Ivan Basara (©MN Press)
Ivan Basara (©MN Press)

Zvezdin drugi pokušaj da se izmeri sa Marseljom, debi Vičevića sa crveno-belima u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.01.22. | 08:30

Andrija Prlainović protiv “svojih” na bazenu “Milan Gale Muškatirović”

Pre dve nedelje trebalo je da Crvena zvezda prvi put odmeri snage sa Marseljom, ali crveno-bele su pomalo bizarni razlozi sprečili da se izvaga sa francuskim šampionom. Dokumentacija je kasnila, jedan let je otkazan, drugi je pomeren. Epilog: pobeda je dodeljena službenim rezultatom Marselju (10:0). Od tada se štošta promenilo u taboru Crvene zvezde, i Beograđani sa novom energijom dočekuju francuskog šampiona, koji lovi Fajnal ejt Lige šampiona (20.00).

Prebrodili su vaterpolisti Crvene zvezde drugi talas korona krize - prvi ih je pogodio uoči prvog od tri turnira regionalne lige - i spremni i sa novim licem na klupi čekaju drugoplasirani tim u grupi (isti broj bodova kao lider Pro Reko i slabija gol-razlika). Crveno-beli su smenili Aleksandra Filipovića, a za novog kormilara postavljen je Mirko Vičević. Šok terapija urodila je plodom, crveno-beli su pokazali reakciju, a crnogorski strateg debitovao je pobedom, i to u večitom derbiju.

Izabrane vesti

Izvršila je Zvezda rokadu na trenerskoj poziciji neposredno pred početak drugog turnira regionalne lige čiji je bila organizator, a crveno-beli su pod komanddnom palicom novog šefa stručnog štaba odigrali meč sezone u najvećoj utakmici srpskog vaterpola. Slavila je Zvezda u večitom derbiju, revanširala se Partizanu za poraz na domaćem terenu u Superligi Srbije, a takođe je i u naredne dve utakmice u regionalnom takmičenju pokazala reakciju.

Beograđani su savladali Šabac u dramatičnoj završnici golovima Marka Radovića i Dušana Trtovića u poslednjem minutu, ali drugi turnir nisu završili sa maksimalnim učinkom. Vičević je posle 2/2 doživeo prvi poraz kao kapetan crveno-belog broda, nadmudio ga je Vjekoslav Kobešćak. Jug je tim trijumfom potvrdio prvu poziciju, a vaterpolisti Zvezde mogli su da budu delimično zadovoljni, jer su daleko bolje izdanje prikazali protiv Dubrovčana nego što je to bio slučaj mesec dana ranije.

Vaterpolisti Crvene zvezde(©MN Press)Vaterpolisti Crvene zvezde(©MN Press)

Vreme je i za debi Mirka Vičevića u Ligi šampiona sa crveno-belima, a Zvezdi će protivnik biti jedna od ekipa koja je do sada najviše prikazala u društvu najboljih. Do početka drugog kruga elitnog takmičenja Marselj je stvorio pozamašnu bodovnu zalihu, pozicionirao se iza Pro Reka, aktuelnog evropskog šampiona, i na dobrom je putu da se nađe na listi od osam učesnika završnog turnira Lige šampiona.

Jedini poraz Marselj je u grupnoj fazi pretrpeo na startu takmičenja od slavnog italijanskog kluba, koji je najveći favorit za osvajanje Lige šampiona, a samim tim i odbranu krune, što bi značilo unošenje jubilarnog desetog najvrednijeg klupskog trofeja u raskošnu riznicu. Francuski predstavnik je veliki posao na putu ka Fajnal-ejtu u Beogradu napravio pokoravanjem “Gruža”, tj. brejkom u Dubrovniku, a zaštitni znak Marselja u eliti je - odbrana. Tim Miloša Šćepanovića primio je samo 54 gola - po tom parametru poravnat je sa Pro Rekom - i to ga uz italijanskog giganta čini najboljom defanzivnom ekipom u Ligi šampiona.

Marseljova odbrana je granitna kako u Ligi šampiona, tako i u francuskom šampionatu. Andrija Prlainović i saigrači u domaćem prvenstvu primaju u proseku sedam golova po meču, ne znaju za poraz u devet kola i drže prvu poziciju. Nemački Špandau čiji je tim mahom sastavljen od igrača iz država bivše Jugoslavije dobio je Zvezdu u Beogradu na kartu “poznavanja”. Nepoznanica nije bilo, malo šta su jedni od drugih mogli da sakriju, a tako će, izvesno, biti i u okršaju Crvene zvezde i Marselja, jer je francuski tim kreiran po istom principu kao i Špandau - okosnicu čine sprski, crnogorski i hrvatski vaterpolisti.

Veljko Tankosić i u pozadini Ivan Basara (©MN Press)Veljko Tankosić i u pozadini Ivan Basara (©MN Press)

Prva zvezda tima svakako je Andrija Prlainović, koga će na bazenu “Milan Gale Muškatirović” sačekati topla dobrodošlica. Igraće protiv “svog” kluba sa kojim je pokorio Evropu i zlatnim slovima se upisao u Zvezdinu istoriju. Uz jednog od najtrofejnijih aktivnih vaterpolista na svetu najzvučnija imena u sastavu Marselja su Mišel Bodegas - Francuz koji je dug niz godina nastupao pod zastavom Italije - i Igo Krusila. A, balkansku koloniju u Marselju pored Prlainovića čine Ante Vukičević, Igor Kovačević, Uroš Čučković, Dejan Lazović, Vladan Spaić...

Za crveno-bele će duel sa prošlogodišnjim učesnikom Fajnal-ejta Lige šampiona biti dobar pokazatelj da li su na dobrom putu ili su izdanja na drugom turniru regionalne lige bila samo kratkotrajni blesa prouzrokovan promenom na klupi, odnosno činjenicom da je Zvezda imala nešto više vremena za regeneraciju posle poraza od kragujevačkog Radničkog u polufinalu Kupa Srbije.

LIGA ŠAMPIONA - 8. KOLO

Utorak

GRUPA B

18.00: Hanover - Steaua Bukurešt

19.00: Špandau - OSC Budimpešta

20.00: Crvena zvezda - Marselj

Pro Reko - Jug Dubrovnik 10:0 (službeni rezultat)


Sreda

GRUPA A

19.00: Jadran Split - Breša

19.00: Ferencvaroš - Dinamo Tbilisi

19.45: Novi Beograd - Barseloneta

20.30: Radnički - Olimpijakos



tagovi

VK Crvena zvezdaVK MarseljLiga šampiona u vaterpoluMirko VičevićAndrija Prlainovićvaterpolo Srbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara