Novak Đoković s peharom za osvajača Vimbldona (©Reuters)
Novak Đoković s peharom za osvajača Vimbldona (©Reuters)

Koliko je redak poduhvat kalendarski grend slem – “Halejeva kometa“ tenisa

Vreme čitanja: 3min | pon. 12.07.21. | 21:03

Nekoliko redova o jedinstvenoj šansi koju ima Novak Đoković

Novak Đoković drži neuhvatljiv ritam u kalendarskoj 2021. Osvojio je Australijan Open, Rolan Garos i u nedelju popodne Vimbldon. Do kraja godine od grend slemova ostao je još Ju-Es Open sa kojeg je prošle godine suspendovan zbog svima već dobro poznatih razloga i krajem avgusta vratiće se na njujorški beton koji je u dosadašnjoj karijeri pokoravao triput. Poslednji put 2018.

Utorak, 15.20: (1,35) L. Museti – H. Laksonen (2,90)

Izabrane vesti

Đoković se nalazi u poziciji kakva se u svetu tenisa događa jako retko i može da se smatra “Halejevom kometom“ svetskog tenisa. Popularni “kalendarski grend slem“ iliti sve četiri grend slem titule u istoj godini kod muškaraca niko nije uspeo da osvoji još od 1969, a u konkurenciji dama od 1988. godine. Halejeva kometa se golim okom sa zemlje može videti u razdoblju između 74 i 79 godina, a “kalendarski grend slem“ mogao bi da se dogodi posle 52 godine. Što je, budite sigurno, izuzetno retko.

Dokazaćemo to i kroz činjenice. Kod muškaraca Don Badž 1938. i Rod Lejver 1962. i 1969. godine su uspeli u tome. I malo ko je od tada uspeo da dođe uopšte blizu takvog uspeha. Ove godine Novak Đoković je trijumfom na Vimbldonu obavio tri četvrtine posla. Izuzev Badža i Lejvera, pored Đokovića samo su još Džek Kroford 1933. i Lu Houd 1956. godine uspeli da podignu prva tri pehara u jednoj kaledarskoj godini. Kroford i Houd su bili nadomak i osvajanja Ju-Es Opena. Obojica su gubili u finalu. Kroford od Freda Perija, a Houd od Kena Rouzvola. Od Lejverovog kalendarskog Slema, samo tri čoveka su uopšte vezala dva uvodna grend slema u godini. Mats Vilander 1988, Džim Kurijer 1992. i Đoković 2016. godine. I sada, naravno.

Što se tiče dama, sve četiri titule u kalendarskoj godini uzele su Morin Konoli 1953, Margaret Kourt 1970. i Štefi Graf 1988. godine. U teniskom svetu postoji neformalni pojam “Serena slem“, odnosno kada veže četiri različita grend slema u razmaku od godinu dana. Primera radi Serena Vilijams je osvojila četiri najveće titule u 2002. i 2003. godini, te 2014. i 2015. godine. Pre nje je to samo učinila Martina Navratilova 1984. i 1985. godine.


Novak Đoković je jedini muški igrač sa “Serena slemom“ u džepu i to je učinio 2015. i 2016. godine. Počelo je sa Vimbldonom 2015, nastavilo s Ju-Es openom iste godine, da bi u 2016. Đoković vezao Australijan Open i Rolan Garos. Mogao je da ima još jedan da se nije dogodila ona gospođa u Njujorku prošle godine...

Đoković će napad na kalendarski grend slem započeti 30. avgusta. Pre toga ga čekaju Olimpijske igre, s tim što su njegove poslednje izjave ostavile veliku nedoumicu da li će se svetski broj jedan uopšte pojaviti u Tokiju zbog restriktivnih mera i ograničenja koja postoje. Pod uslovom da zaigra i osvoji zlatnu medalju u Tokiju, Novak Đoković imao bi priliku da pojuri Golden slem, što nikada nijedan muški igrač nije osvojio. Taj poduhvat uspela je jedino Štefi Graf te 1988. godine, s tim što tenis nije bio deo Olimpijskih igara u Slemovima Badža, Lejvera, Konolija i Kourta.

Srpski velemajstor i nesumnjivo najbolji teniser svih vremena igra tenis života. Na Australijan Openu izgubio je samo pet setova na sedam mečeva. Na Rolan Garosu šest, na Vimbldonu samo dva seta za ceo turnir! Od toga jedan od Matea Beretinija u finalu koje je komotno mogao da dobije sa 3:0 da se nije dogodio pad u tom prvom setu. U prilog Novakovoj dominaciji ove godine ide i podatak da je na skoru 34:3!

Đokoviću stručnjaci daju oko 50 odsto šansi da uzme Ju-Es Open u konkurenciji svih tenisera, slična je pozicija i na Olimpijskim igrama, pod uslovom da ih bude igrao. Na putu još dve titule čekaće ga mnogo izazova i naoštrenih konkurenata, ali šansa da se dogodi nešto što u muškoj konkurenciji nije viđeno još od 1969. godini, odnosno nikada u istoriji Open ere, zaista je i te kako velika.


tagovi

Novak ĐokovićTenisKalendarski grend slemUS openJu-Es Open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara