Stefanos Cicipas (©Reuters)
Stefanos Cicipas (©Reuters)

Cicipas bio na ivici propasti, pa nadoknadio dva seta minusa i dobio Musetija!

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.05.22. | 00:37

Veteran Žil Simon ispustio dva seta prednosti protiv Pabla Karenja Buste, a onda ipak slavio i plasirao se u drugo kolo u jedan čas posle ponoći

Stefanosa Cicipasa je poraz od Novaka Đokovića u finalu Mastersa u Rimu definitivno teško uzdrmao jer se eho osetio i na startu Rolan Garosa. Grk nije izgubio, ali je bio na ivici propasti na omiljenoj podlozi i mestu gde je pre samo godinu dana bio nadomak titule. No i tada je bolji od njega bio najbolji teniser sveta. Niko, pa ni Cicipas verovatno nije očekivao da će se zadržati na terenu do iza ponoći, pogotovo da će posle dva seta morati da juri debeo minus protiv Lorenca Musetija, ali se temperamentni Grk ipak plasirao u drugo kolo posle nešto više od tri i po sata paklenog tenisa - 5:7, 4:6, 6:2, 6:3, 6:2.

Osetilo se da u Cicipasovoj igri nešto nije valjalo i to je Museti fantastično koristio. Međutim, kada se prošlogodišnji finalista zainatio, promenio stav i pristup meč počistio je Italijana, dozvolivši mu samo sedam gemova u naredna tri gema, koliko je ovaj imao posle prvog seta. Treći put u karijeri na Rolan Garosu uspeva da izbegne eliminaciju posle dva seta zaostatka. Prethodni put to se dogodilo u septembru 2020. protiv Haumea Munara tokom pomerenog izdanja Rolan Garosa zbog korone, a slično je ponovio i sa Rafaelom Nadalom na Australijan Openu prošle godine. Mladi Italijan imao je večeras jednog od favorita za osvajanje grend slema na konopcima, ali kada je Cicipas počeo da igra svoju igru više nije imao šansu da se vrati u meč. Grk sada ide na Čeha Zdeneka Kolara koji je bio bolji od Francuza Luke Puja u četiri seta.

Izabrane vesti

Dok je Museti igrao, nije ostavljao Cicipasu ni minimum prostora za manevar. Uprkos tome što je favorit imao 4:1 u prvom setu i imao dve brejk šanse, Italijan je upao u trans koji mu je doneo 10 od 11 narednih gemova! Dok je bio u svojoj zoni komfora, Cicipas je delovao izgubljeno na terenu i dosta se mučio sa prvim servisom čiji je procenat u većem delu drugog seta bio ispod 50 odsto. Museti je dominirao, igrao agresivno i sa kontinuitetom koju nije imao njegov rival.

Ali, 20-godišnjaku nedostajalo je psihičkog mira i stabilnosti da dokrajči protivnika. Počeo je da gubi konce od prvog gema trećeg seta, Cicipas je zaigrao maksimalno agresivno i u naredna tri gema dozvolio samo jedan poen, a brejk je uzeo sa “nulom“. Bila je to najava onoga što se ubrzo desilo. Frustracija je počela da uzima svoj danak kod Musetija, pa je Cicipas protutnjao do prvog od tri potrebna seta za manje od pola sata! Četvrti set počeo je identično kao i prethodni. Grk je poveo sa 3:0, ali sada sa mnogo više problema jer se Museti osetio ugroženim i više nije tako lako predavao poene. Poslednji trzaj osetio se u petom gemu kada je uspeo da vrati brejk, ali je onda već na svoj naredni servis opet poklekao. Lomio ga je Cicipas, lomio, lomio i na kraju slomio iz drugog pokušaja za brejk. Imao je čovek koji i dalje čeka na svoj prvi grend slem šansu da do izjednačenja dođe već u osmom gemu, imao dve set lopte i šansu da brejkom zatvori ovaj deo meča, ali se Italijan nije dao. Bar ne za toliko da padne na svoj servis. Cicipas je ubrzo sve postavio na svoje i krenulo se opet od nule.

U petom setu postojao je samo jedan čovek na terenu – Stefanos Cicipas. Protunjao je do 5:1 uz dva brejka, a onda meč zatvorio ponovo bez izgubljenog poena. Jedina dobra stvar u meču sa pet odigranih setova je to što nije trajao četiri ili pet sati. Cicipas je uspeo da nadoknadi veliki minus i za manje od dva sata okrene rezultat. Sad može da odmori i napravi analizu učinjenog...

Neverovatan meč za kraj odigrali su Žil Simon i Pablo Karenjo Busta! Bezmalo četiri sata ludog tenisa gde je francuski veteran imao takođe dva seta prednosti posle čega ga je 18. igrač sveta sustigao, ali je za razliku od Musetija na kraju ipak slavio – 6:4, 6:4, 4:6, 6, 1:6, 6:4.

Nestvaran uspeh 37-godišnjeg Francuza! Dobiti Karenja Bustu koji najbolji tenis igra na šljaci, pritom u toj životnoj dobi i svestan da bi ovo mogao da bude možda njegov poslednji meč na Rolan Garosu u karijeri... Fantastično! Posle Žo Vilfreda Conge u planu organizatora turnira bilo je da i Simonu priredi oproštajnu ceremoniju, s tim da će on ipak pokušati da završi sezonu, dok je nekada velika nada svetskog tenisa ranije danas odigrala poslednji meč u karijeri. Na kraju je Simon ipak produžio još malo svoju oproštajnu žurku u Parizu, a koliko je to značilo ne samo njemu, već i gledaocima, njegovoj porodici i prijateljima na tribinama pokazuju i ovacije koje je dobio pošto je dobio meč.

U sledećem kolu igraće sa Amerikancem Stivom Džonsonom.


tagovi

Rolan GarosŽil SimonStefanos CicipasLorenco MusetiPablo Karenjo Busta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara