Karlos Alkaras (Reuters)
Karlos Alkaras (Reuters)

Beretinijev servis nestao pred Alkarasom: A sad, sudar nove generacije!

Vreme čitanja: 3min | pon. 10.07.23. | 22:33

Karlitos zauzeo poslednje mesto u četvrtfinalu i za plasman među najbolja četiri moraće da pobedi Holgera Runea

Možda nije izraziti favorit svog gornjeg dela žreba, kao što je Novak Đoković u svom donjem kosturu, ali Karlos Alkaras nastavlja da ruši prepreku za preprekom. Nakon što mu je Čileanac Nikolas Đari uzeo set u trećem kolu, porastao je broj onih što su pomislili da Mateo Beretini može Karlitosu da napravi ozbiljne probleme u predvorju četvrtfinala Vimbldona. A osim što je uspeo da povede, nije Italijan bio prava pretnja Karlitosu koji je u nastavku meča neutralisao njegove servis bombe - 3:1 (3:6, 6:3, 6:3, 6:3).

Do osmine finala dozvolio je Beretini rivalima samo pet brejk šansi, a nikome od njih da mu oduzmu servis. A onda mu je mladi španski lav priredio mučenje u većini servis gemova. Uprkos činjenici da su početni udarci Italijan u proseku imali brzinu od preko 200 kilometara na čas, prvi teniser sveta je za 185 minuta borbe stekao čak 16 brejk šansi od kojih je četiri unovčio.

Izabrane vesti

Apsolutno zasluženo furija iz Mursije ide među najboljih osam. A tamo teniske sladokusce čeka potencijalni spektakl - sudar nove generacije! Karlos (20) će udariti na Holgera Runea (20). Biće to prvi sudar dvojice tenisera koji nemaju više od 20 godina u četvrtfinalu Vimbldona još od 2004. godine kada su igrali Florijan Majer i Mario Ančić. Pritom, Alkaras i Rune su četvrti i peti teniser u poslednjih 30 godina koji su se u istoj godini pojavili u četvrtfinalima Rolan Garosa i Vimbldona pre no što su napunili 21. Pre njih to je za rukom pošlo samo Velikoj trojici - Federeru, Nadalu i Đokoviću.

Beretini je Alkarasu ukrao prvi set brejkom u osmom gemu pre nego što je u narednom servirao za vođstvo od 1:0. Ali u nastavku nije mogao ravnopravno da parira energičnom Karlitosu. Sveo je Španac broj grešaka na minimum u drugom periodu igre. Napravio je samo tri neiznuđene, pa počastio Beretinija sa 13 vinera. Ključni je bio brejk u četvrom gemu posle kojeg se svetski broj jedan prošetao do izjednačenja.

Možda bi duel potrajao duže ili dobio drugačiji zaokret da Karlos već u ranoj fazi trećeg seta nije svim silama pritisnuo Mateov servis. Italijan je ubacivao prvi servis sa 78 odsto uspešnosti u trećem periodu, ali koštao ga je brejk koji je dozvolio Špancu za vođstvo od dva jedan. Spasavao je tada čak pet brejk lopti, ali na šestu nije imao odgovor. A o agresivnosti 20-godišnjaka najbolje govori deveti gem trećeg seta. Nije želeo da čeka svoj servis, već je ponovo jurišao na brejk. Beretini je spasao dve set lopte, ali ne i treću.


U četvrtom setu, držao se finalista Vimbldona iz 2021. godine do osmog gema, ali tada mu je Alkaras prilično lako oduzeo servis. Koprcao se Rimljanin, spasao tri meč lopte, ali mnogo ranije je on izgubio trku sa Alkarasom.

Računajući pet pobeda u Kvinsu koji je osvojio kao uvertiru za Vimbldon, Alkaras je postao najmlađi igrač sa devet vezanih pobeda na travi još od 1987. godine i Borisa Bekera.


tagovi

Karlos AlkarasVimbldonVimbldon 2023Mateo Beretini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara