Novak Đoković (AFP)
Novak Đoković (AFP)

Kad pobedi mađarsko džangrizalo Đoković osvaja grend slem titule

Vreme čitanja: 5min | sre. 31.05.23. | 08:07

Novak će u pohodu na treće kolo, večeras, ne pre 20.15 ukrstiti reket sa Martonom Fučovičem

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Deluje sada već daleko januar 2022. godine i ona nepravda što je na Australijan openu počinjena prema Novaku Đokoviću. Verovatno jedna od najvećih u novijoj istoriji vrhunskog sporta. Ali sećaju se mnogi da su tada mnogi teniseri i teniserke imali potrebu da svoje mišljenje plasiraju javno, da mahom putem društvenih mreža podrže ili osude srpskog tenisera. Ovih drugih bilo je značajno više. A među njima se potkrao i Marton Fučovič, naredni rival Novaka Đokovića na putu do istorije.

Izabrane vesti

„Zdravlje ljudi je bitnije od svega i postoje pravila, ustanovljena mesecima unazad, koja svi moraju da poštuju, a to je da budu vakcinisani. Đoković se toga ne pridržava i zbog toga nema nikakva prava da bude u Melburnu“, zarežao je onomad Fučovič.

Nisu se od tada sastajali Srbin i Mađar, a Novak će priliku da tek usput vrati taj maleni dug mađarskom džangrizalu, imati već večeras u meču koji se na stadionu "Filip Šatrije" neće igrati pre 20.15. Da se razumemo, ovo "tek usput" s razlogom stoji tu. Jer nikakva težnja za osvetom nije u fokusu. Već samo da se priđe korak bliže ultimativnom cilju - rekordnoj 23. grend slem tituli.

Iga Švjontek osvaja Rolan Garos - 1,80

A, kada pobeđuje Fučoviča, titule se samo nižu. Novak je četiri puta u isto toliko okršaja rušio, danas 83. tenisera sveta. Nije uvek bilo lako, naprotiv, ali mu je Fučovič poslovično bio talija.

Prvi i za obojicu bez sumnje najmučniji duel odigrali su 2018. godine na US openu. Onomad kada u Njujorku nije moglo da se diše od vlage, kada se maltene slošilo obijici tenisera i kada je Fučovič bio na pragu velikog preokreta. Izjednačio je na 1:1 u setovima imao dve brejk lopte za dupli brejk u trećem, ali je Novak po ko zna koji put u karijeri zagrebao po svojim čeličnim živcima i pronašao snagu da do kraja meča ne izgubi ni gem.

I šta se dalje desilo? Đoković je u narednih 13 dana osvojio poslednji grend slem sezone. Isti epilog dogodio se i 2021. kada je Fučoviča ispratio sa Vimbldona u četvrtfinalu. Dakle, kada eliminiše Mađara na najvećim teniskim turnirima, potpom i osvajao. Mađara koji je umeo da ruši top 10 tenisere, ali nikada one najveće teniske gromade.

"Igrao sam neke dobre mečeve protiv najboljih tenisera sveta, ali nikada nisam imao veliki uspeh. Nikada nisam pobedio nekog ko je u Top 3 ili neko veliko ime. Pobedio sam Rubljova i Medvedeva i nekoliko drugih Top 10 igrača, ali veliki uspeh do sada nije došao. Šta sam naučio? Dobro pitanje, da sam to znao pobedio bih na više mečeva (smeh). Nemam ništa da izgubim, samo ću da izađem na teren i dam sve od sebe. Imam samopouzdanje da odem do kraja, fizički sam spreman, potrebno mi je i malo sreće. Kada budem igrao protiv Novaka mislim da će navijati za njega, možda sam autsajder, ali mi se to dopada", rekao je Fučovič nakon prvog kola u Parizu.

Đoković je uvodnoj rundi Frenč opena odigrao dva vrlo ubedljiva seta, a u trećem dozvolio Aleksandru Kovačeviću da ga produži i uvede ga u taj brejk. Nije mu se obilo o glavu. Ali, 31-godišnji Fučovič je ipak igrač neuporedivo većeg iskustva, grend slem četvrtfinalista i čovek što u CV-ju ima titulu na ženevskoj šljaci iz 2018. Takođe je svojevremeno bio 31. teniser planete.

"Veoma fizički jak i spreman teniser, kompletan, odlično riternira, čvrst sa obe strane. Nema tu puno rupa u njegovoj igri. Igra poprilično čisto, vrlo je svestran, može da nastupi na vrlo visokom nivou i to je dokazao tokom karijere", rekao je Đoković o svom predstojećem rivalu.

Novaku je Fučovič svaki put morao da čestita, ali mu je u tri od četiri navrata uzimao po set. Osim pomenutog Njujorka, činio je to u Dohi 2019, odnosno pariskom Bersiju 2021. godine što je ujedno bio i njihov poslednji okršaj.

U prvom kolu ovogodišnjeg Rolan Garosa Mađar se namučio za pobedu, iako je preko puta imao 122. tenisera sveta Uga Grenijea. Sa svojih 196 centimetara naterao je Fučoviča da se preznoji i odigra četiri seta.

"Već sam rekao da ne postoje laki mečevi na ovom nivou, i kada dobijam u tri seta moram da dam sto odsto da bih pobedio ove momke, čak i one koji se nalaze izvan Top 100. Igrao je kod kuće, publika je bila uz njega, pa nije bilo lako to podneti jer se borio do samog kraja. Tokom meča sam osećao da imam sve pod kontrolom, te da ako dam 100 odsto da ću pobediti", rekao je Fučovič, a potom nastavio o Novaku: "Nikada nismo igrali na šljaci, to nije moja omiljena podloga. Nemam ništa da izgubim i sigurno neće biti lako, pokušaću da igram opušteno. Gledao sam meč, da vidim kako se kreće. On je najbolji aktivni igrač sada, broj 1. Mislim da ćemo igrati na velikom stadionu, samo želim da izađem, dam sve od sebe i da uživam na terenu."

I ono što Novak ne bi smeo da uradi jeste da kao i u prvom kolu zarati sa pariskom publikom. Umalo se opekao u trećem setu protiv Kovačevića, pokupio salvu zvidžduka, delovalo je da je izbacio sebe iz ritma. A nije nemoguće da "lajavac" Fučovič, svestan da Novak u Parizu često ume da postane meta gledalaca, eventualno pokuša da zakuva atmosfereu.

Đoković (1,05) - Fučovič (7,70)

Učinio je to pre nedelju dana u Lionu, dok je gubio od Sebastijana Baeza. Upitao je Argentinca koliko ima godina, da nema slučajno 12, a onda ušao je u polemiku sa glavnim sudijom kojem se požalio da rival "poput kučke" viče "vamos'"na svaku njegovu grešku. Ali opravdao se na nedavnoj konferenciji rečima da je sve to bio plod frustracije i da se loše poneo.

Nadamo se da frustracija neće biti ni na jednoj strani, te da će "fučovičevsko proročanstvo" nastaviti i na ovogodišnjem Rolan Garosu.


tagovi

Rolan GarosRolan Garos 2023Novak ĐokovićMarton Fučovič

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara