Alehandro Davidovič Fokina (Reuters)
Alehandro Davidovič Fokina (Reuters)

Akrobata nalik Borisu Bekeru će izaći da pobedi Novaka: Fokina na zemlji, kao riba u vodi

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.06.23. | 16:02

Koliko je zaista opasan rival Alehandro Davidovič Fokina

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Pariza)

"Izaći će na teren sa namerom da me pobedi. On je sigurno jedan od najtežih protivnika koje sam mogao da dobijem u trećem kolu".

Izabrane vesti

Dve Đokoviće rečenice sa sinoćne konferencije koje možda najbolje nagoveštavaju da treće kolo Rolan Garosa neće biti šala. Da se sudare na bilo kojoj drugoj podlozi osim šljake, Alehandro Davidovič Fokina bio bi potpuni autsajder protiv Novaka, ali na šljaci je druga priča. Tamo se, kao i većina Španaca, momak švedsko-ruskog porekla, snalazi kao riba u vodi.

Otvorio je 23-godišnjak ovogodišnji Frenč open pobedama nad dvojicom Francuza, a u Parizu nikada nije prijatno kada imate domaćeg tenisera preko puta. Publika će jednostavno učiniti sve da se osetite nepoželjnim, da počnete da sumnjate u sebe. Ali izborio se Fokina sa najtalentovanijim momcima koje Francuska trenutno ima - Arturom Fisom i Lukom Van Ašom, čak Fisu nadenuo etiketu budućeg najboljeg tenisera sveta.

Elem, neuporediv je Đoković sa francuskim klincima, no ovoga puta Fokina će imati podršku publike na Filip Šatrijeu. Mada je Španac prošle godine uhvatio Novaka nespremnog u Monte Karlu (prvi Novakov nastup od preskočene Australije) nanevši mu poraz u tri seta.

“Nisam znao da ću igrati sa Đokovićem dok nisam seo na bicikl da se oporavim od današnjeg meča. Svi znamo kakav je Nole. Teniska legenda protiv koje je uvek čast igrati. Ovaj duel neće imati veze sa onim iz Monte Karla. Ovde se igra u pet setova, on je tada bio neuigran, tako da se uslovi potpuno razlikuju u odnosu na naš prethodni meč. On je prilično impozantan, ali kada igrate protiv njega nekoliko puta vidite da je on još jedan igrač i da je moguće pobediti ga. Ne morate da uđete u meč sa strahom, jednostavno krenite po trijumf", rekao je Fokina. Dakle dobro je Novak predvideo sa kakvom će se pretnjom sastati u petak.

Nije zgoreg podsetiti da je Davidovič Fokina pre samo dve godine igrao četvrtfinale Rolan Garosa (izgubio od Zvereva) što mu je najveći grend slem uspeh u profesionalnoj karijeri koja traje od 2016. godine i koja još nije videla trofej. Doduše, igrao je Masters finale u Kneževini prošle sezone, a u akturelnoj, pre oko dva meseca zaslužio najbolji lični rang sa 24. pozicijom na ATP listi. A tek su mu 23. godine i pred njim je još dosta prostora za napredak.

Poseduje vrlo nezgodno oružje u vidu jednog od najbolji drop šotova na ATP turu. Vrlo je agresivan, agilan, sa brzim promenama pravca i snažnim udarcima sa osnovne linije. Akrobarskim letovima i volejima ispred mreže à la Boris Beker, voli da raspaljuje atmosferu i razgaljuje publiku, što bi moglo da mu da dodatni štimung sutra na Šatrijeu. Mana je što nivo igre ume često da mu varira tokom mečeva.

Kao što Alehandro reče, Novak onomad nije bio ugiran. Protiv Kovačevića i Fučoviča Đoković je pokazao da korača ka željenom ritmu, a na konferenciji da Španca kojeg je dva puta pobeđivao neće uzimati zdravo za gotovo. Jer ako neko ume da preokre šljakasti teren, onda je to momak iz Malage.


tagovi

Alehandro Davidovč FokinaNovak ĐokovićRolan Garos 2023Rolan Garos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara