Alehandro Davidovič Fokina (Reuters)
Alehandro Davidovič Fokina (Reuters)

Kad izbaciš Novaka, finale postaje realnost: Davidovič Fokina pred peharom Monte Karla (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.04.22. | 16:33

Sjajni Španac posle tri seta savladao Grigora Dimitrova

Kakvih nedelju dana za Alehandra Davidoviča Fokinu! U utorak je šokirao Novaka Đokovića, a već sutra će se ratoborni Španac nadmetati za prvi trofej u karijeri. Pretposlednja prepreka na putu do osvajanja mastera u Monte Karlu, 22-godišnjaku bio je Grigor Dimitrov, ali ni nekadašnji svetski broj tri koji u poslednjih mesec dana uglavnom igra odličan tenis, nije uspeo da zaustavi sjajnog Fokinu. Španac je trijumfovao posle tri seta, odnosno dva sata i 43 minuta borbe - 2:1 (6:4, 6:7, 6:3).

Eto šta se desi kada već u drugom kolu eliminišete najboljeg tenisera na svetu. Noružate se samopouzdanjem, pa počnete da rušite naredne prepreke kao kegle. Posle Đokovića, Fokina je izbacio iskusnog Davida Gofana, pa 13. tenisera planete Tejlora Frica koji je nedavno osvojio masters u Indijan Velsu, a ono što Špancu stiže kao nagrada za plasman u finale Monte Karla jeste skok sa 46. na 27. mesto ATP liste. Ukoliko bude podigao pehar u kneževini, a za njega će se boriti protiv pobednika okršaja Zverev - Cicipas, eto Fokine u Top 20.

Izabrane vesti

Proboj do finala deluje još neverovatnije kada se osvrnemo na činjenicu da je Fokina u 2022. godini do ove nedelje imao samo jednu pobedu protiv tenisera iz društva najbolji 100 na svetu. A onda je u Monte Karlu nannizao pet takvih pobeda!

U prvom setu Španac nije dozvolio Dimitrovu niti jednu priku za brejk, a njemu je bio dovoljan onaj iz trećeg gema da stigne na pola puta do finala. Serveri su bili nervozni u drugom periodu igre što pokazuju i tri brejka iz uvodnih pet gemova. Prvi je na servisu poklekao Fokina dozvolivši rivalu da stigne do prednosti od 2:0, ali je zatim Španac vezao tri osvojena gema, od čega dva na servis Bugarina. Servirao je Fokina za meč na 5:4, ali se Dimitrov izvukao oduzevši mu servis, potom doterao set do taj-brejka u kojem je na vođstvo Fokine od 2:1 odgovorio sa šest vezanih poena i vraćanjem meča u potpuni egal.

U tim trenucima momentum je bio na strani Dimitrova koji je i treći set otvorio brejkom, a potom ga i potvrdio. Davidovič Fokina je bio sateran u konpce, u uglu ringa i čekao se samo nokaut i novi brejk Bugarina u trećem gemu odlučujućeg seta. Bio je to najduži gem u meču, a prosto je neverovatno kakve je sve ekskivaže u njemu ponudio požrtvovani Španac - spasao je četiri brejka i otvorio put ka preokretu i pobedi za najveći domet u profesionalnoj karijeri koja traje od 2017. godine. Dobio je momka iz Malage pet gemova zaredom, a ovoga puta nije dozvolio Dimitrovu da zapreti kada je imao servis gem za pobedu.

Naredni protivnik Fokini biće svetski broj 5 ili svetski broj 3, ali toliko je puta ove nedelje prkosio verovatnoći da mu je verovatno svejedno hoće li se sutra sa druge strane mreže naći Stefanos Cicipas ili Aleksander Zverev. Uživa Fokina na svojoj omiljenoj podlozi i u borbi za finale bi trebalo očekivati ista ona krvava kolena i majce najtopljene znojem i premazane šljakom - jer takav pristup je Špancu doneo i trijumf protiv Novaka i sve što je nakon toga usledilo.


tagovi

Alehandro Davidovč FokinaGrigor Dimitrov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara