Alvaro Granados (©MN Press)
Alvaro Granados (©MN Press)

Zvezdina bitka sa tradicijom, najboljom verzijom šampiona i klasnim golgeterima: Niko od Partizana nije odbranio kup

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.12.23. | 10:53

Na velikom ispitu biće Vladimir Mišović, moraće da izbriše iz memorije simultanku Alvara Granadosa, da pronađe put i način da pročita šuteve Filipa Filipovića, Angelosa Vlahopulosa, Marka Radulovića...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Šapca)

Period Partizanove dominacije završen je pre pet godina, svi su pomalo iskoristili pad crno-belih, ali niko nije uspeo da suvereno vlada srpskim vaterpolom na duže staze. Obrnuli su jedan ciklus Šapčani i Kragujevčani, znala je da zablista Crvena zvezda u kupu i iz drugog plana dođe do trofeja, ali bi Novi Beograd po ugledu na sedmostrukog evropskog prvaka mogao zagospodari domaćom scenom. 

Izabrane vesti

Što se tiče ulaganja, infrastrukture i organizacije, novobeogradski klub je odskočio u odnosu na konkurenciju. Pretočio je to u dva finala Lige šampiona, dve titule i regionalnu krunu, no jedan pehar mu konstantno izmiče. U Šapcu će imati novu, treću priliku da se domogne trofeja u kupu, kao i pre godinu dana poslednja prepreka šampionu je Crvena zvezda (20.15, RTS 2).

Ponovo crveno-beli stoje između Novog Beograda i zlatnih medalja koje nedostaju ekipi Živka Gocića, još jednom su drastično podigli nivo igara pred bitku za prvi trofej u sezoni i odlazak na višemesečnu pauzu - dobar deo decembra, januar i prva polovina februara rezervisani su za Prvenstvo Evrope i sveta - ali ovoga puta neće voditi bitku samo sa pretendentom na evropski tron, nego i sa tradicijom.

Crveno-beli su dva puta osvajali kup sa Aleksandrom Filipovićem, utkao se u najveće klupske uspehe od zlatne generacije koja je bila najbolja u Ligi šampiona i na svim ostalim frontovima, međutim, skoro punu deceniju Crvena zvezda nije vezala dve sezone u kojima je popunjavala klupske vitrine. Još od Partizanove poslednje duple krune, a tome ima šest godina, niko dve godine zaredom nije boravio na pobedničkom podijumu u Kupu Srbije. 

Tradicija kao tradicija, nekada biva produžena, ali kad-tad srušena. Branioca trofeja više će u samoj pripremi mučiti to što ove sezone još nije bio u poziciji da se nađe sa Novim Beogradom u bazenu, da ispita teren, i što je šampion puca od samopouzdanja. Ima i razlog za to: gotovo besprekorno je odbradio prvi deo sezone, samo jednom nije bio uspešan - u Ligi šampiona dopustio španskom Sabadelju da ga okrene - ali posledica nije bilo. 

Prethodnih sezona Novi Beograd nije najbolje izgledao oko praznika, dosta je oscilirao, tražio se... Sada to nije slučaj. Crveno-beli će stati na crtu najboljoj verziji šampiona. 

Marko Radović (©MN Press)Marko Radović (©MN Press)

Ostao je novobeogradski klub pred završni turnir kupa bez potpornog stuba, Nikola Jakšić obnovio je povredu desnog lakta i u Šapcu saigračima može da bude samo moralna podrška. Da iz prvog reda tribina udeli savet u pauzama, ne i da pomogne u bazenu. Težak udarac za šampiona, ali u polufinalu protiv Partizana na igru se izostanak jednog od najboljih univerzalaca današnjice i momka koji je po naprednim parametrima obeležio Olimpijske igre u Tokiju i Svetsko prvenstvo u Fukuoki, nije se preterano odrazio. 

Ima i do toga što crno-beli nemaju izrazito dominantnog centra, što su šansu tražili kroz šut sa distance ili krila, a veliki doprinos da se izostanak Nikole Jakšića u velikoj meri ne oseti dali su Radomir Drašović i Đorđe Vučinić, koji se u protokolu našao umesto grčkog vaterpoliste Dimitriosa Skumpakisa. Daleko nezgodniji posao imaće u duelu sa Crvenom zvezdom, jer insistira Aleksandar Filipović na dugim napadima i neretko se završavaju spuštanjem lopte na sidraše Lukasa Semana i Miloša Vukićevića

Uzdaće se branilac pehara u levicu Marka Radovića, koja je u četiri navrata protiv kragujevačkog Radničkog nalazila put do gola, kapitena Dušana Markovića, takođe i Ivana Basaru, čoveka koji je pre godinu dana odlučio pitanje pobednika kupa. Dobili su crveno-beli na širini sa Nikolom Bursaćem i Draškom Gogovim, ali presudan detalj mogao bi da bude ulazak golmana Vladimira Mišovića u meč. 

Novi Beograd ima sijaset vrhunskih šutera: Filip Filipović, Alvaro Granados, Angelos Vlahopulos, Marko Radulović... Svi su u stanju u serijama da pogađaju i kada im krene, teško ih je zaustaviti. Španac je to demonstrirao upravo protiv Crvene zvezde u finalu prvenstva, dao je čak deset golova, ušao u glavu čuvaru mreže crveno-belih i upucao titulu. 

Vladimir Mišović će biti na velikom iskušenju.

KUP SRBIJE - FINALE: 

Nedelja

20.15: Novi Beograd - Crvena zvezda


tagovi

Dušan MarkovićIvan BasaraDušan VasićMiloš VukićevićLukas SemanMarko RadovićAleksandar FilipovićŽivko GocićVK Novi BeogradVK Crvena zvezdaKup Srbije u vaterpoluGavril SubotićVladimir MišovićAngelos VlahopulosAlvaro GranadosFilip FilipovićNikola JakšićRadomir DrašovićĐorđe VučinićMarko Radulović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara