Šelton, Fils i Međedović (©Reuters, Starsport)
Šelton, Fils i Međedović (©Reuters, Starsport)

Igraće se tenis i nakon velike trojke: Alkaraz nedodirljiv, ko još sanja velike snove, a nema 21 godinu?

Vreme čitanja: 4min | sre. 05.04.23. | 15:11

Neki novi klinci čekaju svoje vreme da zablistaju. Među njima i Hamad Međedović

Mnogi mladi teniski talenti koji su sazrevali u poslednjih 20 godina imali su tu nesreću da igraju u eri najboljih i nikada ne ostvare potpuni potencijal. Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal vlast su čvrsto držali u svojim rukama. Stasavali su sa njima mnogi dobri igrači, ali su na najvažnijem ispitu uvek padali. Sada se oni nešto mlađi, poput Zvereva, Medvedeva ili Cicipasa nadaju da bi mogli da iskoriste penzionisanje Federera i zrele godine Đokovića i Nadala. Medvedev je već uzeo grend-slem timu, Zverev je Novaku uzeo olimpijsku medalju 2021…

Naraštaj koja put do vrha krči danas imaće, čini se, malo lakši put. Zenit svoje karijere neće morati da deli sa najboljima. U ujednačenoj konkurenciji po silasku velike trojke imaće više prostora za napredak. Dokaz da vrh ATP liste više nije nešto nedostižan mladim igračima dokazao je prošle godine Karlos Alkaraz. Sa samo 19 godina osvojio je grend slem titulu i postao je broj jedan.

Izabrane vesti

A, ko još nadolazi? Možda bi prva tri meseca sezone 2023. mogle da daju odgovor.

Obećava recimo 20-godišnji Ben Šelton. Nakon osvojene tri uzastopne titule na ATP čelendžerima za kraj 2022. i plasmana u četvrtfinale na ovogodišnjem Australijan Openu nakon Ben se popeo na 39. poziciju ATP rang liste. Godinu je počeo kao 96. U Oklendu je savladao Sebastijana Baeza i ostvario prvi trijumf na ATP turu, potom je u Melburnu preskočio Žanga Žižena, Nikolasa Harija, Alekseja Popirija i Džej Džeja Vulfa,.

Definitivno sam prevazišao očekivanja ove nedelje. I u smislu toga što sam radio na terenu, ali i psihološki s obzirom da sam uspeo da prebrodim ovoliko mečeva u tri seta”, rekao je tada Šelton da bi kasnije na Indijan Velsu upisao i prvu Masters pobedu savladavši Fabija Fonjinija, devetog tenisera sveta.

Francuz Artur Fils je pažnju javnosti privukao zaigravši u poufinalima turnira u Monpeljeu i Marselju. Na turnirima u otadžbini 18-godišnji treniser je pobeđivao ozbiljna imena iz top 100. U Monpeljeu Rišara Gaskea i Roberta Bautistu Aguta. U Marselju i Stena Vavrinku.

Neverovatan osećaj. Gledao sam Vavrinku kako igra kada sam bio klinac. U Bersiju smo razmenjivali udarce, bio sam mu sparting partner. A, sada sam ga pobedio. Dug je put to bio, ali nije još gotovo. Brzo napredujem, ali mogu i brže i potrudiću se da tako i bude”, sumirao je utiske sada 118. igrač na ATP listi kome je uzor inače baš Federer, a pride je i veliki fan Formula 1 vozača Luisa Hamiltona, posebno zato što se – dobro oblači?!

Švajcarac Dominik Striker i Francuzi Luka van Aše i Artur Kazu su osetili ukus uspeh kada su podigli trofeje na ATP čelendžerima. Van Aše i Kazu trenutno zauzimaju peto i šesto mesto na Peperston Next Gen rang-listi za igrače stare do 21 godine. Osamnaestogodišnji Luka je u Francuskoj osvojio drugi ATP čelendžer naslov u karijeri nakon što je u trećem setu pobedio Uga Umberta u najdužem čelendžer finalu koje je trajalo tri sata i 56 minuta . A, 20-godišnji Artur je osvojio turnir na Tajlandu.

Levoruki Striker je nakon odigranog polufinala prošlosezonskog turnira nove generacije 2023. započeo sa ciljem da se do kraja godine nađe na što više U21 turnira. Od početka godine osvojio je čelendžer u Italiji i igrao polufinale u Švajcarskoj.

Amerikanac Aleks Mikelsen je godinu započeo izvan top 600 na ATP listi, ali je u martu nakon osvajanja jednog ITF turnira i odigranog polufinala na čelendžeru u Americi dospeo na 278. mesto.

Kineski teniser, 18-godišnji Šang Jučeng, napravio je iznenađenje kada se kroz kvalifikacije plasirao na Australijan open i čak došao do drugog kola. Njegov trener Dante Botini zapazio ga je još kao 15-godišnjaka.

Izvanredan igrač... Očito je bio veoma mlad, ali i tada sam mogao da kažem da ima veliki potencijal.“ prisetio se Botini prvog susreta sa Jučengom.

Naravno, ispred svih njih dva najbolja U21 tenisera sveta, već „procvali“ pupoljci Alkaraza i Holgera Runea.

Nešto iza TOP 10, na 14. poziciji, najbolje plasirani srpski teniser Hamad Međedović, koji je podigao pehar na čelendžeru u Sekešfehervaru i tako ušao u 200 najboljih na seniorskoj ATP rang-listi, te je sada zvanično 193. teniser planete. Podsetimo, o karijeri 19-godišnjeg Međedovića ubuduće će brinuti Viktor Troicki. Nije ni čudo, jer pre Međedovića jedini srpski tinejdžeri sa barem dve čelendžer titule – Hamad je 2022. bio najbolji i u Ludenšajdu – bili Novak Đoković, Janko Tipsarević i Miomir Kecmanović.

Obećava.


tagovi

Hamad Međedović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara