Iga Švjontek (Reuters)
Iga Švjontek (Reuters)

A u osmini finala Australijan opena... Ispade najbolja teniserka sveta

Vreme čitanja: 2min | ned. 22.01.23. | 04:48

Iga Švjontek poražena od aktuelne šampionke Vimbldona Elene Ribakine

Pljušte iznenađenja i padaju nosioci u muškoj konkurenciji na ovogodišnjem Australijan openu, slična situacije je i sa damama. I tamo je dve trećine nosilaca već napustilo Melburn, a šok dosadašnjeg toka turnira priredila je zvanično najbolja teniserka sveta Iga Švjontek. Poljakinja je za sat i po vremena poražena od 25. sa WTA liste Elene Ribakine - 0:2 (4:6, 4:6).

Dugo se već u ženskom tenisu ne zna ko pije, a ko plaća, teško je u po dana, u po noći izdeklamovati najboljih deset na svetu, budući da je nivo konstantnosti nizak, a promene česte. Nakon što je u 2022. godini osvojila titule na Rolan Garosu i US openu, Švjontekova je zaličila na teniserku koja će u narednim godinama, imati status neprikosnovene, ali je dematovala očekivanja ranom eliminacijom na ovogodišnjem Ozi openu. Da je ispala u polufinalu, pa i da joj se traži alibi... Eliminacija na četvrtom koraku je ipak veliko razočaranje.

Izabrane vesti

Švjontekovu je u prvom setu slabo služio servis, što je potvrdio brejk Ribakine već u prvom gemu. Povela je Ruskinja sa kazahstanskim pasošem sa 2:0, dozvolila Igi da vrati brejk, ali joj je ponovo oduzela servis u sedmom gemu i nedugo zatim osvojila prvi set. U njemu se Ribakina uglavnom pitala u većini poena. Češće je preuzimala odgovornost, samim tim i rizik, što pokazuju broj vinera i neiznuđenin grešaka. Ruskinja je duel završila sa 24 neodbranjiva udarca i 25 grešaka, dok je Iga imala 15 vinera i 14 grešaka.

U drugom setu je zaličilo na veliki povratak Poljakinje. Osvojila je prva tri gema, ali onda prokockala prednost jednog brejka i dozvolila protivnici da dođe do 4:4. Ključan je bio deveti gem u kojem je Ribakina unovčila treću brejk loptu, da bi naredni servis gem, ujedno i poslednji na meču, okončala autoritativno, bez izgubljenog poena.

Sedmi nosilac Koko Gauf takođe je eliminisana od slabije rangirane tenisere. Doduše, nju je sa turnira ispratila Letonka Jelena Ostapenko, osvajačica Rolan Garosa iz 2017. godine - 2:0 (7:5, 6:3). To znači da će se upravo Ribakina i Ostapenko boriti za mesto u polufinalu prvog grend slema sezone.


tagovi

Iga Švjontek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara