Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Kanadska viner mašina "poludela" i srušila Novaka: Cicipas čuva šanse Evrope u Lejver kupu

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.09.22. | 17:02

Feliks Ože Aljasim odigrao odličan meč protiv Đokovića i doneo timu Sveta vođstvo 10:8 u ukupnom skoru

Počistio je Novak Đoković juče Frensisa Tijafoa, častio publiku u O2 areni majstorskim udarcima, zatim doneo timu Evrope dodatne bodove u dublu sa Mateom Beretinijem. Poslednjeg dana Lejver kupa mirisalo je na novu pobedu srpskog tenisera na londonskoj egzibiciji, ali isprečio se Feliks Ože Aljasim. Kanađanin je potpuno "poludeo", pretvorio se u viner mašinu koja je u Novakovo polje ispalila blizu 40 neodranjivih udaraca i na kraju donela Timu sveta vođstvo 10:8 u ukupnom skoru. Nakon Ože-Aljasima - 2:0 (3:6, 6:7), Stefanos Cicipas u duelu sa Tijafoom ostaje poslednja brana Evropljana u Lejver kupu.

A pre samo tri dana tim sveta označen je kao apsolutni autsajder - u sastavu bez ijednog grend slem finala, protiv velikana teniske igre koji su osvojili čak 66 trofeja na najvećim turnirima. Novak, Nadal, Federer, pa i top 10 uzdanice Kasper Rud i Cicipas. Sa druge strane Ože-Aljasim, Tejlor Fric, Švarcman, Aleks De Minor, Tijafo... Primera radi, prošle godine je bez predstavnika velike trojke, Evropa trijumfovala 14:1 (igra se do 13).

Izabrane vesti

Iako su Novaku jučerašnji mečevi, egzibicionog karaktera, bili prvi još od finala Vimbldona protiv Nika Kirjosa, iako je Nadal napustio Lejver kup iz prvatnih razloga nakon istorijskog dubla sa Federerom, autsajderima koji ne pripadaju Starom kontinentu se mora odati priznanje na želji i borbenosti.

Izgubio je Ože Aljasim ove sezone od Novaka na njegovom putu do trona rimskog Mastersa. Tada mu je, u njihovom jedinom takmičarskom meču pružio ozbiljan otpor i zadržao ga naterenu preko dva sata, a danas je skupio snage za naredni korak.

Jeste reč o turniru netakmičarksog karaktera, ali mladi lavovi poput Kanađanina uvek imaju beskonačno motiva da sruše jednog od najboljih svih vremena. Od Vimbldona Novak nije igrao takmičarkse mečeve, za to vreme Aljasim ih je sakupio preko 15 i to se i te kako osetilo u kretanju na terenu. Đokoviću je povremeno nestajalo energije, a to je Ože Aljasim sjano koristio.

Raspucao se 22-godišnjak, isaplio čak 39 vinera i na tu brojku dodao samo 16 neiznuđenih grešaka. Pritom je najboljeg riternera u istoriji belog sporta neodbranjivim servisima probio čak 13 puta. Novak je imao tri puta manje vinera i za 95 minuta na terenu svega dva neodbranjiva udarca iz bekhenda. Neprepoznatljivo.

Novak je otvorio meč brejkom, Kanađanin uzvratio u četvrtom gemu, da bi nakon neiskorišćene Đokovićeve brejk lopte u sedmom gemu, sa nulom oduzeo servis rivalu i rutinski zatvorio set. Na talasu prethodno stečenog samopuzdanja surfovao 13. teniser sveta i početkom drugog seta. Poveo je sa 2:0, Novak se konsolidovao, uspeo da vrati brejk i na momente je ličilo da bi mogao do trećeg seta, odnosno taj-brejka na 10 dobijenih poena.

Međutim, Novak je trošio dosta energije kako bi dobijao svoje servis gemove, dok ih je rival uglavnom rutinski dobijao uz po nekoliko as servisa. Zaboravio je Ože Aljasim na taj-brejk iz Rima u kojem ga je Đoković oduvao sa 7:1, došao je do vođstva 6:2 i drugu meč loptu pretvorio u pobedu.

Nisu Novaku danas pomogli ni konstantni saveti Rodžera Federera u pauzama između gemova, niti Beretinijevo navijanje na srpskom sa sve povicima "Idemooo!"

Kako pobednik Lejver kupa postaje tim koji prvi dođe do 13 poena ili prebaci tu brojku, Frensis Tijafo protiv Stefanosa Cicipasa ima prvu meč loptu za tim sveta. Ukoliko Grk bude slavio, generalnog pobednika će odlučivati okršaj Kaspera Ruda i Tejlora Frica. Podsetimo, pobede u petak su nosile jedan bod, subotom po dva, a danas je svaki trijumf vredan tri boda.


tagovi

Lejver kupNovak ĐokovićFeliks Ože Alijasim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara