Ivan Basara (©Starsport)
Ivan Basara (©Starsport)

Zvezda se revanširala Partizanu! Projektili Basare presudili crno-belima

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.01.22. | 19:59

Partija sezone crveno-belih - 13:11

Mirko Vičević bolji debi na klupi Crvene zvezde nije mogao da poželi. Prvi meč, pa pobeda u večitom derbiju na jadranu. Dugo će je pamtiti, jer Zvezda je odigrala najbolji meč u sezoni, probila je barijeru posle serije loših rezultata u utakmicama velike težine i povratila primat u Beogradu. Revanširali su se crveno-beli ekipi Partizana za poraz u šampionatu Srbije i nastavili su da krče put ka Fajnal foru - 13:11 (3:2, 4:4, 4:4, 2:3).

Da li je do Mirka Vičevića ili nečega drugog - vreme će pokazati. Ali, jesno je sigurno - šok terapija je upalila. Zvezda ponovo igra vaterpolo i podseća na onaj tim sa početka sezone koji je u dvomeču eliminisao iztalijansku Savonu i plasirao se u Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Svaki večiti derbi ima predigru, ali u ovom su, makar pre početka, vaterpolisti Crvene zvezde i Partizana bili na istoj strani. Suludo pravilo o napumpanosti lopti ih je spojilo, pokušali su da nasamare sudije i i da se sa nešto izduvanijim loptama odigra regionalni večiti derbi. Ipak, arbitri i delegat uočili su nepravilnosti, zatražili su da lopte budu tvrde kao kamen, pa je start kasnio.

U gotovo sve ovosezonske derbi susrete, bilo da je reč o duelu sa Partizanom ili onima sa kragujevačkim Radničkim i Novim Beogradom, vaterpolisti Crvene zvezde kretali su iz minus faze. Upuštali su se crveno-beli u jurnjavu i u njoj su gubili glavu. Ne i u regionalnom takmičenju. Vuk Milojević, svetski juniorski prvak, nagovestio je da bi Zvezda pod komandom Mirka Vičevića, koji je preuzeo ekipu nekoliko dana pre početka turnira, mogla da stigne do vredne pobede u borbi za Fajnal-for Premijer lige.

Milan Aleksić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)Milan Aleksić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Funkcionisao je odlično u oba tabora igrač više, takve situacije mahom su koristile obe ekipe, a crveno-beli su poveli iz jedne takve. Otvorio se Milojević kod druge stative i poslao je loptu iza leđa Dimitrija Rističevića. Prodala je istu akciju Zvezda i preko Bogdana Trtovića, a na drugoj strani strahovite probleme bekovima pravio je Nemanja Vico.

Centar reprezentativnog kalibra i starog kova opteretio je čuvare ličnim greškama i stvorio je povoljnije uslove u bazenu za Partizan. Uspeo je Vico i da se upiše na semaforu, ali njegov fokus nije bio na protivničkom golu, već kako da saigračima otvori prostor za dalekometnu paljbu.

Odigrao je Vuk Milojević jednu od najzrelijih, ako ne inajzreliju partiju od kada je prvotimac Crvene zvezde. Nije vukao ishitrene poteze, staloženo je sa srednji bekovima gradio napade i pucao onda kada mu se otvori dijagonala. Vladimir Mišović se razbranio od samog starta i bio je bitan faktor u krojenju konačnog rezultata.

Milan Aleksić vukao je Partizan u prvoj i početkom druge četvrtine, a crno-beli ugasili su se kada je stao. Pokrenuo je Gavril Subotić kanonadu crveno-belih, nastavili su da rešetaju sa spoljnih pozicija Ivan Basara i Veljko Tankosić. Ukrotili su vaterpolisti Partizana centre crveno-belih, skupljali su i ostavljali dovoljno prostora šuterima Zvezde da se razmašu. Napravio je nominalni domaćin seriju 6:0! i zaplivao ka četvrtoj pobedi na Jadranu.

Gavril Subotić (©Starsport)Gavril Subotić (©Starsport)

Prekinuo je Aleks Bouven veliki nalet crveno-belih, ali stigao je odgovor u vidu golova kapitena Miloša Vukićevića i Ivana Basare. Sve je polazilo za rukom izabranicima Mirka Vičevića, ali bilo je jasno da u jakom ritmu neće moći da igraju na tom nivou sve vreme. Do pada je moralo doći. Ipak, ni kada je Partizan prilazio na dva gola zaostatka u završnici golovima Milana Aleksića, crveno-beli nisu paničili. Što nije bio slučaj u nekim prethodnim bitnim duelima.

Kada je bilo stani-pani nastupio je Ivan Basara. Ohladio je crno-bele, parao je mrežu strelama i postao meč-viner.

Napravila je Zvezda veliki posao zaustavljanjem Lovre Miloša, koji je minulog vikenda “eksplodirao” u debitantskom nastupu za Partizan. Napunio je reprezentativac Hrvatske mrežu Šapčana do vrha, postigao je pet golova, ali u derbiju ni izbliza nije bio tako produktivan. A, zatvoren je i Aleks Bouven. U odsustvu Stefana Mitrovića - doduše, i crveno-belima nedostajao je Bogdan Đurđić - proverene opcije Partizana svele su se na Milana Aleksića i podvaljivanje lopte za Nemanju Vica. Nije to bilo dovoljno da Partizan drugi put u sezoni dobije Crvenu zvezdu.

DRUGI TURNIR REGIONALNE LIGE:

Petak

Jadran Split - Šabac 14:8

Primorac - Budva 13:3

Crvena zvezda - Partizan 13:11

Solaris - Mladost 5:5

20.40: Mornar - Jug

20.40: Radnički - Novi Beograd



tagovi

Regionalna vaterpolo ligaVK PartizanVK Crvena zvezdaIvan BasaraGavril SubotićNemanja VicoMilan AleksićVladimir Mišović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara