Stefanos Cicipas (Reuters)
Stefanos Cicipas (Reuters)

Cicipas stao na put španskoj dominaciji u 2022. godini i ostao vladar Monte Karla (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 17.04.22. | 16:34

Grčki teniser u finalu savladao Alehandra Davidoviča Fokinu, pa je posle skoro dve decenije neko ko se ne zove Rafael i ne preziva Nadal osvojio je uzastopne titule u Kneževini

Osladila se šljaka u Monte Karlu Stefanosu Cicipasu. Prošle sezone srušio je Andreja Rubljova i okitio se prvom mastersm krunom u karijeri, a godinu dana kasnije nije dozvolio da ga konkurencija skine sa trona. Mogao je Alehandro Davidovič Fokina, momak koji je u drugoj rundi šokirao svet eliminisavši Novaka Đokovića da ispiše sjajno poslednje poglavnje u Kneževini, ali kvalitet i ipak veće iskustvo u ovakvim mečevima su presudili u korist petog tenisera planete - 0:2 (3:6, 6:7).

Da je ishod bio drugačiji, moglo bi da se govori o neverovatnom početku 2022. godine za španski tenis budući da je Rafael Nadal osvojio Australijan Open, Karlos Alkaraz titulu u Majamiju, a da je Fokina imao priliku da odvede današnje finale u treći set. Međutim, Energija po kojoj je bio prepoznatljiv tokom čitavog turnira, izdala ga je u taj-brejku drugog seta.

Izabrane vesti

Nema i teško da će u skorijoj budućnosti biti uspešnijeg tenisera u Monte Karlu od jedanaestostrukog osvajača Rafaela Nadala i čoveka koji je u Kneževini izgubio samo jedno finale. Međutim, Cicipas je prvi čovek posle Novaka Đokovića koji je od Nadalovog prvog trofeja u Monte Karlu, uspeo dva puta da podigne pehar na Azurnoj obali. Pritom, od 2002. i 2003 godine, pojavio se čovek koji se ne zove Rafael i ne preziva Nadal koji je osvojio uzastopne titule na ovom turniru.

Nadal nije nastupio na svom omiljenom mastersu zbog povrede, a Cicipas redom rušio Fabija Fonjinija, Lasla Đerea, Dijega Švarcmana, Aleksandera Zvereva i konačno Davidovič Fokinu koji je turnir počeo kao 46, a od sutra će biti 27. teniser sveta.

Prvi brejk na meču, za vođstvo od 2:1 napravio je upravo 22-godišnji Španac, ali je rođeni Atinjanin u narednom gemu uzvratio istom merom. Serveri su potom bili izuzetno sigurni u naredna tri gema, da bi Cicipas u osmom napravio pritisak, te trasirao put ka vođstvu od 1:0. Bez izgubljenog poena Grk je odigrao poslednji gem prvog seta.

U narednom setu, preciznije u njegovom devetom gemu mukotrpno je radio za brejk i vođstvo od pet četiri. Iskoristio je treću priliku da oduzme servis rivalu, ali mu se ruka stegla u narednom gemu kada je servirao za odbranu trofeja. Fokina je uzvratio ribrejkom, pri vođstvu od 6:5 pritisnuo je rivala vođstvom 30:15, ali je Cicipas ipak uspeo da se domogne taj-brejka.

Fokini koji je otvorio taj-brejk servisom je pripao prvi poen, ali narednih pet je osvojio Cicipas iskoristivši apsolutni pad kako energije, tako i koncentracije momka iz Malage. Isterao je Španac neke važne loptice u aut i pomogao da rivalu da se domogne osmog trofeja u karijeri.


tagovi

Stefanos CicipasAlehandro Davidovč Fokina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara