Aleksandar Kovačević (©AFP)
Aleksandar Kovačević (©AFP)

Ko je prvi Đokovićev rival u Parizu: Srbin iz Njujorka i adrenalin džanki koga je Novak vadio iz stanja šoka

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.05.23. | 15:46

Upoznajte Aleksandra Kovačevića

O rekordnoj grend-slem tituli odlučivaće okršaji sa asovima kakvi su Danil Medvedev, Karlos Alkaras i drugi, ali ishodi tih mečeva zavisiće i od toga kakav zalet će Novak Đoković uhvatiti na startu Rolan Garosa. A na prvom koraku najboljeg srpskog tenisera čeka jedan zanimljiv tip: Aleksandar Kovačević, 24-godišnji Njujorčanin čije korene ne moramo valjda ni da pominjemo.

Otac Milan i majka Milanka, oboje Srbi naravno, odavno su napustili otadžbinu u potrazi za boljim životom, pa je mali Aleks odrastao u Njujorku i prve teniske poteze naučio u kultnom Central Parku.

Izabrane vesti

Rođen sam i odreastao na Aper Vest Sajdu u Njujorku i trenirao sam jedno vreme na akademiji Džona Mekinroa. Živeli smo na uglu 97. ulice i Central Park Vesta, odmah do parka. Roditelji bi vikendo išli da razmene par udaraca i ja sam išao sa njima. Pet minuta šetnje od našeg strana. Kul način da počneš zasigurno. Nisam to ni cenio dovoljno dok nisam porastao”, prisećao se svojevremeno Kovačević u tekstu objavljenom na sajtu ATP tura.

I Milan i Milanka su rekreativno igrali tenis. Ali ne ovaj tenis, već stoni tenis. Milanka i profesionalno u prvoj ligi bivše SFRJ. Čak je kao trener radila u Barseloni i Italiji pre no je 1994. otišla u Njujork kako bi bila sa Milanom, koji je tamo studirao. Kada su se doselili u Njujork uhvatili su se ovih velikih reketa. I Aleks se zainteresovao. Nije ni imao kud.

Želeo je da igra, pa smo mu dali reket, onda su se javili treneri… Ništa planirano, vikendima nismo imali bejbisiterku i nismo hteli da je imamo pa smo ga vodili sa nama”, prisećala se kasnije Milanka.

Milan je, doduše, malo i pritiskao. Sam je ping-pongom počeo da se bavi kao 14-godišnjak. Nije želeo da Aleks i mlađa sestra Lena kasne.

Uvek sam žalio što nisam počeo ranije. Pa sam ih naterao da oni počnu sa pet godina”, govorio je Milan, koji je neke elemente stonoteniske veštine primenio i na Aleksandrovim treninzima.

Trebalo je naravno vremena da sve legne. U profi svet je ušao 2021. godine nakon što je u Ilinois diplomirao finansije. Pred početak prošle sezone Kovačević nije bio ni u 350 na svetu. Sada je 114. na ATP listi. Prošle jeseni je savladao i Miomira Kecmanovića.

Rolan Garos će mu biti debitantski grend-slem, a zanimljivo je da je na Ju-Es Openu 2021. stigao do poslednjeg kvalifiokacionog kola, ali je izgubio od Argentinca Marka Trungelitija. Sledećeg dana, išao je tako razočaran na istezanje u teretani, kad tamo – Novak Đoković.

U tom meču sa Trungelitijem sam imao sedam ili osam meč lopti. Jedan od najbolnijih poraza u karijeri, srce mu je puklo. A onda, sledećega dana sam u teretani, Novak je čuo za taj meč i pitao me da treniram sa njim. Bio sam šokiran. On je pisao istoriju te nedelje, nije morao da mi posveti vreme. Neverovatno iskustvo. Na kraju, Novak mi je rekao da je predamnom svetla budućnost i da treba da dođem da treniram sa njim u Srbiji”.

Da li se to i desilo – ne znamo. Jer Kovačević svakako ima pretrpan kalendar, jer on je u suštini – adrenalin džanki. Snoubord, džet-ski, skakanje padobranom… Nema šta nije probao.

Moja životna filozofija je da će me, ako svakog dana uradim nešto što mi je neprijatno, to na kraju očvrsnuti. Ujutru se tuširam hladnom vodu. Takve stvari ti drže oštrinu. Čine te jačim na terenu”.

Nije doduše sasvim sam došao do takve filozofije.

Na koledžu, posle jednog turnira na kome smo pobedili, trener (Bred Denser, prim-aut) je dovezao kombi i rekao da uskočimo. Rekao nam je da ćemo dobiti injekciju, sledovala nam je svake godine. Rekao nam je da ne kačimo ništa na društvene mreže niti da nešto govorimo roditeljima. Odvezao nas je na mali aerodrome sa znakom padobrana. ‘Nema šanse’, rekao sam! Nisam hteo. Ali posle tri sata smo odlučili da ipak probamo. Iskreno, jedan od najboljih trenutaka u mom životu. Obično se skače sa tri kilometra, mi smo skakali sa pet. Pun minut slobodnog pada. Oslobodilo nas je za naredne mečeve, to mogu da kažem”.

Ne sumnjamo da jeste. Ali za ovaj naredni to jednostavno neće biti dovoljno.


tagovi

Aleksandar Kovačević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara