Lionel Mesi (Reuters)
Lionel Mesi (Reuters)

Popadaše rekordi na putu do sna: Još korak do krunisanja Lionela Mesija

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.12.22. | 23:04

Još jedna utakmica do pehera koji bi Mesija na fudbalskom nebu odvojio kao većeg od Ronalda, do trofeja koji bi ga u očima Argentinaca, čini se, izjednačio sa Dijegom Armandom Maradonom

Uoči početka Mundijala svet je obišla fotografija Lionela Mesija i Kristijana Ronalda. Luj Viton torba pretvorena u šahovsku tablu između dve legende koje mozgaju sledeći potez. Figure postavljene identično kao tokom čuvene partije šahovskih velemajstora Magnusa Karlsena i Hikarua Nakamure iz 2017. godine, a u torbi navodno Zlatni globus. Jedini trofej koji nedostaje obojici fudbalskih velemajstora za potvrdu da su najbolji svih vremena.

Izvesno poslednji Mundijal za obojicu i poslednja prilika za svetsku krunu. Ronaldova je odlepršala onda kada je Maroko eliminisao Portugaliju u polufinalu, a Mesija posle večerašnjeg doktorata protiv Hrvatske, jedan korak deli do krunisnja, do pehara koji bi ga na fudbalskom nebu odvojio kao većeg od Ronalda, do trofeja koji bi ga u očima Argentinaca, čini se, izjednačio sa Dijegom Armandom Maradonom.

Izabrane vesti

Jeste Mesi u domovini bog, ali Dijegova Božija ruka je 1986. godine ključno doprinela svetskom tronu Argentine, a Mesi svoj narod još nije počasti tom vrstom fudbalske ekstaze. Pre osam godina bio je blizu, ali je Argentina stradala od polu-voleja Marija Gecea u kasnoj fazi drugog produžetka. Ali kao što rekoše najzagriženiji navijači Argentine našem Aleksandru Gligoriću koji u Kataru od prvog dana prati Svetsko prvenstvo, “Zar stvarno misliš da će Leo otići bez njega? Neki bogovi to neće dozvoliti..."

Maltene od starta Mundijala Mesi je stavio na pleća svoju Argentinu i pod teretom neverovatnog pritiska poslednje šanse krenuo na fudbalsko hodočašće. Na njemu su već pali i nastavljaju da padaju novi rekordi.

Kada je Argentini bilo najteže, u onom meču 2. kola sa Meksikancima u kojem su se Albiselesti suočavali sa eliminacijom, on je strelom sa ivice šesnaesterca načeo Sombrerose. Postio je protiv Poljaka, čak promašio i penal, ali kada je Argentini bilo najpotrebnije, od kada je nastupila nokaut faza, Mesi se ne zaustavlja.

Vezao je po gol protiv Australije, Holandije i Hrvatske i postao najstariji fudbaler sa pet postignutih golova na jednom Mundijalu. Gazi 36. godinu i pomera granice. Postao je prvi fudbaler koji je pogodio i asistirao ne tri različite utakmice istog Svetskog prvenstva još od 1966. godine. Takođe od 66' do danas nije bilo igrača sa vezanim golovima na tri utakmice na dva različita Mundijala. A Mesiju je to pošlo za rukom 2014. u Brazilu i sada u Kataru.

Maradonino dostignuće od osam golova na Mundijalima sustigao je u grupnoj, a prešišao u nokaut fazi, a večeras je "pao" i Gabrijel Batistuta, te je Mesi sa 11 pogodaka postao najbolji strelac Argentine u istoriji svetskih prvenstava. Ali tu nije kraj. Mesi je u Kataru osim pet postignutih uspeo da namesti tri gola, te je došao do brojke od 19 pogodaka u kojima je direktno učestvovao na planetarnim smotrama (11 golova i osam asistencija). Tako je izjedanačio rekord koji zajedno drže Miroslav Klose, Brazilac Ronaldo i Gerd Miler. Da ne zaboravimo, u finalu će postiti fudbaler sa najviše nastupa u istoriji Mundijala (26).

Ali sva ova dostignuća biće momentalno zaboravljena, kao gumicom izbrisana iz kolektivnog pamćenja argentinskog naroda, ako Albiselesti ponovo pokleknu na poslednjoj prepreci. Međutim, pitanje je hoće li Mesi to dozvoliti. Jer već na početku takmičarkse godine, govorom tela u Pari Sen Žermenu, golovima i asistencijama koji su se množili nagovestio da je spreman za jednu od nafanatičnijih fudblskih nacija i zemalja na planeti dovede u ekstazu.

Ali da klupske brojke ostavimo po strani, reprezentativne ne lažu. Od 2005. kada je debitovao za Gaučose, Mesi nikada nije delovao ovoliko moćno u dresu reprezentacije. Od starta kalendarske godine isporučio je 16 pogodaka! Nikada ranije za 12 meseci nije postigao više od 12 golova za reprezentaciju, a svih ostalih godina učinak je bio jednocifren.

Deluje da je vreme, da Argentina nikada nije bila bilža i da je Mesi u Katar došao s jednom mišlju - vraćanje u domovinu bez Zlatnog globusa nije opcija.


tagovi

Katar2022Lionel Mesifudbalska reprezentacija ArgentineArgentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara