(©Reuters)
(©Reuters)

Kako je Francuska legalno napravila sedam izmena u finalu Mundijala

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.12.22. | 09:37

Rabio morao van terena zbog udarca u glavu

Veštom oku ljubitelja fudbala nije promaklo: selektor Francuske Didije Dešan je u finalu Svetskog prvenstva napravio sedam izmena. I nije prekršio pravila, niti je izazvao neku na terenu neprimećenu prevaru.

Prve dve izmene Dešan je napravio pre poluvremena i zgranuo sve zaljubljenike u fudbal širom planete jer se to baš baš retko radi. Pogotovo ne u finalu Svetskog prvenstva. Ipak, kako je objasnio posle meča, selektor Francuske nije bio zadovoljan igrama Žirua i Dembelea, pa je u 41. minutu na teren poslao Tirama i Kolo Muanija, koji će u poslednjem minutu drugog produžetka postati tragičar finala.

Izabrane vesti

Nove dve izmene Dešan je napravio u 71. minutu kada su Koman i Kamavinga zamenili Grizmana i Tea Ernandeza, potom je u 96. izveo iz igre Rabioa, kojeg je odmenio Fofana, onda je Konate ušao u igru u 113. minutu umesto Varana, dok je na kraju, u 121. minutu meča Disasi odmenio Kundea.

Sedam izmena. Kako je to moguće? Za ovo Svetsko prvenstvo, a verovatno će ostati trajno u pravilima fudbala, ostalo je da mogu da se promene tokom 90 minuta petorica igrača u tri termina. A, ako utakmica ode u produžetke, onda se dobija pravo na još jednu izmenu. Sve je to Dešan iskoristio. Odakle mu onda sedma?

U pitanju je promena protokola koju je FIFA usvojila 8. januara prošle godine. A, ona kaže da se iznuđene izmene, koje se dese zbog dobijenog udarca u glavu – ne računaju.

Upravo to se dogodilo u finalu, Adrijen Rabio je dobio udarac u glavu u udaru sa jednim argentinskim igračem i prema procenama lekara, za njega je utakmica, iz predostrožnosti, završena. Ovo pravilo se prvi put primenilo na Svetskom klupskom prvenstvu prošle godine, ali sada je, s obzirom na važnost utakmice, mnogima tek sada upalo u oko.

Bitno je naglasiti da izmena zbog udarca u glavu ne zavisi od selektora, pa ne postoji mogućnost mahinacije, već odluku o tome da igrač ne može da nastavi utakmicu donose doktori.


tagovi

Didije DešanKatar2022Fudbalska reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara