I Zid je napukao: Tim u polufinalu, Đoković sa Federerom za plasman

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.11.19. | 23:56

U četvrtak protiv Švajcarca Novaku potrebna pobeda za polufinale završnog mastersa u Londonu

Nudi Rafael Nadal poklone Novaku Đokoviću, jedini pretendent na svrgavanje Španca sa ATP trona velikodušno ih odbija. Izgubio je Bik sa Majorke od Aleksandra Zvereva, ali poklekao je i Srbin pred Dominikom Timom i posle polovine takmičenja u drugom kolu Mastersa u Londonu kao da se nije ni igralo.

Đoković je i pored vođstva morao da pruži ruku Austrijancu, koji ga je savladao preokretom (7:6, 6:4, 6:7) i naneo mu prvi poraz još od Stefanosa Cicipasa u Šangaju. Sve rivale u međuvremenu 32-godišnji Beograđanin je dobijao bez izgubljenog seta, da bi u okviru drugog kola grupe „Bjorn Borg“ ispustio prednost i posle teško stečenog vođstva kao da se – uglasio!? Na kratko se sa „off“ moda prebacio na „on“sredinom odlučujućeg seta, nedovoljno da bi osvetlio put u narednu fazu. 

Izabrane vesti

Delovalo je da će Novak – ili kako ga je Nebojša Višković sa Sportkluba u odlučujućim trenucima krstio „Zid“zbog načina na koji je odbijao nalete snažnog riovala – iskoristiti trenutak slabosti Tima u odlučujućim trenucima, ali ovoga puta je on taj koji je popustio pod pritiskom.  Samim tim plasman u polufinale turnira završnog turnira u 2019. visi mu o koncu i moraće da se „čupa“ protiv Rodžera Federera. Kakav će to klasik biti u četvrtak veče. Obojicu je ranio Dominik Tim, koji je na ovaj način prošao grupu, a za njim može samo jedan, pa će i Srbin i Švajcarac jedan naspram drugog da reše ko ide dalje.

S obzirom da su i Novak Đoković i Dominik Tim u 2019. osvojila po pet titula ništa manje od fantastičnog tenisa nije se ni očekivalo. Publika u O2 areni ga je i dobila. Pogotovo u prvom setu, koji je osim u uvodnoj fazi (obojica po brejk) obilovao sigurnim servisom i strašnim razmenama. Došlo se do taj-brejka, a tu je Novak još jednom pokazao da su mu živci kao konopci. Kad je najteže obično je najbolji. Triput je oduzeo servis Austrijancu, naterao ga da treći forhend u tom delu meča, posle dva uspešna, ispuca u aut i povede 1:0. Kako je igrao Đoković pokazuje zvanična statistika: za 66 minuta napravio je samo dve neiznuđene greške. Za razliku do 17 Timovih.

Na kraju krajeva, još od Vilmbodona, sve do kasnije večeras, Srbin nije izgubio taj-brejk. Činilo se da će mu taj podatak dati mentalnu snagu da dovrši posao, ali je umesto rutinskih 2:0, što bi se i desilo u 99 odsto slučajeva bez obzira ko je s druge strane mreže, Đoković posustao. Postao je mlak, nervozan, neubedljiv i još kad se tome doda snaga uočljiva u svakom Timovom udarcu i veća energija na terenu ne bi trebalo da čudi što je usledio preokret. Najpre u igri, pošto je Dominik bivao sve sigurniji, a Đoković padao, pa i na semaforu. Rano izgubljen servis, već u drugom gemu, možda pod utiskom vođstva u setovima ispostavio se kao planina na koju Srbin nije mogao da se uspenje – 1:1.

Koliko retko Đoković gubi mečeve kad dobije prvi set pokazuje podatak da je na završnim masterima sezone sve do ovog meča imao učinak 29 pobeda i dva poraza. Jedan mu je zadao Žo Vilfred Conga 2008, drugi Janko Tipsarević 2011. i evo celih osam godina je prošlo dok se nije pojavio Dominik Tim i preokretom oborio na obe plećke Novaka. Bio mu je to četvrta pobeda u desetom međusobnom meču. Dokaz da je fokusiran i spreman. Jer, u dva dana savladao je veličine poput Rodžera Federera i Novaka Đokovića. Obezbedio je polufinale i to sa prvog mesta, čak i kako izgubi od Matea Beratinija u četvrtka. Novaku nije vredelo ni što se u trećem setu vratio iz nezgodnog položaja. „Ubile“ su ga brejk lopte.  

Nije zgoreg podsetiti se još jednom na sistem podovanja kad je završni masters u pitanju. Pobeda u grupi vredi 200 poena, trijumf u polufinalu donosi 400, a trofej 500. To znači da Novak Đoković sad ne može do maksimuma od 1.500 bodova. Najviše što može da skupi je 1.300, ponovo je u igri Rafael Nadal, ali o kallukacijama drugom prilikom.

Prvo da uđe u polufinale....

Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

FOTO: Reuters

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara