Karlos Alkaras (©Reuters)
Karlos Alkaras (©Reuters)

Karlos Alkaras: Mogu mladi protiv Đokovića i protiv Nadala, ali lakše je kada nema favorita

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.04.23. | 13:16

Alkaras u domovini juri jubilarnu desetu titulu

Pre godinu dana Karlos Alkaras bio je ime koje je ozbiljno poljuljalo uglavnom stabilan vrh ATP liste. Mladost, želja i vrela španska krv, projurila je teniskim svetom i kao od šale počela da niže trofeje. Danas, Karlitos stoji rame uz rame sa istim onim velikanima zbog kojih se i latio reketa. Nije sudbina slučajno namestila da ovo čudo od deteta jubilarnu, desetu titulu potražuje baš u Madridu, gde su prošle godine u tri dana pali Nadal, Đoković i Zverev.

U špansku prestonicu dolazi kao glavni favorit i branilac titule, a dobra forma prati ga od početka godine. Od pet odigranih turnira u sezoni na tri je podigao pehar, a poslednji od njih prošle nedelje u Barseloni.

Izabrane vesti

Fizički se osećan dobro. Radujem se turniru. Sa igrom koju sam pokazao u Barseloni, i osvajenom titulom, u Madrid sam došao pun samopouzdanja. Ipak, svi znamo da ovde nije laka adaptacija zbog nadmorske visine i svega ostalog, ali imali smo nekoliko dana da treniramo pre početka. Ne razmišljan o odbrani bodova. Želim da igram dobro i uživam, ne mislim o tome da pobedim ili do kog kola moram da dođem. To nije u mojoj glavi. Biti broj jedan je cilj, ali odlazak u Pariz kao prvi ili drugi ništa ne menja. To nema nikakve veze sa Rolan Garosom“, govori Alkaras pred početak turnira.

Put ka jubileju biće mu još lakši sada kada i zvanično na turniru neće biti Đokovića i Nadala. Ali činjenica je i da je dve uzastople titule u Madridu osvajao samo Nadal.

Recimo da je malo lakše kada nema favorita. Šteta je što nećemo imati priliku uživo da ih gledamo. Već sam govorio da su svi igrači veoma dobri i na visokom nivou. Mislim da svako može da osvoji titulu, tako da nema opuštanja. Ne osećam se kao favorit, idem meč po meč. Madrid je veoma bitan za mene. To je turnir koji me je veoma usrećio prošle godine i nisam zaboravio taj osećaj. Kada idem na turnir, uvek mislim da mogu da ga osvojim, ako ne uspem, nije smak sveta. Za mene je neuspeh kada sa turnira odem nezadovoljan igrom ili stavom koji sam pokazao. Pokušaću da osvojim, ali ne razmišljam o poređenju sa Nadalom“.

Možda je došlo vreme da se ponovo osvetla obraz domovine. Do sada su mu zemljaci donosili sreću, a i kada su bližnji pored terena, titule se lepše slave.

To je dodatna inspiracija. Volim da igram pred toliko navijača, posebno ovde u Španiji, to je moj narod. To je zaista veliki motiv, moja namera je da uživam i učinim ljude srećnim. Posle nekih titula može malo više da se uživa. U Barseloni je bilo mnogo mojih prijatelja i porodice. Izašli smo na večeru. Najbolji načina za proslavu je okupiti drage ljude“.

Čitava generacija koja trenutno stasava, teži samom vrhu svetskog tenisa, pa možda posle silaska sa scene velike trojke beli sport ipak neće otići u zaborav?

Mladi teniseri, a tu mislim i na sebe, igraju na visokom nivou i bore se titule. Ni ovde u Madridu neće zaostajati. Čak i kada igraju sa Rafom i Đokovićem, imaju šansu da ih pobede. Mladi ljudi imaju mnogo mogućnosti“. 

ATP MADRID

13.45: (1,40) Vavrinka – Kresi (2,70)

13.55: (1,80) Elahi – Bublik (1,90)

13.55: (1,55) Hanfman – Variljas (2,29)

14.50: (1,25) Švarcman – Grenije (3,55)

15.10: (1,90) Kokinakis – Munar (1,80)

15.20: (1,40) Arnaldi – Per (2,70)

15.20: (1,65) Ote – Kotov (2,11)

16.15: (1,50) Rusuvuori – Umber (2,41)

16.45: (1,75) Monteiro – Gojo (1,95)

17.20: (1,12) Gaske – Landaluče (5,30)

 


tagovi

Karlos AlkarasATP Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara