©Reuters
©Reuters

Godine počinju Novakom

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.01.24. | 20:00

Kreće Australijan open, turnir na kojem je Đoković gazda

Svaka čast vaterpolistima, rukometašima, šteta što nemamo i neke skijaše, ski skakače, da imamo koga da bodrimo već od 1. januara popodne. Ali, uz poštovanje svima, za Srbe u poslednjih skoro pa dve decenije sportske nove godine počinju – Novakom Đokovićem.

Kao što ruska salata i koncert Bečke filharmonije idu zajedno prvog dana januara, tako je prvi mesec u našoj zemlji neraskidivo vezan za Australijan open, turnir na kojem je najbolji sportista u istoriji ove zemlje – gazda. Ni to što su ga pre dve godine sramno deportovali i zabranili mu ulazak ništa nije promenilo. Čuveni srpski inat je proradio 365 dana kasnije, Đoković se vratio i – opet pokorio. Da je Amerikanac, već bi bar tri holivudska filma bila snimljena o svemu tome.

Izabrane vesti

Novi januar, nova godina, novi Australijan open, a svi se nadamo i – stari epilog. Krenuće rano ujutru po našem vremenu Novak Đoković po svoj 25. grend slem trofej u karijeri, a 11. u Melburnu. Vreme političke korektnosti je davno prošlo, najveći teniser planete svih vremena može mirne duše jasno i glasno da kaže da je došao po trofej i da ga to jedino interesuje.

Nije tajna da verbalizujem svoje ciljeve i da želim da osvojim svaki slem, ali samo se nadam sada da mogu da počnem sezonu pobedom u Melburnu. Ovo je teren na kojem sam postizao velike stvari. Nadam se da mogu da budem blizu nivoa koji sam prikazao prošle godine, to je bio jedan od najviših nivoa koje sam prikazao ovde. Duga je godina, prvo Melburn, pa posle sve drugo“, rekao je Novak dan pre premijere.

A, prvi protivnik srpskom teniskom geniju biće tinejdžer iz Hrvatske – Dino Prižmić. O ovom momku se malo toga zna, osim da je bio odličan junior, pošto je tek zagazio na veliku scenu i ovo mu je prvi grend slem u karijeri. I odmah na najvećeg.

Žreb baš i nije pomilovao šampiona, posle Prižmića ne bi trebalo da ima velike probleme ni u drugom kolu, gde bi ga čekao bolji iz duela Popirin – Polmans. Ali, već posle toga kreću ozbiljni izazov. U trećoj rundi, gledajući projekciju žreba, Marej ili Monfis, pa onda Šelton ili Vavrinka, u četvrtfinalu Cicipas ili Fric, a u polufinalu Siner, Rubljov, De Minor.

Istina, druga strana kostura deluje jače, jer su tamo Alkaras, Medvedev, Zverev, Rune... S nekim od njih, ako sve bude po redu vožnje, Đoković će igrati u finalu.

Svet tenisa tamo negde od novembra ne može da se složi da li će najveća opasnost po Novaka u Melburnu biti Karlos Alkaras ili Janik Siner. Mladi Španac je drugi reket sveta, osvajač dva grend slema, pobedio je letos Đokovića na Vimbldonu, ali je u drugom delu sezone pao, nije ličio na sebe. Tu prazninu iskoristio je Siner, koji je uspeo da na dva poslednja turnira (završni masters i Dejvis kup) dva puta pobedi Novaka i egzaltirani svet tenisa sa Zapada je ponovo povikao: „Evo ga, gotov je Đoković, Siner je svetsko čudo“. Kao da ništa nisu naučili...

Sineru nedostaje to što od vrhunskih rezultata ima samo jedan osvojeni masters. Na grend slemovima najdalje je dobacio do polufinala Vimbldona. U Melburnu nikad dalje od četvrtfinala. A, sa 22 godine nije baš novo lice na svetskoj sceni. Imao je Italijan odličan finiš prošle sezone, ali to nije nikakva garancija da će jednako blistati i u 2024.

AUSTRALIJAN OPEN - KVOTE

Alkaras, inače, ima vrlo škakljiv žreb, jer turnir otvara protiv veterana Gaskea, a već u drugom kolu čekaće ga Sonego ili Evans, koji nisu za potcenjivanje.

Tu je i Danil Medvedev, dvostruki finalista Australijan opena, ali sa porazima u oba: glatko je izgubio od Đokovića, dok je protiv Nadala pao iako je vodio 2:0 u setovima. Ali, Rus dobro poznaje svaki kutak melburnškog grend slema i niko ne sme da ga otpiše kada se gleda sa te strane žreba lista potencijalnih finalista.

Derbi prvog kola turnira igraće Stefanos Cicipas i Mateo Beretini, što bi u nekim „normalnim“ okolnostima bio par polufinala nekog grend slema. Mogao bi i Botik Van de Zandšulp da preznoji Janika Sinera, a mnogo vatre na terenu očekuje se i u duelu Frensisa Tijafoa i Borne Ćorića. Bio bi i Miloš Raonić težak rival za Aleksa de Minora, ali Kanađanin iz Podgorice je daleko od nekadašnje forme.

Kada su ostali srpski teniseri u pitanju, Laslo Đere će na premijeri igrati sa Francuzom Kazoom, ali već posle toga bi trebalo rekete da ukrsti sa osmim nosiocem Holgerom Runeom. Dušanu Lajoviću će prvi rival biti kvalifikant Zepijeri iz Italije, a onda bi mogao na Kamerona Norija. Miomir Kecmanović će turnir otvoriti protiv Japanca Vatanukija, a onda ga put vodi na Štrufa ili Hiđikatu.


tagovi

Australian OpenNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara