Andrej Rubljov (Star Sport)
Andrej Rubljov (Star Sport)

Banjaluka napunila tribine i nakon Novakovog odlaska, Rubljov prvi finalista Srpska Opena

Vreme čitanja: 2min | sub. 22.04.23. | 15:38

Rus za 90 minuta došao do poslednjeg stepenika borbe za trofej gde čeka Dušana Lajovića ili Miomira Kecmanovića

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Banjaluke)

Bilo je mnogo onih što su verovali da će se nakon jučerašnjeg ispadanja Novaka Đokovića u četvrtfinalu Srpska Opena, broj gledalaca na tribinama centralnog terena prepoloviti, možda otići i ispod trećine kapaciteta od 6.000 mesta u poslednja dva turnirska dana. Ali grad na Vrbasu pokazao je da je osim Noletovog lika i dela bio željan i vrhunskog tenisa kakav ranijih godina, na svom Čelendžer turniru nije imao prilike da gleda.

Izabrane vesti

Napunili su Banjalučani praktično čitave tribine i gledali Andreja Rubljova kako, uz dosta problema i nervoze u drugom setu, ipak pobeđuje Aleksa Molčana i postaje prvi finalista - 0:2 (2:6, 4:6). Nisu povremeni izlivi emocija i gunđanja sebi u bradu poremetili šestog igrača planete koji od Monte Karla i osvajanja prvog mastersa u karijeri deluje nezaustavljivo - Molčan mu je bio osma uzastopna recka.

Od uvodnih gemova jasno se videla razlika između 73. na svetu i top 10 tenisera. Upuštali su se Rus i Slovak u višestruke duge razmene, ali bi gotovo uvek popuštale Molčanove ruke. Uglavnom ih je Rubljov dobija gledajući kako protivnik šalje loptice u mrežu ili van terena.

Furiozno je Rubljov otvorio prvi set, već u trećem gemu napravio prvi, a u petom i drugi brejk. Poveo je sa 5:1, između svoja dva brejka spasao dve brejk lopte Molčana i bilo je jasno da slovački teniser gubi prvi set i da mora nešto ozbiljno da promeni u narednom. Ali nije u drugom periodu igre Molčan toliko podigao nivo igre, koliko je bilo oscilacija kod rođenog Moskovljanina.

Bez obzira što se i tamo suočavao sa brejkom zaostatka (3:1), uspeo je Slovak da izjednači na 3:3, nakon čega je usledio maratonski gem. Rubljov je stizao do tri odvojene brejk lopte, a poslednju od njih unovčio je verovatno najlepšim poenom na meču. Maestralno je pokupio jedan drop šot i uzvratio istom merom ostavivši Molčana poprilično zbunjenim. Ali i nakon brejka mučio se Rus da zatvori meč.

Nije prestajao da priča sam sa sobom, da negoduje što mu je odvlačilo koncentraciju uz koju bi verovatno brže završio posao u drugom setu. Dozvolio je rivalu da mu oduzme servis, a onda u najbudžem gemu meča, sa čak šest izjednačenja napravio ključni brejk. Naredni servis gem za pobedu bio je stvar rutine.

Rubljov će se za 14. ATP titulu boriti protiv Dušana Lajovića ili Miomira Kecmanovića. Od Ducija je izgubio u Umagu 2019. godine, dok mu je skor sa Miomirom pozitivan (2-0).


tagovi

Srpska OpenAndrej Rubljov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara