Vuk Milojević ispred Alvara Granadosa i Strahinje Rašovića (©MN Press)
Vuk Milojević ispred Alvara Granadosa i Strahinje Rašovića (©MN Press)

Zvezdina snaga i prednost – centarski tandem i večite muke Novog Beograda u borbama za trofej kraj Dunava

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.05.23. | 11:21

Šampion Srbije večeras može da odbrani titulu, ali moraće da prebrodi psihološku barijeru i konačno dobije veliku utakmicu podno kalemegdanskog utvrđenja…

Novi Beograd napravio je prvi korak ka odbrani titule. Ne i džinovski, taj mu tek predstoji. Jer, ako se izuzme polufinalna utakmica Jadranske lige sa dubrovačkim Jugom, ekipa Živka Gocića nije imala podbačaje na domaćem terenu. Redovno je na njemu jakim ritnom u odlučujućem kvartalu lomila protivnike. Tako je bilo i u prvoj utakmici finalne serije srpskog šampionata sa Crvenom zvezdom, ali sada je na redu – gostovanje (20.00). I te ne bilo kakvo.

Nikako novobeogradskom klubu ne leži bazen “Milan Gale Muškatirović”. Večito neke muke. Dva puta je igrao za trofej kraj Dunava i – oba puta izgubio. Doduše, nijednom za titulu. Kada je ekipu vodio Vladimir Vujasinović, pehar je podigao Radnički iz Kragujevca. Ove sezone pod komandom Živka Gocića bolja od učesnika Lige šampiona u finalu Kupa Srbije bila je Crvena zvezda. Baš zbog toga revanš ne bi mogao da bude slađi za pretendenta na evropski tron.

Izabrane vesti

Branilac srpske krune nalazi se u prilici da crveno-belima naplati i glavnici i zateznu kamatu. I da završi finalnu seriju već u drugoj utakmici, samim tim podigne novi trofej – ukupno treći u klupskoj istoriji, a prvi u tekućoj sezoni – i neuspehe ostavi iza sebe. Ali, i dobije više vremena za pripremu poslednjeg kola grupne faze Lige šampiona, te započne sa detaljnim analizama pred Fajnal-ejt elitnog takmičenja, čiji je organizator.

Bude li tako, vreme će biti saveznik Živku Gociću i stručnom štabu novobeogradskog kluba, a ono što može da hrabri mladog stručnjaka jeste da je Novi Beograd dobio Crvenu zvezdu na bazenu “Milan Gale Muškatirović” poslednji put kada su se susreli. Ne tako davno – pre nešto jače od mesec dana. Tada je utakmica protekla uz veliku napetost, tenzije, “brdo” isključenja, kvar semafora i minijature Alvara Granadosa kada se utakmica lomila.

(©MN Press)(©MN Press)

Španac je bio čovek odluke i u prvoj utakmici finalne serije, udruženim snagama sa Nikolom Jakšićem odbio je nalete crveno-belih. U međuvremenu je Novi Beograd trijumfovao na gostovanju u Budimpešti u meču Lige šampiona protiv OSC-a. Dobio je srpski šampion Mađare bez centralnog beka, koji u podsvesti pred novi duel sa Crvenom zvezdom ima pređašnje ishode na bazenu podno kalemegdanskog utvrđenja kada je igrao za trofej.

„Mislim da će ova utakmica biti mnogo teža od one prve u finalnoj seriji koji smo dobili prošle nedelje. Igramo u gostima, a poslednja dva puta kada smo se borili za trofej na bazenu ‘25. maj’ smo izgubili. Neće biti nimalo lako“, rekao je Nikola Jakšić i dodao:

„Ako se striktno budemo držali zadataka i taktičkih dogovora ne bi trebalo da imamo problema na kraju. Mislim da smo bolja ekipa, da imamo kvalitetnije igrače, ali to treba da pokažemo i u bazenu. Dešavaju nam se ogromni padovi u igri i ako to uspemo da korigujemo verujem da možemo da zabeležimo pobedu“.

Zvezda je na startu finala potencirala igru preko centara. Pokušavala je da igra na snagu slovačkog reprezentativca Lukasa Semana i Miloša Vukićevića. Duo sidraša zadavao je probleme bekovskoj liniji Novog Beograda, uspevali su da izbore isključenja, ali ne i da budu naročito efikasni.

Iako se samo Lukas Seman jedanput upisao među strelce, imali su centri crveno-belih ogroman uticaj na igru. Nastojaće Novi Beograd da umanji to, kako spoljna linija ne bi imala pregršt šansi da puca ka Žoau Pedru Fernandesu ili Radoslavu Filipoviću iz situacija sa igračem više. Pre svega važi to za napade kada lopta ide na Marka Radovića, Dušana Vasića, Ivana Basaru i Gavrila Subotića. Pa, i beka Nikolu Markovića.

„To je veoma dobar tim, a najveće probleme nam prave preko dva odlična centra. Ako ih zaustavimo na pravi način pobeda ne bi trebalo da se dovede u pitanje“, zaključio je Nikola Jakšić.

SUPERLIGASRBIJE - MEČ ZA TREĆE MESTO (DRUGA UTAKMICA)

Utorak

Partizan - Radnički 8:11 /1:1 u seriji/

SUPERLIGA SRBIJE - FINALE (DRUGA UTAKMICA)

Sreda

20.00: Crvena zvezda - Novi Beograd /0:1 u seriji/

***Igra se na dve dobijene


tagovi

Superliga Srbije u vaterpoluVK Crvena zvezdaVK Novi BeogradNikola JakšićLukas SemanMiloš Vukićević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara