Mateo Beretini (©Reuters)
Mateo Beretini (©Reuters)

Beretini u super tajbrejku odložio špansku katarzu, ali Alkazar je budućnost svetskog tenisa

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.01.22. | 09:39

Na kraju Italijan u osmini finala

Rafael Nadal neće još dugo, ali imaće Španci za koga da navijaju u narednoj deceniji. Istina, Mateo Beretini je u trećem kolu Australijan Opena odložio pretakanje pirinejskog sna u javu, mada je akcenat ovde na „odložio“, jer nema nikakve sumnje da je Karlos Alkaraz budućnost svetskog tenisa. Pa ipak, još zelen da u nizu igra svoj najbolji teniser što se posebno videlo u petom setu današnjeg meča. Beretini, sedmi nosilac u Melburnu, na kraju je slavio sa 6:2, 7:6 (3), 4:6, 2:6, 7:6 (5) i plasirao se u osminu finala prvog grend slema sezone.

Delovalo je da će Italijan imati mnogo lakši posao, ali je Alkaraz pokazao da u njemu ima onog „nadalovskog“ odbijanja da umre. Posle dva ispuštena seta, 18-godišnji teniser je uzvratio kao da iza sebe ima deceniju na ATP turu i odveo meč u super tajbrejk petog seta. Pre ovog meča imao je skor 8/0 u odlučujućim tajbrejkovima.

Izabrane vesti

I danas je počelo ujednačeno, ali je 196 centimetara visoki Beretini imao snažan servis uz sebe, dok je Alkaraz sagoreo u želji da ponovi podvig sa Ju-Es Opena kada je u pet setova savladao Stefanosa Cicipasa. Ovog puta nije uspeo, međutim, nemojmo zaboraviti da je Alkaraz, koga kao trener vodi čuveni Huan Karlos Ferero, ove godine bio najmlađi takmičar u glavnom žrebu Australijan Opena.

Njegov put je tek počeo i čini se da će uspeti da vrlo brzo izbriše onaj nadimak „mini Nadal“ kojim ga još nazivaju. Uostalom, stil igre sasvim različit, a nije tajna ni da u Alkarazovoj sobi u rodnom El Palmaru visi poster Rodžera Federera.

Na koga god da se ugleda sasvim je jasno da ima potencijal da jednog dana bude najbolji na svetu. Strašan udarac, strašna rad nogu i velika želja da ispuni očev san. Njegov otac je naime takođe bio talentovan teniser, ali nije imao novca da pojuri profesionalnu karijeru. I Alkazar junior se mučio, ali je dobio finansijsku pomoć lokalnog biznismena i čini se da je samo pitanje trenutka kada će se ova investicija isplatiti.

Karlos Alkaraz (©Reuters)Karlos Alkaraz (©Reuters)

Beretini je taj trenutak – ponovimo još jednom – samo odložio. Ali igra koju smo gledali jutros više je ličila na meč četvrtfinala ili polufinala nekog grend slema nego na okršaj treće runde.

Italijan posle četiri sata i 11 minuta igre ide dalje, sledeći rival Pabloa Karenja Buste, inače polaznika sve čuvenije akademije u Mursiji u kojoj je stasao i Karlos Alkaraz. Jedan teren tamo nosi baš i Bustino ime, jer je on njen najbolji predstavnik. Ne zadugo. Alkaraz je budućnost, ali bi ga Karenja Busta sada mogao da ga osveti.

Aleksandar Zverev je bez bilo kakvih problema savladao Moldavca Radua Albota i pobedom u tri seta, 6:3, 6:4, 6:4, zakazao okršaj sa Denisom Šapovalovim.

TREĆE KOLO AUSTRALIJAN OPENA

Kecmanović (Srbija) – Sonego (Italija) 6:4, 6:7 (8), 6:2, 7:5

Monfis (Francuska) - Garin (Čile) 7:6, 6:1, 6:3

Alkazar (Španija) – Beretini (Italija) 2:6, 6:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5)

Opelka (SAD) – Šapovalov (Kanada) 6:7 (4), 6:4, 3:6, 4:6Ž

Zverev (Nemačka) – Albot (Moldavija) 6:3, 6:4, 6:4

Korda (SAD) - Karenjo Busta (Španija) 4:6, 5:7, 7:6 (6), 3:6

Manarino (Francuska) – Karacev (Rusija)

Hačanov (Rusija) – Nadal (Španija)


tagovi

Australijan openKarlos AlkarasMateo Beretini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara