Crvena zvezda sa peharom (©MN Press)
Crvena zvezda sa peharom (©MN Press)

Zvezda bolja od Železničara: Prvi pehar u sezoni ide u vitrine na Marakani, sjajan povratak Adele Helić

Vreme čitanja: 4min | ned. 09.10.22. | 19:47

Crveno-bele slavile posle četiri odigrana seta u finalu Superkupa - 3:1 (25:21, 25:18, 21:25, 25:13)

Prvi trofej u sezoni ide u vitrine na Marakani! Odbojkašice Crvene zvezde koje su aktuelne šamponke i pobednice Kupa, danas su na Banjici slavile osvajanje Superkupa. Posle četiri odigrana seta bile su bolje od finaliste Kupa iz prethodne takmičarske godine Železničara iz Lajkovca – 3:1 (25:21, 25:18, 21:25, 25:13).

Odličnu partiju prikazala je povratnica u crveno-beli tabor iskusna Adela Helić. Završila je meč sa 26 poena, od čega je 21 osvojila iz napada, pet sa servis linije i jedan iz bloka. Velike zasluge za trijumf idu na račun kapitena Ane Živojinović koja je upisala 15 poena, a pratila je Jelena Stojić sa 14. Jedina dvocifrena u poraženom sastavu je bila Aleksandra Uzelac, koju je trener Kovačević menjao i na poziciji primača i korektora. Skupila je za četiri seta 19 poena.

Izabrane vesti

Jedina senka koja je pala na lepu predstavu bila je povreda Jelene Oluić, primača servira Lajkovčanki. Stradalo je koleno i delovalo je da je reč o težoj povredi...

Napokon su ekipe Crvene zvezde i Železničara dočekale premijeru u novoj sezoni. S obzirom na to da utakmice osmine finala Kupa Srbije nisu igrale, danas na Banjici su prvi put imale priliku da se predstave publici u novim sastavima. Lajkovčanke su započele meč sa dve strane igračice u postavi – Kanađanka Kelsi Veltman igrala je na poziciji srednjeg blokera (1996. godište), a Kubanka Madan Rosales Deziret (2002. godište) na korekciji. Uz njih je bila kapiten Ana Antonijević, kao i Aleksandra Uzelac, Stefana Pakić, Jelena Oluić i Tanja Stanojević.

Na drugoj strani dizala je Aleksandra Ćirović, a sa njom u dijagonali igrala Adela Helić. Na prijemu su bile kapiten Ana Živojiinović i Jelena Stojić, srednji blokeri su bili Katarina Čanak i Božica Marković, a libera je igrala Sanja Đurđević. Čak četiri nove igračice su bile u postavi u odnosu na prethodnu sezonu.

U prvom setu je Crvena zvezda tek u završnici uspela da prelomi pitanje pobednika. Vodile su crveno-bele u jednom trenutku 16:13, ali se Železničar na krilima Aleksandre Uzelac vratio, čak i poveo 18:17. Međutim, domaće su na kraju zahvaljujući odličnim servisima izašle kao pobednice na kraju prvog seta. Trener Lajkovčanki Branko Kovačević je pokušao u finišu izmenama da promeni stanje na terenu, ali je Adela Helić otklonila sve dileme.

Izabranice Ratka Pavličevića su nastavile da igraju u istom ritmu i u drugom setu. Taj period je bio rešen mnogo pre pada poslednje lopte. Već kad je Zvezda povela 20:11, bilo je jasno da će teško protivnice moći da ih stignu. Aleksandra Ćirović je dobro razigrala ceo tim – ređale su poene s krajeva Adela Helić, Ana Živojinović, Jelena Stojić... Čanak i Marković su imale dobre role na sredini, a Đurđević je držala prijem i odbranu na visokom nivou. Na drugoj strani je najopasnija bila Uzelac, ali je nedostajalo još raspoloženih napadača. Mlada Kubanka koja je tek odradila jedan trening sa ekipom, nije se baš najbolje snalazila, pa je sa korekcije Crvena zvezda bila apsolutno u prednosti. Ulaskom dizača Mine Stojanović uspele su malo da se razbude i smanje zaostatak, ali ništa vše od toga. Zvezda je brzo došla do vođstva 2:0 u setovima.

Ana Antonijević (MN Press)Ana Antonijević (MN Press)

Lajkovčanke su pokazale reakciju na početku trećeg seta, imale su nekoliko poena prednosti, ali ih je presekla povreda Jelene Oluić. Ona je u jednom trenutku posle pada ostala da leži u zoni četiri... Posle nekoliko minuta je napustila igru i prepustila mesto mladoj Mini Stanojević (2006. godište). Iako su bile zabrinute zbog saigračice nisu odbojkašice Železničara posustale. Nosile su se sa šampionkama Srbije. Posle as servisa upravo Mine Stanojević povele su 17:15 i naterale Pavličevića da traži tajm-aut. As je upisala i Kelsi Veltman za 19:17. Došle su i do tri poena prednosti i bile blizu osvajanja ovog seta. Vanja Ivanović ih je as servisom još približila, a tačku je stavila Valerija Savićević kada je zakucala loptu kroz sredinu za 25:21.

Posle izgubljenog seta Ana Živojinović je kapitenski povela Zvezdu u četvrtom činu. Blokirala je, napadala, branila se, dobro servirala i primala... Povele su crveno-bele 8:4. Kada je u veću brzinu ubacila i Adela Helić, razlika je porasla na 20:10. Nije bilo prostora da se bilo šta promeni, brzo je Zvezda završila posao i proslavljala prvi pehar u sezoni.


tagovi

ŽOK Železničar LajkovacŽOK Crvena zvezdaAdela HelićAna Živojinović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara