Džon Izner (©Reuters)
Džon Izner (©Reuters)

Izner baražnom paljbom sa 36 asova izbacio Marija sa Vimbldona, pa se izvinjavao publici

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.06.22. | 22:40

Amerikanac dobio meč na prepoznatljiv način

Svetski rekord po broju asova u jednom meču ostaje na neverovatnih 112 u onom epskom meču koji je trajao preko 11 sati i pitanje je da li će se ikada naći neko ko će moći da ponovi uspeh Džona Iznera kome je bombastičan servis zaštitni znak tokom cele karijere. U završnici trećeg dana takmičenja kroz glavni žreb prekaljeni Amerikanac dobio je meč protiv žive legende britantskog tenisa Endija Marija posle skoro tri i po sata tenisa uz 36 asova - 6:4, 7:6(4), 6(3):7, 6:4.

Dobio je Marija, pa se izvinjavao publici na Centralnom terenu, svestan koliko je osetljiva na omiljenog teniskog sina. Iz poštovanja prema dvostrukom osvajaču Vimbldona i svemu što Britanac radi danas sa ugrađenim veštačkim kukom, Izner nije želeo da slavi iako je apsolutno imao legitimitet da to uradi. Umesto toga, čestitao je protivniku na borbi koja je trajala možda i duže od očekivanog, pa je biranim rečima pričao o trijumfu, uz konstataciju da je ostvario "jednu od najvećih pobeda u karijeri". Ovo je Izneru prvi trijumf nad Marijem iz devetog pokušaja.

Izabrane vesti

Jasno je da Mari nije ni blizu nekadašnje forme, iz vremena kada je svetski tenis gledao Veliku četvorku na delu, ali i te kako zaslužuje respekt zbog toga što i pored svih zdravstvenih problema i dalje ne odustaje od vrhunskog tenisa i toga da na najbolji način predstavlja svoju zemlju. Pogotovo treba uzeti u obzir to što je pre samo dve sedmice imao problema u predelu abdomena, zbog čega mu pripreme za treći grend slem u sezoni nisu bile na adekvatnom nivou i praktično do poslednjeg trenutka nije se znalo hoće li biti spreman u potpunosti za turnir.

Izner je svakako bio bolji i pobedu je ostvario na prepoznatljiv način, tako što je udarao lopticu iz sve snage, da rival nije mogao da odgovori na adekvatan način. Uz podlogu i pogotovo Marijevo stanje posao je bio lakši, ali to ne znači da je Izner imao lak posao. Naprotiv. Mari je pružio ono najbolje što može u ovom trenutku kako bi se takmičio sa Amerikancem koji je ipak pokazao da je uprkos poznim igračkim godinama i dalje u stanju da igra tenis dostojan mesta u Top 30.

Koliko je Britancu bilo teško protiv ovakvog rivala vidi se i kroz činjenicu da je na njegov prvi servis uspeo da osvoji svega 15 poena kroz ceo meč i četiri seta. Izner je Marija počeo da lomi već u trećem gemu meča kada je uzeo prvi brej, a onda je na svoj servis vršio pritisak na Škota čiji su udarci morali da budu gotovo savršeni kako bi parirali baražnoj paljbi visokog Amerikanca. Izner je držao visok nivo, pa je sa pet uzastopnih asova zatvorio prvi set i postavio visok ton daljem okršaju. U drugom setu nije bilo prostora za brejk, obojica su se držali čvrsto na svoj servis i tako je bilo sve do taj-brejka u kojem je Mari dvaput poklekao i prepustio rivalu mogućnost da udvostruči ukupnu prednost.

Poslednje atome snage Mari je izvukao u trećem setu, kada mu je publika dala snažan vetar u leđa. Set je ponovo otišao u taj-brejk gde je sada Izner ispustio dva mini-brejka, već u prvom servisu, onda i devetom posle čega se Britanac nakratko vratio u život i delovalo je da bi meč mogao da se pretvori u dramu. Ipak, nije. U petom gemu Izner je definitivno slomio otpor rivala, iskoristio drugu brejk šansu i do kraja mu je bilo potrebno da sačuva svoj servis kako bi osigurao pobedu, što je i uradio.

U sledećem kolu Iznerov protivnik biće Janik Siner koji je bio bolji od Mikaela Imera sa 3:1 u setovima.  


tagovi

Džon IznerEndi MariVimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara