Đoković, Nadal, Federer (©Reuters)
Đoković, Nadal, Federer (©Reuters)

G.O.A.T.

Vreme čitanja: 8min | sub. 09.01.21. | 09:16

Ko je najveći teniser svih vremena?

Godina nova, ali kada je svet tenisa u pitanju, debata će biti stara. I čini se da što su Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer sve stariji i sve bliži kraju karijera, da polemike oko toga ko je GOAT (Greatest off All Time) ili Najbolji teniser sveta svih vremena – sve su jače.

Možda je i logično što je tako, jer su finalne brojke trojice najboljih igrača u istoriji belog sporta sve približnije. Dugo je Federer bio neprikosnoven u toj polemici, sve su brojke, rezultati, rekordi bili na njegovoj strani, ali u godinama za nama te razlike su drastično smanjene, štaviše, negde je Švajcarac sada već u debelom zaostatku. A, 8. marta 2021. ako se kakvo čudo ne dogodi, ostaće bez jednog od rekorda na koji je bio posebno ponosan, za koji se verovalo da će dugo, dugo trajati – broj nedelja na prvom mestu ATP liste.

Izabrane vesti

Kada su navijači u pitanju, tu u najvećoj meri igraju emocije, svako ko bodri Đokovića, Nadala ili Federeraili kojim god hoćete redom – naći će argumente zašto je baš njegov pulen GOAT.

Tenis je takav sport da obiluje matematikom, odnosno statistikom: od osvojenih trofeja, preko grend slem pehara, broja mastersa, završnih turnira, sedenja na tronu na kraju godine, pa do osvojenih miliona dolara na turnirima ili izborenih nedelja na prvom mestu. I stvar koju nikako ne treba smetnuti s uma, možda i najvažnija – bilans međusobnih susreta.

Pa, hajde da prečešljamo sve te kategorije, da vidimo kako stoje trojica kandidata za zvanje Najboljeg svih vremena.

GREND SLEMOVI

Kada se gledaju trofeji sa grend slemova, što većina zaljubljenika u tenis uzima kao najbitniji parametar, tu je od Rolan Garosa stanje: Rodžer Federer i Rafael Nadal ih imaju po 20, a Novak Đoković 17.

Ipak, stoji činjenica da vredi pogledati kako su sva trojica asova dolazila do tih pehara. Recimo, Federer je u poslednjih deset godina uzeo tek četiri grend slema, Đoković u isto vreme 16, a Nadal 12.

Rodžer je veliki broj pehara osvojio kada su Nadal i Đoković još krčili svoj put ka teniskom vrhu. Tako je Švajcarac u početku trofeje osvajao pobedama u finalima nad Filipusisom, Bagdatisom, Safinom, Hjuitom, Gonzalesom, Soderlingom, jedan je uzeo protiv Agasija, dva protiv Rodika i kasnije dva protiv Čilića. Ipak, kada je naspram sebe imao Nadala, Federer je četiri puta slavio, a pet puta gubio. Protiv Đokovića u finalima grend slema Švajcarac je samo jednom trijumfovao (US open 2007.), a četiri puta je izgubio. Dakle, punih 13 godina Rodžer nije pobedio Novaka u grend slem finalima.

Rafael Nadal (©Reuters)Rafael Nadal (©Reuters)

Kako je Nadal osvajao trofeje na četiri najveća turnira? Prvenac mu je bio protiv Marijana Puerte na Rolan Garosu, a pehare je uzimao i protiv Soderlinga, Berdiha, Ferera, Vavrinke, Andersona i Tima. Protiv Federera je igrao devet finala, pet je dobio, četiri puta izgubio. A, kada je imao Đokovića protiv sebe, bilans je identičan: pet pobeda, četiri poraza.

Novak Đoković je svoj debitantski grend slem trofej osvojio na Australijan openu 2008. protiv Žoa-Vilfreda Conge. Nakon toga, po jednom je u finalima pobeđivao Andersona, Del Potra i Tima, pet pehara je uzeo preko Endija Mareja, četiri preko Nadala (pet poraza) i četiri preko Federera (jedan poraz).

Ko je imao najlakše rivala u borbi za trofeje, a ko najteže – zaključite sami.

Još jedno dostignuće koje mora da se naglasi: Đoković je periodu 2015/16 bio u isto vreme šampion na sva četiri grend slema! To nikada nisu uspeli ni Federer, ni Nadal.

MASTERSI

Kada se sabiraju takozvani Veliki trofeji, onda pored grend slemova u igru ulaze i mastersi. Turniri iz kategorije 1.000. A, tu je najuspešniji Novak Đoković. Trenutni teniski kralj je osvojio 36 mastersa u karijeri, ali ima tu još nešto što nemaju Federer i NadalNovak je osvojio svaki! I to po bar dva puta!

Novak Đoković (©Reuters)Novak Đoković (©Reuters)

Španac je uzeo 35 mastersa, a Švajcarac 28. Međutim, imaju „rupe“ u trofejnoj sali, jer neke turnire iz te kategorije nisu nikad osvojili.

Nadal nikada nije podigao pehar u Majamiju, niti u dvorani Bersi u Parizu, a fali mu i trofej sa završnog mastersa. Federer, pak, nikada nije bio najbolji u Monte Karlu i u Rimu, pošto baš i ne voli da igra na šljaci, poslednjih sezona je i preskakao taj deo godine.

ZAVRŠNI MASTERS

Dešavalo se nekada da se pitanje ko će biti teniski kralj na kraju godine reašavalo na završnom mastersu. Poslednjih godina se redovno igra u O2 dvorani u Londonu.

Kao što smo pomenuli, Rafa Nadal nikada u karijeri nije uspeo da osvoji završni masters. Zvuči malo čudno ako se pogleda da su ga u poslednje četiri godine osvajali Dimitrov, Zverev, Cicipas i Medvedev. Španac je samo dva puta dolazio do finala, jednom ga je pobedio Federer, a drugi put Đoković.

S druge strane, Rodžer Federer je šest puta bio pobednik završnog mastersa, dok je Novak Đoković bio pet puta.

I onda, kada se podvuče crta ispod kategorije Velikih trofeja, koje čine grend slemovi, mastersi i završni masters, dobije se sledeća tabela: Novak Đoković 58 pehara, Rafael Nadal 55 i Rodžer Federer 54.

TROFEJI

Ako se pogledaju baš svi trofeji koji su trojica najboljih osvojili, tu je broj 1 Rodžer Federer. Što ima smisla i zbog činjenice da je najstariji i da je počeo da sabira pehare dok Nadal i Đoković još nisu ni stigli na ATP tur.

Rodžer Federer (©Reuters)Rodžer Federer (©Reuters)

Teniski genije iz Bazela je u karijeri podigao 103 pobednička pehara i po tome je drugi najuspešniji igrač u istoriji. Trofejniji od njega je samo Džimi Konors sa 109 pehara i pitanje je da li će se Federer zadržati na terenu dovoljno dugo da obori taj rekord. S obzirom na to da je i u 2018. i u 2019. osvojio po četiri turnira, to znači da bi mu trebalo da takav skor ponovi u 2021. i 2022. da bi srušio Konorsa. Nemoguće nije, ali nije ni lako.

Rafael Nadal je osvojio 86 turnira u karijeri i na četvrtom je mestu večne liste, između njega i Federera je Ivan Lendl sa 94 trofeja, a Novak Đoković je peti sa 81 peharom.

PROCENTI

Osim toga što je apsolutni šampion Rolan Garosa, Rafael Nadal ima još jednu stavku po kojoj je najbolji teniser svih vremena. Za sada. A, to je broj dobijenih mečeva u odnosu na odigrane.

Bik sa Majorke je odigrao 1.208 mečeva u karijeri i dobio je 1004 što mu daje procenat od 83,1 odsto pobeda.

Iza njega je Novak Đoković, koji je odigrao 1.126 mečeva, od kojih je dobio 934 ili 82,9 odsto.

Rodžer Federer je na četvrtom mestu, iza Bjerna Borga. Švajcarac je 1.513 puta bio na terenu, sa kojeg je 1.242 puta otišao kao pobednik ili u procentima – 82,1 odsto.

ATP LISTA

U novu, 2021. godinu Novak Đoković je ušao kao teniski kralj. Srpski teniser sedi na prvom mestu ATP liste i sabira nedelje koliko dugo je tu. Sve govori da će Novak 8. marta oboriti rekord koji drži Rodžer Federer i da će postati najdugovečniji suveren otkako se računa ATP lista.

Federer je skupio 310 nedelja na tronu i male su šanse da se na njega više vrati. Đoković je vladar 302 nedelje (od sutra 303), a matematički je osigurao, šta god da bude na početku sezone, da dogura do 310 nedelja i stane rame uz rame sa Švajcarcem.

Novak Đoković (©Reuters)Novak Đoković (©Reuters)

Rafa Nadal je daleko od njih kada je ovaj rezultat u pitanju. Španski as je broj 1 bio 209 nedelja i na toj večnoj listi je tek na šestom mestu. Peti je Džimi Konors sa 268 sedmica, tako da bi Nadal morao žestoko da se potrudi da se prvo vrati na tron, a onda da ga čuva više od godinu dana da bi tek skočio na poziciju broj pet.

Novak Đoković će u 2021. ući kao prvi na svetu i to je šesti put u njegovoj karijeri da je sezonu završio kao broj 1. I po tome je uspešniji i od Federera i od Nadala, kojima je to pošlo za reketom pet puta.

DEJVIS KUP I OLIMPIJSKE IGRE

Sva trojica najboljih igrača svih vremena imaju osvojen Dejvis kup. Tu je Nadal najtrofejniji, jer je Salataru podizao pet puta, dok su Đoković i Federer pobednici takmičenja bili po jednom.

Uz to, u januaru 2020. godine je krenulo takmičenje reprezentacija paralelno sa Dejvis kupom, zove se ATP kup i prvi šampion je postala Srbija predvođena Đokovićem, a u finalu je porazila Španiju, za koju je igrao Nadal.

Olimpijske igre u Tokiju 2021. biće u Novakovom i Rodžerovom fokusu. Njih dvojica nemaju u kolekciji trofeja zlato sa Igara. Štaviše, to je jedini veliki trofej koji nedostaje Đokoviću u karijeri! Osvajao je sve grend slemove, sve masterse bar po dva puta, Dejvis kup, ATP kup, pa ostaje još samo zlato sa Igara da potpuno zaokruži karijeru.

Rodžer Federer takođe nije bio nikada olimpijski pobednik u singlu, mada je u dublu sa Vavrinkom osvojio zlato u Pekingu 2008. godine.

Upravo te godine je Nadal stajao na najvišem mestu pobedničkog postolja sa zlatnim odličjem oko vrata, a osam godina kasnije u Rio de Žaneiru je bio olimpijski šampion u dublu.

MEĐUSOBNI SKOR

Može li neko da bude GOAT, a da ima negativan međusobni skor sa obojicom najvećih rivala? Federer je u početku bio dominantan protiv Nadala i Đokovića, a onda je klatno vremenom otišlo na drugu stranu.

Švajcarac i Španac su igrali 40 puta jedan protiv drugog i bilans je debelo na strani Nadala: 24 pobede i 16 poraza. A to je sad i dobra situacija za Federera kakva je bila pre tri godina, pošto je u poslednjih deset duela čak sedam puta nadirao Rafu.

Kada su u pitanju mečevi Federera i Đokovića, skor je na strani srpskog tenisera. Od 50 duela, 27 je dobio Novak, a 23 Rodžer. S tim što je momentum potpuno na strani teniskog kralja, koji je od deset poslednjih susreta dobio sedam.

Đoković i Federer (©Reuters)Đoković i Federer (©Reuters)

Ako je suditi po broju odigranih mečeva, Nadal i Đoković su najveći rivali u istoriji tenisa. Čak 56 puta su igrali jedan protiv drugog. Uspešniji je Đoković, koji je dobio 29 duela, dok je Nadal bio bolji 27 puta.

Dakle, Đoković ima bolji skor i u okršajima sa Federerom i sa Nadalom.

Pa, kada se podvuče crta ispod svega nabrojanog, ko je teniski GOAT?


tagovi

TenisRodžer FedererRafael NadalNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara