Novak Đoković i Boris Beker (© AFP)
Novak Đoković i Boris Beker (© AFP)

Boris Beker: Đoković je rang Mesija, Lebrona i Brejdija! U kasnim 30-im dominiraju sportom

Vreme čitanja: 3min | pet. 24.11.23. | 16:50

„Alkaras se nije razvio“, primećuje čuveni Nemac

Teško da je čitao Mozzart Sport, mada deluje kao da jeste. Razlog: Boris Beker posmatra Novaka Đokovića kao jednog od najboljih sportista svih vremena! Dakle, ne (samo) tenisera; ne samo od aktuelnih sporista; nego kad je reč o svima mkoji su se ikad bavili ovom granom.

Legendarni Nemac, nekada i sam veliki šampion, kasnije trener trofejnog Srbina, napominje da 36-godišnjeg Beograđanina stavlja u društvo Lionela Mesija, Lebrona Džejmsa i Toma Brejdija, čiji je trag u fudbalu, košarci i NFL-u toliko dubok kao Đokovićev u tenisu. Baš kao što smo napisali kad je u junu osvojio 23. grend slem trofej i tako pretekao Rafaela Nadala.

Izabrane vesti

U slučaju pomenute četvorice, izvanredna mentalna snaga u kombinaciji sa fizičkom pripremom svima je omogućila da traju i dominiraju. Čak i kad se pojavi mlađi talas.

Za mene je on kralj lavova“, precizira Beker tokom gostovanja u teniskom podcastu Das Gelbe vom Ball. „Dajemo sve od sebe da naučimo ljubitelje tenisa onome što je nemoguće naučiti: šta je ovaj igrač osvojio za 16 ili 17 godina karijera, a da u 36. igra možda najbolje otkako se bavi tenisom. Osvojio je tri grend slem turnira ove godine i stigao do finala Vimbldonu, bio je blizu kalendarskog grend slema sa 36 godina. To su dostignuća van ove planete“.

Između ostalog, zbog načina na koji je Đoković osvojio pehar u Bersiju, kad je igrao uprkos stomačnom virusom.

Novak je igrao dva i po sata u Parizu u četvrtak, tri sata protiv Holgera Runea u petak, još tri sata protiv Andreja Rubljova narednog dana... Čovek bi se umorio, ali Novak je postajao sve bolji i onda pobedio vrlo dobrog Grigora Dimitrova bze izgubljenog seta u finalu. Zatim ponovio isto na Završnom Mastersu u Torinu“.

Ne samo zbog poslednja dva naslova, da je Đoković najbolji teniser sveta otkako je čovek izmislio u ruke postaje sve više prihvaćeno. A onda sledi poređenje sa elitnim sportistima.

„Možda bismo morali Novaka da posmatramo kroz prizmu da nije samo najbolji teniser u ovom trenutku, već i najbolji sportista sveta. Želim da ga uporedim sa Lionelom Mesijem, Lebronom Džejmsom ili Tomom Brejdijem. Za mene je to kategorija u kojoj je Novak Đoković, jer svi dominiraju ili su dominirali tokom ili u kasnim tridesetim godinama. Nadam se da će Đoković nastaviti još dugo, jer ništa bolje ne može da se desi mladim igračima nego da se takmiče na istom nivou kao najuspešniji igrač svih vremena. To je najbolja lekcija u tenisu.

 Beker (© Reuters) Beker (© Reuters)

Čak i sezona koja se završava Dejvis kupom u Malagi pokazala je da Novak nema odgovarajuću pretnju. Jeste to u jednom trenutku bio Karlos Alkaras, koji ga je dobio na Vimbldonu, a posle toga – padao.

Postao je prvi teniser sveta, pobedio je Đokovića, prvi put osvojio Vimbldon, ali održavanje visokog nivoa je najteža stvar u tenisu. Svako može s vremena na vreme da zablista na turniru ili da ima dobru godinu, ali održavanje tog nivoa tokom godina je izazovno. Moja omiljena izreka u tom kontekstu je: „Svlačionica nikad ne spava“. To znači da su ostali igrači shvatili kako moraju da igraju protiv Alkarasa da bi imali šansu protiv njega. To se desilo. Drugi igrači su se razvili, a Karlos nije.”

Uprkos oscilacijama karakterističnim za mlade asove, a Alakarasu je tek 20 godina, Beker veruje da će  momak iz Mursije imati šta da pokaže.

Alkaras nastavlja da igra fantastično. Volim da ga gledam kako deluje u najboljem izdanju zahvaljujući radu nogu, varijacijama, servisu i forhendu, ali vrhunski igrači su se prilagodili i znaju kako da se suprotstave Špancu. Uveren sam da će Alkaraz sada trenirati drugačije sa Huanom Karlosom Fererom tokom zime. Takođe sam uveren da ćemo videti snažnog Karlosa na Australijan openu“, dodao je Boris Beker.



tagovi

TenisATPNovak ĐokovićBoris Beker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara