Saudijska senzacija (©Reuters)
Saudijska senzacija (©Reuters)

OVO JE MUNDIJAL! Pustinjska oluja progutala Argentinu, Saudijci poručili Mesiju – u penziju ćeš bez svetske krune!

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.11.22. | 12:53

Preokretom u pet minuta fudbaleri Saudijske Arabije priredili prvu senzaciju Svetskog prvenstva u Kataru

Pre 28 godina divili smo se Kalidu al Muvalidu i Saidu al Ovajranu, u Kataru su nas očarali Saleh al Šehri i Salem al Davsari. Saudijska Arabija šokirala je planetu čudesnim preokretom u sudaru sa Argentinom i sugerisala Lionelu Mesiju da je možda vreme da počne da prihvata činjenicu da će u penziju bez pehara za prvaka sveta. Kapiten Gaučosa jeste već u 10. minutu pogodio sa penala za vođstvo svog tima i postao tek peti čovek koji se upisivao u listu strelaca na četiri planetarne smotre, ali su brzi golovi Al Šehrija i Al Davsarija početkom drugog poluvremena režirali filmski veleobrt i pobedu Saudijaca od 2:1 za prvu senzaciju Mundijala u Kataru.

U tih pet minuta Argentina je zaličila na onu nemoćnu ekipu iz 2018. godine, onu kojoj je Hrvatska strpala tri komada, a mogla je i više, ona koja se u svemu oslanjala na Mesija i puštala ga da igra jedan na 11. Četiri godine kasnije isti, mučan utisak za navijače.

Izabrane vesti

Istina, u prvom poluvremenu Argentinci su smestili četiri lopte u protivničku mrežu, ali su tri pogotka poništena zbog ofsajda – ostaće mala dilema oko onog iz 28. minuta kada je Lautaro Martinez čini se bio u liniji – mada treba reći da je i taj jedan Mesijev gol pao sa penala zbog vrlo laganog povlačenja Leandra Paredesa naspram kojeg je onaj nesvirani prekršaj nad Aleksandrom Mitrovićem pre četiri godine u Rusiji izgledao kao start za zatvor.

Kako bilo, i u tih 45 minuta Saudijska Arabija se predstavila kao taktički pismena ekipa koja, iako sabijena na svoju polovinu terena, nije mnogo toga dozvolila rivalu. Samo još dve opasne situacije, jednom ju je spasio odlični golman Mohamed al Ovais, drugi put je Rodrigo de Pol ležerno poslao loptu preko tribina negde u pustinju.

Tačno je i da nisu izabranici Ervea Renara bili previše opasni u tom prvom poluvremenu, ali kad je lopta krenula u drugom pustinjska oluja progutala je Argentince.

Prvo u 48. minutu izgubljena lopta Mesija na polovini terena, brza tranzicija Saudijaca zbunila je Kristijana Romera, Al Šehri se lako izborio za prostor i potom poslao loptu tamo gde Emilijano Martinez nije mogao da je stigne.

Ušla je voda u uči Mesijevim drugovima, a u 53. minutu Al Davsari im je potopio celu glavu. Prosto je neshvatljivo koliko mu je prostora dao Nehuel Molina i koliko su intertni bili Anhel di Marija, De Pol i u manjoj meri Paredes. Al Davsari je protiv sebe imao četvoricu Argentinaca i opet je uspeo da matira Martineza. Ne jeftin, sraman gol primili su Gaučosi.



I tek onda krenuli napred, već prestrašeni da će opet razočarati naciju. To malo što su uradili tako stegnutih nogu uhvatio je fenomenalni Al Ovais. Saudijci su glavom skakali na svaku loptu, milimetar terena nisu poklanjali, nanjušili su krv i - krenuli po plen.

Nova trauma Argentinaca čini se neizbežnom, jer taman i da protiv Poljske i Meksika poprave utisak i izbore se za osminu finala, nemojmo zaboraviti da su pred početak turnira proglašavani za drugog ili trećeg favorita za planetarnu krunu. Cela nacija, a i dobar deo fudbalske plante van Argentine, navijao je za Gaučose i Mesijev prvi Mundijal, da pečatira njegovo mesto među najvećima u istoriji igre...

Sudeći po onome što su danas prikazali – pusti snovi.

ARGENTINA – SAUDIJSKA ARABIJA 1:2 (1:0)

/Mesi 10pen – Al Šehri 48, Al Davsari 53/

Stadion: Lusail

Gledalaca: 88.012 (zvaničan podatak na stadionu kapaciteta 80.000?!)

Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

ARGENTINA (4-3-3): E. Martinez - Molina, Romero (od 59’ L. Martinez), Otamendi, Taljifiko (od 71’ Akunja) – Gomez (od 59’ Alvarez), Paredes (od 59’ Fernandez), De Pol - Mesi, L. Martinez, Di Marija.

SAUDIJSKA ARABIJA (4-2-3-1): Al Ovais - Abdulhamid, Tambakti, Al Bulaihi, Al Šaharani (od 99’ Al Burajk) - Al Malki, Kano - Al Šehri (78 Al Ganam), Al Faraž (45+4Al Abid, 88 Al Amri) , Al Davsari - Al Burajkan (88Asiri).



tagovi

Lionel MesiKatar2022Mohamed al OvaisSaleh al ŠehriNaser al Davsarifudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija Saudijske ArabijeErve Renar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara