Iga Švjontek (AFP)
Iga Švjontek (AFP)

Iga Švjontek osvojila US open i najavila decenijsku dominaciju ženskim tenisom (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 11.09.22. | 01:52

U finalu savladala Tunišanku Ons Žaber i došla do treće grend slem titule

Bilo je jasno još 2020. godine kada je Iga Švjontek na Rolan Garosu podigla svoj prvi grend slem pehar, da će čudo od deteta iz poljskog seoceta Rasin ubrzo početi da dominira ženskim tenisom. I možda 2021. godina nije bila naročito plodonosna, ali bilo je to zatišje pred buru i sve što će Švjontekova uraditi u aktuelnoj takmičarskoj godini.

Noćas je majstorskom pobedom nad Tunišankom Ons Žaber - 2:0 (6:2, 7:6), posle dve titule na Frenč openu, prvi put postala šampiona US opena, odnosno došla do ukupno treće grend slem titule. Reč je o devojci koja ima tek 21 godinu.

Izabrane vesti

Da ne idemo u sitna crevca, tek najbolja teniserka planete je za pola sata počistila protivnicu u prvom setu, da bi u drugom naišla na preozbiljan otpor, od ponedeljka drugog reketa sveta. Žaberova je dala sve kako bi šampionka u Njujuorku bila odlučena tek posle trećeg seta i nije uspela. Razmenile su Tunišanka i Poljakinja po dva brejka i borbu raširile na 13 gemova i preko 80 minuta. U taj-brejku zamirisalo je možda i na izjednačenje Žaberove koja je na 4:5 imala dva servisa, ali je Švjontekova uzvratila istom merom. Sa dva mini brejka je stigla do meč lopte i zatim je pretvorila u istoriju!

Postala je prva teniserka od 2013. godine i Serene Vilijams koja je u istoj sezoni podizala pehare na Rolan Garosu i US openu i završila 2022. godinu sa tri velike titule na tlu Sjedinjenih Američkih Država budući da je prethodno osvajala Masterse u Indijan Velsu i Majamiju. Postala je ujedno i prva Poljakinja u istoriji čije je ime upisano na pehar poslednjeg grend slema sezone. Od aktivnih teniserki više titula na četiri najveća turnira imaju samo Venus Vilijams (7) koja je na zalasku karijere i Naomi Osaka (4), dok se u tom segmentu Švjontekova izjednačila sa Anđelik Kerber.

Igina dominacija u ženskom tenisu ove sezone jasno se vidi i kroz broj poena na WTA listi. Od ponedeljka će ih imati 10.365, više nego duplo od Žaberove koja će početkom nedelje biti na brojci od 5.090 poena. Podsetićemo i da je od starta sezone pa do trećeg kola Vimbldona bila u seriji od 35 pobeda!

Budućnost je postala sadašnjost tenisa i u narednim sezonama jurišaće na nove grend slem trofeje. U ovom trenutku se ne čini da ženski tenis može da ponudi previše igračica sposobnih da spreče njenu decenijsku dominaciju.


tagovi

Iga ŠvjontekUS open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara