Metju Ebden i Maks Pursel (Reuters)
Metju Ebden i Maks Pursel (Reuters)

Česi propustili veliku šansu: Dubl odveo Australiju u polufinale Dejvis kupa

Vreme čitanja: 2min | sre. 22.11.23. | 23:26

Kenguri će se boriti sa Finskom za finale

Dan uoči četvrtfinalnog okršaja Srbije i Velike Britanje, postao je poznat prvi polufinalni par Dejvis kupa, a činiće ga Finska i Australija! Finci su juče iznenadili Kanadu, dok je Australija večeras napravila veliki preokret protiv evropske reprezentacije.

Naime, Česi su stigli do prve od neophodne dve pobede zahvaljujući Tomašu Mahaču koji je bilo bolji od Džordana Tompsona (6:4, 7:5), a onda su se primakli na gem do pobede i polufinala. Jirži Lehečka je vodio protiv Aleksa De Minora sa 1:0 u setovima i na 6:5 servirao za veliki podvig svoje selekcije. Međutim, izmigoljio se 12. teniser sveta, došao do brejka, a onda zablistao i u taj-brejku. A onda je ponovo, u završnici odlučujućeg seta oduzeo servis rivalu kada je bilo najvažnije, u 11. gemu. Poveo je sa 6:5, a gemom bez izgubljenog poena zatvorio meč - 1:2 (6:4, 6:7, 5:7).

Izabrane vesti

Češka je imala sve u svojim rukama, da bi dva sata kasnije došla u poziciju da igra dubl za prolaz, a već po sastavima parova bilo je jasno da Metju Ebden i Maks Pursel imaju znatno veći kvalitet od Lehečke i Pavlašeka. To je potvrđeno i na terenu.

Izabranici Lejtona Hjuita odradili su posao za svega 74 minuta, a prvi set bio je gotov za tili čas - pola sata bilo je potrebno Australijancima da povedu. U narednom su se Česi držali do sedmog gema, ali je tandem sa Petog kontinenta napravio pritisak i došao do ključnog brejka.

Austalija je teniska reprezentacija sa najviše polufinala od 1972. godine, a večeras je obezbedila 27. po redu. Najbliži pratilac su Sjedinjene Američke Države sa 24, sledi Švedska sa 18, te Francuska i Argentina sa po 16 plasmana među najbolja četiri tima na planeti.


tagovi

Dejvis kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara