Ivan Basara i Dušan Mandić (©Starsport)
Ivan Basara i Dušan Mandić (©Starsport)

Zvezda priredila senzaciju: Novi Beograd pao prvi put u Superligi, Basara pokosio drim-tim

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.02.22. | 21:23

Spektakularan meč na Dorćolu i trijumf crveno-belih - 14:13

Svakom pobedničkom nizu kad-tad dođe kraj. Crvena zvezda označila je kraj serije Novog Beograda na Dorćolu. Crveno-beli revanširali su se drim-timu za poraz u prvom krugu Superlige Srbije, dokazali su i pre početka plej-ofa da Novi Beograd u nacionalnom šampionatu nije nepobediv. Zaustavila je Zvezda seriju od 12 pobeda prvog favorita za titulu i sprečila ga da do plej-ofa dođe sa besprekornim učinkom. Ivan Basara potpisao je poraz Novom Beogradu 35 sekundi pre kraja - 14:13 (4:2, 3:2, 4:5, 3:4).

Da li je do efekta Dejan Savić, iako se trofejni stručnjak još zvanično nije vratio na kormilo Crvene zvezde, ili je pak nešto drugo u pitanju - odgovor će dati vreme i nadolazeće utakmice crveno-belih. Počev od gostovanja dubrovačkom Jugu u okviru Lige šampiona, preko trećeg turnira Jadranske lige, pa do plej-ofa Superlige Srbije. Ali, ono što sve može da raduje u Crvenoj zvezdi jeste da su crveno-beli odigrali izvanredan meč protiv renomiranog protivnika.

Izabrane vesti

Dva puta u mesec dana Crvena zvezda je odavala utisak ekipe koja može da tuče najjače timove u Srbiji i napadne dugo čekanu titulu. Crveno-beli su prvo u regionalnom takmičenju dobili Partizan na bazenu “Milan Gale Muškatirović” i revanširali se rivalu za prvenstveni poraz, da bi na istom mestu potopili i prvog favorita - makar na papiru - za uspon na srpski tron - Novi Beograd.

Crveno-belima nije bilo strano ove sezone da odigraju jednu do dve kvalitetne deonice, ali retko kada im je polazilo za rukom da budu na visokom nivou u kontinuitetu i ne dožive pad. Očigledno je bilo da vaterpolisti Crvene zvezde podižu nivo igre i da su željni naplate dugova iz prvog dela sezone, kada su gubili derbi za derbijem, što im je uništilo samopouzdanje i obeshrabrilo ih pred bitku za prvi trofej.

U derbiju je Zvezda imala taj luksuz da odigra opušteno i ne bude stegnuta kao kada je na startu sezone gostovala Novom Beogradu. Crveno-beli nisu imali šta da izgube, jer da padnu ispod četvrte pozicije ne mogu, sudar sa drim-timom za njih je mogao da izazovo isključivo pozitivan efekat i donese dobre stvari. Svi faktori sabrani na jednom mestu omogućili su Crvenoj zvezdi da se predstavi u pravom svetlu, a u velikoj meri doprineo je tome i Novi Beograd, koji nije ličio na sebe.

Vuk Milojević i Nikola Jakšić (©Starsport)Vuk Milojević i Nikola Jakšić (©Starsport)

Od kada je Dejan Jovović seo na klupu Novog Beograda i komandnu palicu preuzeo od Vladimira Vujasinovića, njegov tim nije bio ovako bled. Svakoj seriji dođe kraj - došao je nizu Novog Beograda u srpskom šampionatu, a došao je i Jovovićevom. Više nema savršen učinak.

U prvom poluvremenu u bazenu je postojao samo jedan tim - Crvena zvezda. Kao retko kada Novi Beograd je bio inferioran, hvatani su šuteri Jovovićevog tima, udarali su Dušan Mandić, Strahinja Rašović i Nikola Jakšić po blokovima, a kada je lopta prolazila prvu liniju odbrane, završavala je u stisku Vladimira Mišovića. Iz granitne odbrane Zvezdini vaterpolisti crpeli su energiju, a rafal je pokrenuo Gavril Subotić iz peterca.

Perfektno je Zvezda koristila situacije sa igračem više, parali su mrežu Bogdan Đurđić i Stefan Pješivac, ali i Petar Smiljević, koji je imao nekoliko sjajnih poteza. A, bez ikakve dileme najlepši je lob iz velike daljine. Jedini raspšoložen za igru u Novom Beogradu bio je grčki reprezentativac Angelos Vlahopulos, koji je realizovao peterac, a takođe je imao i asistenciju za Strahinju Rašovića. Da vaterpolistima Novog Beograda koncentracija nije bila na najvišem nivou videlo se i kada je Dušan Mandić pucao peterac. Zatresao se prečku, u idućem napadu se ispravio hicem sa distance, ali svi ti promašaji hranili su Zvezdu. Petominutni post dveju ekipa prekinuo je Ivan Basara iz peterca i najavio je buru.

Od tog trenutka, kada je probijena barijera, raspucali su se igrači oba tima. Angelos Vlahopulos i Nikola Jakšić održavali su Novi Beograd u životu, a izuzetno bitan pogodak s krila za Zvezdu delo je Gavrila Subotića. Odbio je prvi nalet, a Miloš Vukićević, kapiten crveno-belih, provukao je šraubu iza Pijetlovićevih leđa početkom odlučujućeg kvartala. Kada je Gavril Subotić pogodio za 13:10, činilo se da Novom Beogradu nema povratka. Ipak, uspeo je da se vrati golovima braće Rašovića i kapitena Mandića, koji je drim-timu doneo izjednačenje.

Imao je Novi Beograd bod u šaci do 35 sekundi pre kraja, “propustile” su sudije da sviraju isključenje zbog faula nad Gavrilom Subotićem, a izrevoltirani Ivan Basara opalio je i probušio mrežu. Crveno-beli uspeli su da se odbrane i ostvare najvredniju pobedu u sezoni. Basarin gol bio je drugi na meču, a u pobedničkom timu najefikansiji bio je Subotić, koji je u četiri navrata pogađao metu, dok je tri puta precizan bio Đurđić. Kod Novog Beograda na čelu liste strelaca bili su Vlahopulos i Mandić, postigli su po tri gola.

SUPERLIGA SRBIJE (DRUGA FAZA)

GRUPA 1 - 6

Subota

Vojvodina - Šabac 11:13

Crvena zvezda - Novi Beograd 14:13

Radnički - Partizan 13:12

GRUPA 7 - 10

Subota

Zemun - Nais 9:10

Nedelja

20.00: Proleter - Valis

***NAPOMENA: Dve najbolje plasirane ekipe iz Grupe 7 - 10 pridružiće se ostalim timovima u četvrtfinalu plej-ofa Superlige Srbije


tagovi

vaterpolo SrbijaVK Novi BeogradVK Crvena zvezdaDejan SavićDejan JovovićGavril SubotićIvan BasaraBogdan ĐurđićDušan MandićStrahinja RašovićViktor RašovićNikola JakšićAngelos Vlahopulos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara