Dušan Lajović (Star Sport)
Dušan Lajović (Star Sport)

Finale Srpska Opena: Rubljov već padao na Lajovićevom putu ka tituli, u igri i povratak u top 40

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.04.23. | 11:12

Veliki izazov za srpskog tenisera, ali ako negde ima šanse da sruši Rusa to je Banjaluka, zemljana podloga i tribine centralnog terena koje će ovoga puta biti na njegovoj strani

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Banjaluke)

Bilo je to sredinom jula 2019. godine. Dušan Lajović je počistio Andreja Rubljova kao prvu prepreku ATP 250 turnira u Umagu, te se u narednim danima prošetao do titule, dan danas jedine koju je osvojio na ATP turu. Rus je tada, istina, bio 76. teniser sveta.

Izabrane vesti

Četiri godine kasnije, verovatnoća za novi međusobni okrašaj nije bila velika, Lajović je na putu imao Novaka Đokovića, ali je trijumfom nad najboljim teniserom planete pokazao da je možda spreman za novu titulu. U prilog tome ime i jučerašnja, maratonska pobeda nad Miomirom Kecmanovićem, ali će Duci danas od 14.00 časova u finalu Srpska Opena imati možda još zahtevniji zadatak u odnosu na prethodna dva.

Novak jeste teniski kralj, ali nije u formi, dok je Rubljov jedan od tenisera koji su najviše pokazali od starta sezone na šljaci. Pokorio je Rus Monte Karlo, osvojio prvi masters u karijeri, vezao osam pobeda na zemljanoj podlozi. Nije to onaj isti Rubljov sa Umaga 2019. - šesti je na ATP lisiti, igra sjajan tenis, konačno je napravio iskorak u karijeri osvajanjem mastera, a nije beznačajan podatak da je preko dve i po godine konstantno među 10 najboljih na svetu.

Bez obzira što su Lajović i Rubljov igrali samo jednom na ATP turu, a tri godine pre toga i na čelendžeru u Italiji, Srbin i Rus se odlično poznaju.

„Treniramo šest, sedam godina u istom mestu tako da smo prijatelji i van terena, tako da ne postoje nikakve tajne. Rubljov je sjajan i veoma zabavan prijatelj. Ipak nekad mu ’fore’ ne prođu dobro, posebno kad ruske pokuša da objasni na engleskom. Definitivno jedan od omiljenijih tenisera na turu“, rekao je Lajović na sinoćnoj konferenciji.

Velika prednost Moskovljanina uz naravno razliku u renkingu koja često ne mora da bude i nije presudna, svakako će biti višak energetskih rezervi. Jer iza Lajovića su dva ekstremno psiho-fizički teška i dugačka meča u poslednja dva dana. Onaj sa Kecmanovićev trajanja 180 minuta bio je drugi najduži na turniru posle Đereovog i Ćorićevog (tri sata i 17 minuta).

Ali nikada nemojte otpisivati Lajovića na šljaci. Na ovoj podlozi ostavrio je najbolje rezultate u karijeri. Počev četvrtog kola Rolan Garosa 2014. godine, preko finala Monte Karla 2019. kada je poražen od Fabija Fonjinija, do pomenute titule u Umagu. Na zemljanim terenima na nivou čitave karijere ima 94 pobede i 97 poraza i najbolji procenat uspešnosti od 49%.

Spreman je Duci na duge razmene, juče protiv Kecmanovića pokazao da je sposoban besomučno da se brani i da poeni nisu gotovi dok loptica ne tapne dva puta u njegovo polje, ili dok ga ne probijete vinerom.

Počeo je Lajović nedelju na 70. mestu ATP liste, ali nakon pobeda nad Krajinovićem, Barerom, Đokovićem i Kecmanovićem već je kupio sebi skok na 46. poziciji. Ako uspe da napravi novi podvig i sruši još jedng top 10 tenisera (ima skor od 7-25), eto njega od ponedeljka ponovo među 40 najboljih na svetu, baš na 40. poziciji.

A ovog popodneva, za razliku od jučerašnjeg srpskog derbija, Banjaluka neće imati dilemu za koga da navija.

SRPSKA OPEN - FINALE

14.00: Rubljov (1,27) - Lajović (3,40)


tagovi

Srpska OpenDušan LajovićAndrej Rubljov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara