadrana.

Slali su mu saigrači dijagonale, imao je potpuno otvoren ugao za udarac i nije bio jednoličan. Miksovao je udarce, pucao i u bliži ugao, ali i suprotan. Imao je sasvim dovoljno vremena da se namesti i opali. Ništa nije mogao Unaj Agire, nisu ni defanzivci, jer konstantno je neko kasnio. Ili su to bile situacije sa igračem manje za bronzane iz Dohe. Nepripremljena je bila ekipa Davida Martina za takvo šutersko izdanje Luke Bukića, koga muči preponska kila.

Na tom talasu domaćin je dugo plivao, fantastičan posao radio je Luka Bukić u odbrani – stizao da blokira, nije padala ruka ni Luki Lončaru, dobrano je olakšavao posao Marku Bijaču – poslao i teledirigovan pas za Jerka Marinića Kragića. Imala je ta lopta oči, a splitska haubica savršeno je tukla po dijagonali. Savršeno su se stvari odvijale po Barakude, imao je evropski prvak i tri gola prednosti, međutim, Španija ima devet života.

Alvaro Granados (©European Water Polo Championship 2024)Alvaro Granados (©European Water Polo Championship 2024)

Nema reprezentacije koja se bolje vraća, koja lakše sve uspeva da kompenzuje i očas posla poništi višak. Hrvati su zatvorili velemajstora Felipea Peronera, nigde ga nije bilo, limitirali su Alvara Granadosa u prvom poluvremenu, ali neverovatnu dubinu poseduje Crvena furija. Alberto Munaris, koga mesecima more leđa, i Bernat Sanauha su uspevali da prnađu pukotine u odbrani rivala. I da Marko Bijač nije bio u elementu, došao bi tim Davida Martina u poziciju i da povede.

Centar Rođer Taulj je izbrisao minus na asistenciju Alvara Granadosa, bio je to momenat kada je Hrvatskoj bio preko potreban pogodak i stigao je od – Marka Žuvele. Jedan od najboljih svetskih univerzalaca i igrača rođenih u ovom milenijumu prevario je Unaja Agirea, da bi zatim sevnula desnica Lorena Fatovića. Napravio je zapaljivu atmosferu na bazenu kraj Save, dao orkanski vetar u leđa saigračima, ali sve se raspalo u poslednjoj deonici. Učinio je Alvaro Granados da mehurić od sapunice pukne.

Bernat Sanauha je načeo fenomenalnog Marka Bijača, koji je imao čak 14 odbrana, a superstar Novog Beograda dokusurio Hrvate. Projetktil sa šest metara, pa šrauba zlata vredna! Hrvatska je završila četvrtu četvrtinu bez postignutog gola, napadačka produkcija potpuno je stala, a za to je zaslužan i rezervni golman Eduardo Lorio. Tri puta su Hrvati pucali ka njegovom golu, sve je pohvatao.

HRVATSKA – ŠPANIJA 10:11

(5:3, 2:3, 3:2, 0:3)

Zagreb

Bazen: Mladost

Sudije: Boris Margeta, Jorgos Stavridis

HRVATSKA: Bijač (14 odbrana), Burić, Fatović 1, Lončar, Biljaka, Bukić 4, Vukičević 1, Žuvela 2, Marinić Kragić 2, Vrlić, Butić, Harkov, Popadić.

ŠPANIJA: Agire (7 odbrana), Munaris 2, Granados 3, Sanauha 3, De Toro, Larumbe 1, Biel, Kabanjas, Taulj 1, Perone, Maljarah, Bustos 1, Lorio (3 odbrane).

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE:

Utorak

FINALE

Hrvatska – Španija 10:11

MEČ ZA TREĆE MESTO

Mađarska – Italija 7:12

MEČ ZA PETO MESTO

Grčka – Crna Gora 15:10

MEČ ZA SEDMO MESTO

Srbija – Rumunija 18:7



tagovi

David MartinIvica TucakVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija HrvatskeEvropsko prvenstvo u vaterpoluAlvaro GranadosAlberto MunarizUnaj AgireBernat SanauhaMark LarumbeRožer TauljJerko Marinić KragićAnte VukičevićLuka BukićMarko BijačMarko ŽuvelaRino BurićLoren Fatović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara