FED KUP Vrlo novo doba

Vreme čitanja: 2min | pet. 07.02.20. | 10:01

Počelo je 58. izdanje naprestižnijeg takmičenja ženskih teniskih reprezentacija u promenjenom ruhu. Na terenima Serena, Naomi, Sofija...

Vreme je velikih promena u nekim od najstarijih sportskih takmičenja na svetu. Svi pokušavaju da se uklope u nove tokove razmišljanja i interesovanja ne bi li naastavili da privlače publiku u što većem broju. Stari formati, posebno kup sistem u vreme u kojem vladaju društvene mreže nemaju svoju šansu.

FED KUP - IGRE I KVOTE

Izabrane vesti

Prekomponovanje se zato, poput Dejvis kupa dogodilo i u Fed kupu, najprestižnijem takmičenju ženskih teniskih reprezentacija koje ovih dana otvara svoje 58. poglavlje. I dok se naš tim u Luksemburgu bori za priliku da prodre do plej-ofa za popunu Svetske grupe (juče su savladale Luksemburg sa 2-1, danas od 14 časova igraju protiv Švedske), širom sveta počinje odmeravanje u Kvalifikacionoj rundi koja će odrediti osam preostalih finalista. Ti timovi će se u borbi za "srebrninu", zakazanu za 14. do 19. april u Budimpešti pridružiti već kvalifikovanim šampionkama Francuskinjama, Australiji, Češkoj i domaćem timu. Posebno je privlačno to što će se finalistkinje boriti za nagradni fond od čak 18 miliona dolara, od čega 12.000.000 ide za teniserke, a 6.000.000 za saveze. Samim tim, nacionalne boje brane i najveće zvezde, te će danas igrati, između ostalih čak i velika Serena Vilijams.

Živa legenda belog sporta će večeras, zajedno sa reprezentacijom verujemo opravdati ulogu protiv nezgodne Letonije, i to na domaćem, betonskom terenu. Odmeravanja je smešteno u Everet, predgrađe Sijetla, a prve se ukrštaju aktuelna šampionaka Australijan opena, Sofija Kenin i iskusna Anastasija Sevastova. Mlada Amerikanka ruskog porekla je veliki favorit, pre svega zato što je slavila u oba dosadašnja odmeravanja sa ovom protivnicom, ali su takođe oba bila napeta, te ukoliko odaberete ovaj par za sportsko klađenje preporučujemo da probate sa većim brojem gemova, ili da će biti trećeg seta.

Serena će, zanimljivo prvi put imati zvanični meč protiv Jelene Ostapenko. Mlada Letonka je pre nekoliko godina osvojila Rolan Garos i delovalo je tada da dobijamo novu suprezvezdu, ali... Od tada je praktično neprepoznatljiva i trenutno je 40. na svetu. Protiv snažne Amerikenake i dalje željne dokazivanja, a naročito pred domaćim navijačima teško da će moći da pruži značajniji otpor.

Ranije, negde oko podneva na drugom kraju sveta, u Mursiji Španija dočekuje Japan, a duel otvaraju Naomi Osaka i Sara Soribes Tormo. Domaćini su birali podlogu i to je naravno njihova već čuvena crvena šljaka, što je više nego mudro. Snažna i visoka zvezda gostujućeg tima teško se kreće po zemlji kojaj joj pritom ublažava bombe iz servisa i forhenda te domaća predstavnica ipak ima kakvu-takvu šansu. Šta više, valjalo bi malo rizikovati za kvotu 4,00.

Drugi duel bi, po procenama trebalo da pripadne domaćoj igračici, Karli Suarez Navaro. U pitanju je veoma iskusna teniserka koja obožava da igra na šljaci, tako da očekujemo da relativno lako reši problem u vidu Misaki Doi.

***kvote su podložne promenama

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara