Dušan Vasić (©Starsport)
Dušan Vasić (©Starsport)

Zvezdu na Poljudu čekaju naelektrisana atmosfera i skup zvezda: Splitski projekat napada završnicu Lige šampiona

Vreme čitanja: 4min | sre. 27.09.23. | 11:08

Dvostruki evropski prvak skockao moćan tim, crveno-beli u gradu pod Marjanom nemaju šta da izgube

Hrvatska se u Splitu uspela na evropski tron, a Jadran se digao iz pepela, prestao je da tavori. I vaterpolo je ponovo zaživeo u gradu pod Marjanom. Taman toliko da ne bude na margini, da postoje interesovanje i potreba za ulaganjem, ali bez obzira na što dvostruki osvajač Lige šampiona puca na visoko i napada završnicu Lige šampiona, dobro znani poredak neće se promeniti. Hajduk je bio i ostao žila kucavica, jedan ideal ujedini je 99.000 duša. Uskoro će pući i stotka, verovatno do derbija na Poljudu. 

Biće probijena brojka 100.000 članova, karte za utakmicu sa Dinamom uveliko su planule. Za vikend će atmosfera na Poljudu biti naelektrisana, ali i nekoliko dana ranije. Koliko večeras, samo na bazenu kraj poljudske školjke, jer o ma kom sportu da se radi u najvećem dalmatinskog gradu ne može da bude mlaka. Naročito ne kada gostuje Crvena zvezda i pride Jadran želi da se u Ligi šampiona vrati na visine na kojima je bio nekada. 

Izabrane vesti

Poprilična ulaganja u splitski klub su se isplatila: Jadran je posle jače od tri decenije postao prvak države, prvi put otkako je Hrvatska samostalna. U majstorici na Poljudu je skinuo krunu dubrovačkom Jugu, poslao velikog rivala u kvalifikacije za Ligu šampiona - igrali ih prvi put posle 11 godina - i direktno se plasirao u grupnu fazu. Pride je dve godine zaredom igrao finale regionalne lige i donekle po uzoru na tim iz komšiluka, na Novi Beograd, napravio zvezdani ansambl za pohod na treću evropsku titulu. 

Dvostruki osvajač Lige šampiona skockao je moćan tim, važi za favorita u grupi, uz mađarski Ferencvaroš. U krugu je timova koji ima čemu da se nada i u narednoj fazi, te da ode na Fajnal-for. Dođe li do toga - sve je moguće. Iz godine u godinu igra na većem nivou, a ovoga leta su upravo Zvezdini rivali aktivirali dve najveće transfer bombe. Klub iz Budimpešte je potpisao Dušana Mandića, a Splićani su Jugu uzeli kapitena Lorena Fatovića

POVRATAK RUSKOG GROMOVNIKA NA POLJUD, DVE UBITAČNE LEVICE I SAVRŠEN BALANS 

Konstantin Harkov (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)Konstantin Harkov (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Ne samo da je Jadran privoleo Lorena Fatovića da dođe u Split, nego i brojne druge evropske vaterpolo zvezde. Iako je produžio sa Brešom u drugoj polovini prethodne sezone, saradnja ipak nije nastavljena. Konstantin Harkov i italijanski klub su raskinuli ugovor i jedna od najboljih svetskih šutera vratio se na Poljud. Levica ruskog gromovnika biće ozbiljan adut Splićana, ali neće biti jedini igrač kome nezgodna strana nije nezgodna. 

Jadran će u sastavu imati dva klasna levoruka šutera. Đuro Radović neće po dobrom pamtiti epizodu u Olimpijakosu, zbog suspenzije nije ni dobio pravu priliku da se dokaže i pokaže zašto spada u red najtalentovanijih igrača na planeti. Rehabilitaciju je odradio u Jadranu iz Herceg Novog i ovoga leta odlučio da prihvati poziv imenjaka i Splita. Stavio je autogram na ugovor sa dvostrukim evropskim prvakom i na taj način je Jure Marelja izbalansirao dve strane. 

(1.25) Jadran Split (9.00) Crvena zvezda (5.60)

Sa jedne će pretnja biti Konstantin Harkov, crnogorski reprezentativac Đuro Radović i Zvonimir Butić, a sa druge Loren Fatović, Jerko Marinić Kragić i Luka Bukić. Paklenu šutersku liniju ima Jadran, a svima njima bi višak prostora trebalo da otvori Josip Vrlić. Završio je misiju u kragujevačkom Radničkom, odlučio da se vrati u domaću ligu i zameniće Nikšu Dobuda na poziciji sidraša. Iskusni hrvatski centar se penzionisao, kao i Anđelo Šetka, a Vrliću će parnjak biti Antonio Dužević

Tokom leta stigao je iz Dubrovnika i Matijas Biljaka, popuniće rupu nastalu odlaskom Rina Burića u suprotnom smeru, te bekovsku poziciju držati sa Marinom Čagaljem. Golmanski tandem ostao je nepromenjen, Ivan Marcelić i Mate Anić će biti među stativama. Na sva pojačanja valja dodati i američkog reprezentativca Tomasa Gruvela

ZVEZDA NEMA ŠTA DA IZGUBI U SPLITU 

Ivan Basara (©Starsport)Ivan Basara (©Starsport)

Kvalitet Jadrana je neupitan i neosporan, Jure Marelja je odradio pripreme sa ekipom - u toku prethodne sezone zamenio Mileta Smodlaku - i splitski klub je u regionalnoj ligi ostvario dve pobede. Napravio je dobru uvertiru za Ligu šampiona, zagrejao se protiv Primorja i riječke Mladost, i već je na visokom broju obrtaja. 

Hrvatskom velikanu je prolaz grupe imperativ, ništa manje ne očekuju u gradu pod Marjanom, dok se isto ne može reći za Beograđane. Crvena zvezda nema šta da izgubi, jer igranje u grupnoj fazi Lige šampiona je bonus. Ima zagarantovano učešće u nokaut fazi Kupa Evope, tamo bi mogla da se porve za trofej. Bila bi jedan od favorita. Stoga u Splitu, kao i u ostali utakmicama Lige šampiona, može da odigra rasterećeno, a iz toga zna da se rodi nenadani rezultat. Najbolji pokazatelj toga su pomenute kvalifikacije za elitno klupsko takmičenje.

LIGA ŠAMPIONA - 1. KOLO: 

GRUPA A: 

Utorak

Sabadelj - Breša 5:5, petercima 4:5

Novi Beograd - Steaua Bukurešt 19:7


GRUPA B: 

Utorak

Olimpijakos - Jug Dubrovnik 12:12, petercima 4:3

Pro Reko - Dinamo Tbilisi 15:6


GRUPA C: 

Sreda

18.30: Ferencvaroš - Jadran Herceg Novi

19.00: Jadran Split - Crvena zvezda 


GRUPA D: 

Sreda

20.00: Barseloneta - Špandau

20.00: Marselj - Vuljagmeni



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Crvena zvezdaVK Jadran Split

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara