ATP NEXTGEN: Prvo pa Kecmanović

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.11.19. | 10:19

Mladi srpski as protiv Kaspera Ruda od 14 časova otvara prestižno takmičenje za najbolje svetske tenisere do 21 godine u Milanu

Sam je kraj teniske sezone i dok su devojke već na odmoru, momci imaju još dve sedmice velikih, ozbiljnih borbi. A u ovoj, prvoj sedmici finalnih obračuna, pre nego što se "veliki" okupe u Londonu, na redu je da se pokažu oni koji će za koju godinu početi da preuzimaju kontrolu nad svetom belog sporta - sledeća generacija. I to u Milanu u već tradicionalnom ATP NextGen takmičenju (tvrda podloga u hali, nagradni fond 1.400.000 dolara) na kojem se okuplja sedam najboljih igrača do 21 godine (istina Stefanos Cicipas, Denis Šapovalov i eliks Ože Alijasim iz raznih razloga preskaču Milan) uz jednu specijalnu pozvnicu za Italijana, a među njima i jedan naš, beogradski klinac, Miomir Kecmanović.

RASPORED MEČEVA

Izabrane vesti

I baš srpski reprezentativac, koji završava drugu aktivnu godinu igranja na ATP turu nakon dominacije u juniorskoj konkurenciji otvara takmičenje i to duelom sa najboljim prijateljem sa tura, Kasperom Rudom. U meču koji počinje od 14 časova naš as je favorit protiv talentovanog Norvežanina koji je ove godine izgubio lagano u jedinom njihovom odmeravanju na ATP turu i to na njegovoj omiljenoj podlozi, šljaci. A pošto je Mišina omiljena podloga upravo beton, ne sumnjamo u njegov trijumf.

Posle njih na teren u Milanu istrčavaju najveći favorit, Aleks de Minor, prošlogodišnji finalista (titulu je osvojio Cicipas) i zaista posebni Alehadro Davidovič Fokina. Australijanac jeste izgubio prošle godine od Španca rusko-švedskog porekla, ali na šljaci na kojoj ovaj "živi", dok je tvrda podloga sasvim druga priča. Zanimljivo je da i jedan i drugi kao uzora za igru izdvajaju Novaka Đokovića, te očekujemo veliku bitku.

Ne pre 19.30 večeras rekete u ruke uzimaju Ugo Umber i Mikael Imer. Francuz, koji je imao nekoliko odličnih predstava ove sezone, oslanja se na odličan servis, tako da će dosta toga zavisiti i od brzine podloge. Šveđanin etiopskih korena je ušao je u žreb nakon odustajanja Cicipasa, Šapovalova i Alijasima, te ne predstavlja samu elitu mladih naraštaja, slično kao i Fokina. Ali, može da napravi probleme favoriozovanom asu iz Meca.

Jaka kvota 2,19 mogla bi da se uhvati na poslednjem meču dana između Frensisa Tijafoa i Janika Sinera gde je mladi Italijan favorit. A jedini razlog za to je što je slavio nedavno u slilčnim uslovima u Antverpenu u tri seta nad Amerikancem poreklom iz Sijera Leonea. Italijan, a zapravo Južnotirolac (pokrajina na samom severu Italije gde većinu čine stanovnici germanskog porekla, pa i sam Siner, zapravo Ziner) je najmlađi na takmilenju sa 18 godina, ali je strašan talenat. Ipak, da nije specijalne pozivnice za jednog domaćeg igrača, on se sigurno ne bi našao u žrebu.

Na kraju, da malo objasnimo osnova pravila i karakteristike ovog specifičnog takmičenja koje zaista predstavlja budućnost tenisa u svim apsektima. Osam igrača je podeljeno u dve grupe, a najbolja dva iz svake grupe nakon tri kola idu u finale, kao i na završnom mastersu u Londonu. I to je otprlike to što se tiče sličnosti, jer ovde se igraju setovi na četiri dobijena gema, a na 3:3 sledi taj-brejk.

Pobednik je igrač koji prvi osvoji tri seta. U gemovima nema prednosti, igrači mogu da nose odeću sa senzorima koja će im nakon mečeva pomagati da sa timom naprave dublju analizu, publici je dozvoljeno da se kreće tokom poena osim iza osnovne linije, na terenu nema dece koja drže peškire igračima, igrači i treneri mogu da komuniciraju tokom meča u određenim trenucima, a video revizija nije omogućena samo za aut, već i za dupli odskok loptice, nelegalan udarac, da se utvrdi da li je lopta dodirnula reket ili odeću igrača kada to utiče na poen i ako je igrač ili deo reketa ili njegove odeće prešao na drugu polovinu terena tokom poena.

***kvote su podložne promenama

(Foto: Reuters)

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara