Rafael Nadal (©Reuters)
Rafael Nadal (©Reuters)

I dalje može samo da mu se divi: Šapovalov besneo na “korumpirane” sudije, Nadal u pet setova do polufinala

Vreme čitanja: 2min | uto. 25.01.22. | 08:35

Vratio se Rus posle dva seta minusa, ali nije imao snage u završnici: Rafa u polufinalu Australijan opena posle četiri sata i sedam minuta igre

Prošlo je 14 godina od legendarne fotografije Denisa Šapolovova u ulozi dečaka koji sakuplja loptice na turniru u Montrealu, pored Rafaela Nadala, već tada jednog od najboljih na svetu. I mada je Šapi uspeo da dobije njihov prvi okršaj, baš u Kanadi 2017, Nadal je i dalje ikona kojoj 22-godišnja zvezda u nastajanju može samo da se divi. Zagrizao je ovog puta Šapovalov koliko je mogao, ali je Španac ipak pokazao da je klasa iznad zadržavši pribranost kad se lomilo, u maratonu petog seta četvrtfinalnog meča na Australijan openu.

Na kraju, posle četiri sata i sedam minuta paklenog ritma, pobeda Nadala od 6:4, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3 i plasman u polufinale Australijan opena u kome će na pobednika duela Gaela Monfisa i Matea Beretinija. Objektivno gledano, ko god da bude neće imati velike šanse protiv Nadala.

Izabrane vesti

Šapovalov je imao, mada je na početku izgledalo da će Rafa lako obaviti posao. Dobio je prva dva seta i činilo se da ovde neće biti drame. Šapovalov se nervirao, u jednom trenutku čak podviknuo sudijama zbog toga što ne kažnjavaju Nadala iako troši previše vremena između dva servisa.

"Vi ste svi korumpirani”, vikao je Kanađanin ruskog porekla na glavnog sudiju Karlsa Bernardesa.

Možda je i to probudilo nešto inata u njemu, a svakako ima i do Nadalovih godina, u junu će slaviti 36. rođendan, nisu noge brze kao nekad. U trećem i četvrtovom setu Rafa je stao, Šapovalov nanjušio kriv, preuzeo kontrolu i vratio se iz minusa do izjednačenja od 2:2 uz karakterističnu rizičnu i atraktivnu igru.

Denis Šapovalov (©Reuters)Denis Šapovalov (©Reuters)

Nadalu su kroz glavu sigurno prolazile slike sa prethodnog Australijan opena, kada je imao 2:0 protiv Stefanosa Cicipasa u četvrtfinalu, ali je ostao bez daha i izgubio naredna tri seta…

Međutim, nije Rafa slučajno stigao do 20 grend slem titula. Zna on šta da radi u ovakvim ili sličnim situacijama. Da udahne duboko, smiri puls i zaigra onako kako ume. Posle dva rastrzana seta početak petog je bio savršenstvo. Prva tri dobijena gema i Šapovalov je bio slomljen, a Nadal dovoljno mudar da ne zapinje na protivnikov servis, već da mirno čuva brejk prednosti i ode do polufinala.

Da li i do rekordnog, 21. grend slema? To ćemo još da vidimo. Rastu deca. Ali imaju još mnogo toga da nauče.

AUSTRALIJAN OPEN, ČETVRTFINALE

Denis Šapovalov – Rafael Nadal 3:6, 4:6, 6:4, 6:3, 3:6

10.20: (1,60) Mateo Beretini – Gael Monfis (2,35)

Sutra

05.05: (1,70) Janik Siner – Stefanos Cicipas (2,15)

05.35: (1,15) Danil Medvedev – Feliks Ože Alijasim (5,50)


tagovi

Australijan openRafael NadalDenis Šapovalov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara