(©Reuters)
(©Reuters)

Da se zada domaći za sva vremena: Novak može 7. avgusta do 400. nedelje na tronu

Vreme čitanja: 5min | sre. 01.03.23. | 10:49

Srpski as ima garantovanih 380 sedmica na poziciji broj jedan

Minulog ponedeljka Novak Đoković je po još jednom parametru postao najbolji svih vremena: oborio je rekord Štefi Graf i sa 378 nedelja na prvom mestu svetske liste postao najdugovečniji „broj jedan“ u istoriji belog sporta.

Stoji i dalje Novak ispred Karlosa Alkarasa, ima 200 bodova više, a biće mu od naredne nedelje prednost i veća, jer je mladi Španac zbog povrede odustao od turnira u Akapulku i tu je ostao bez 500 bodova. Ta situacija obezbedila je Đokoviću da najmanje do 20. marta bude na prvom mestu ATP liste, bez obzira na ostale rezultate. A, to mu garantuje ukupno 380 sedmica na poziciji broj jedan.

Izabrane vesti

Više puta nakon što je oborio Federerov rekord (310 nedelja) Novak je govorio da mu taj rezultat više nije prioritet, da mu je fokus na grend slemovima. Ali, ako usput dođe još koja sedmica na tronu – neće da se baci.

Ipak, sada kada je tako blizu, ali i još je tako daleko, zašto da Đoković ne zada konkurenciji domaći zadatak za sva vremena – 400 nedelja gazdovanja belim sportom. Možda će zvučati sportski arogantno, ali sasvim je izvesno da će Novak, pre ili kasnije, doći do tog broja, jer i dalje igra najbolji tenis na svetu, u top je formi, puca od zdravlja, motiva ima na pretek, o odlasku u penziju i ne razmišlja.

Ali, sad kada je u seriji, da vidimo kada bi najranije mogao srpski teniski genije da dođe do kote 400. Idealan scenario, po kojem ne bi do tada silazio sa prvog mesta, kaže da bi taj dan bio 9. avgust.

Za početak da vidimo sa koliko će bodova Đoković da završi ovu nedelju, jer u Dubaiju brani 90 poena, a mogao bi da doda na svoj saldo još 410 (turnir iz kategorije 500), što bi ga odmaklo od Alkarasa na 700 bodova. Najveći problem je zabrana ulaska u SAD, koja je i dalje na snazi, zbog koje Đoković (najverovatnije, još nema definitivne potvrde) neće moći da se bori za 2.000 bodova na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju.

Potom može Novak da bitno popravi bodovni bilans u Monte Karlu, gde je lani ispao u drugom kolu, čeka ga odbrana finala na Serbia Openu, koji će se ove godine igrati u Banjaluci, a onda i polufinale mastersa u Madridu i titula u Rimu. Mogao bi Đoković da „pojača“ bodove i u Parizu, pošto je na Rolan Garosu eliminisan u četvrtfinalu. A, onda na Vimbldonu da čeka odbrana krune, koju je uzimao četiri puta zaredom. S tim što tamo ne bi imao šta da brani, jer prošle godine se bodovi nisu dodeljivali za ovaj turnir. Tako je srpski as ostao bez 2.000 bodova za titulu iz 2021. a nove nije dobio. S obzirom na to da će i ove godine biti ubedljivo prvi favorit da podigne trofej, to mu je i najveća prilika da popravi bodovni saldo.

Iako je Alkaras njegov najbliži pratilac, mladi Španac će imati pakleno težak zadatak na američkoj turneji, pošto će prvo morati da brani polufinale na Indijan Velsu (360 bodova), a onda i titulu u Majamiju (1.000 bodova). Dakle, u martu bi mogao da doda na svoj konto još 640 bodova na Indijan Velsu. Ali, povrede muče Karlitosa i niko ne može da zna u kakvom će stanju doći na dva tako zahtevna turnira.

Pravi trenutak za Španca je masters u Monte Karlu (9. april), na kojem je prošle godine ispao u drugom kolu od Sebastijana Korde. Potom ga čeka odbrana titule u Barseloni (500 bodova), pa odbrana titule u Madridu (1.000), a onda Rim, na kojem prošle godine nije igrao. Na Rolan Garosu Alkaras je stigao do četvrtfinala, a na Vimbldonu do osmine finala.

Sve kada se sabere, naporan raspored čeka momčića iz Mursije, moraće žestoko da se oznoji da prvo odbrani sve što je osvojio prošle godine, pa onda da razmišlja o rušenju Đokovića sa pozicije broj jedan.

Možda i veća opasnost bi mogao da bude Stefanos Cicipas. Ako prelomi u glavi da zaista može da postane broj jedan, što je, čini se, najveća njegova prepreka.

Grk ima trenutno 1.200 bodova manje od Đokovića, do kraja turnira u Dubaiju taj jaz može da se poveća na skoro 1.600. Nije zanemarljivo. Posle ranog ispadanja u Roterdamu Cicipas je uzeo predah, pa trenutno ne igra ni na jednom turniru. Čeka američku turneju.

I tu bi mogao da napadne Đokovića. Na Indijan Velsu Grk je lani ispao u drugom kolu. U Majamiju je tek bio tek nešto bolji, završio je nastup u osmini finala. Dakle, ima Cicipas ogroman prostor za bodovni skok i šansu da svrgne Novaka. Nakon toga ide masters u Monte Karlu gde je već Stefanos u problemu, jer brani titulu (1.000 bodova). Manje bodova brani u Barseloni, gde je 2022. došao do četvrtfinala.

Nastavak sezone na šljaci donosi Cicipasu odbranu polufinala iz Madrida i finala iz Rima. Veliki prostor za skok mu je na Rolan Garosu, gde je prošle godine došao samo do osmine finala. Na Vimbldonu je ispao čak i kolo pre toga.

Matematika kaže da je Cicipas veća opasnost po Đokovića nego Alkaras, iz prostog razloga što ima mnogo više prostora za osvajanje bodova do sredine godine, do završetka trećeg grend slema u sezoni.

Matematika daje šanse i Kasperu Rudu. Norveški teniser na današnji dan ima nešto malo manje od 1.600 bodova zaostatka za Đokovićem. Samo što je njegov problem forma u ovoj godini: na Australijan openu je ispao u drugom kolu, a trenutno nastupa u Akapulku.

Kada je SAD u pitanju, Rud je prošle godine ispao od Kirjosa u drugom kolu Indijan Velsa, dok je u Majamiju igrao finale i izgubio ga od Alkarasa. Potom je u Monte Karlu stigao tek do trećeg kola, u Barseloni do četvrtfinala, igrao je Minhen (250), gde je završio nastup u trećem kolu, a na mastersu u Madridu u drugom. Bolji je bio u Rimu, gde ga je pobedio Đoković u polufinalu. Nakon toga Norvežanin je osvojio mali turnir u Ženevi, koji mu je bio idealna podloga za Rolan Garos, na kojem je došao do finala. Nakon toga je na Vimbldonu eliminisan u drugoj rundi.

Sve u svemu, veliki prostor za bodovni napredak ima i Kasper Rud, ali jedino je pitanje da li on zaista ima kvalitet da takav nalet napravi i popne se na prvo mesto.

Kada su ostali teniseri u pitanju, matematika im daje šansu, ali realnost kaže – teško. Peti na ATP listi Tejlor Fric ima skoro 3.500 bodova manje od Đokovića, dok su ostali na još većem rastojanju.

Da može Novak na američku turneju, gotovo da bi tamo osigurao put do 400. nedelje na ATP tronu. Ovako će, ipak, zavisiti delom i od učinka drugih. Ali bilo tog 9. avgusta ili koji datum nakon toga, jasno je da će Đoković pomeriti granicu od koje će se drugima vrteti u glavi samo kada je pogledaju.

KOLIKO BRANE BODOVA 



tagovi

Novak ĐokovićStefanos CicipasKarlos AlkarasKasper RudATP lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara