©Reuters
©Reuters

Kraj spektakularne karijere - Rodžer Federer otišao u penziju

Vreme čitanja: 2min | čet. 15.09.22. | 15:30

Oproštaj legendarnog asa preko društvenih mreža, koji će nastupiti još samo na Lejver kupu naredne nedelje

Legendarni Švajcarac, jedan od najboljih tenisera u istoriji, Rodžer Federer zvanično je završio karijeru u 42. godini, a poslednji turnir koji će odigrati biće Lejver kup naredne nedelje. On je tu vest objavio u oproštajnoj poruci preko društvenih mreža, nakon što nije uspeo da se vrati iz teške povrede kolena koja ga je mučila dugo, uprkos brojnim operativnim zahvatima.

Federer je dve decenije igrao tenis na najvišem mogućem nivou, tokom karijere osvojio 103 ATP titule, uključujući 20 grend slem titula, od čega je osam puta bio šampion Vimbldona, šest puta je osvajao Australijan open, pet puta US open i jednom Rolan Garos. Tu je i 28 mastersa i iz serije 1.000.

Izabrane vesti

Ispred njega po broju grend slemova su samo Rafael Nadal (22) i Novak Đoković (21), koji nastavljaju veliku trku udvoje.

"Kao što većina vas zna, suočio sam se sa mnogim izazovima u protekle tri godine u smislu povreda i operacija. Imam 41 godinu, odigrao sam više od 1.500 mečeva u periodu od 24 godine. Teniski svet se prema meni ophodio srdačnije nego što sam ikada mogao da sanjam, ali je vreme da priznam da je došlo vreme da završim svoju takmičarsku karijeru. Lejver kup sledeće nedelje biće moj poslednji ATP događaj. Igraću više tenisa u budućnosti, naravno, ali ne na grend slemovima ili turnejama", rekao je Federer.

Švajcarac je rekao da će mu nedostajati sve što je doživeo upravo tokom tih turneja, a posebnu zahvalnost duguje supruzi Mirki koja mu je bila velika podrška u svakom trenutku, kao i, naravno, svom timu bez kojeg ništa ne bi bilo na tako visokom nivou.

"Takođe, želeo bih da zahvalim svojim protivnicima na terenu. Imao sam sreću da igram epske mečeve koje nikada neću zaboraviti. Borili smo se pošteno, sa ogromnom strašću i intenzitetom. Uvek sam se trudio da poštujem istoriju igre. Osećam se izuzetno zahvalno, bili smo pokretač jedni drugima i zajedno smo podigli tenis na viši nivo".

Federer je profesionalnu karijeru započeo u švajcarskom Gštadu u julu 1998. godine, među 100 najboljih na planeti ušao je godinu dana kasnije, a prvi ATP trofej u singlu osvojio je 2001. godine u Milanu.

"Poslednje 24 godine na turneji su bile neverovatna avantura, iako se ponekad čini da je prošlo kao 24 sata. Takođe, bilo je toliko sadržajno i magično da se čini kao da sam već proživeo ceo život. Imam ogromno bogatstvo iza sebe, igrao sam u preko 40 različitih zemalja, smejao se i plakao, osećao radost i bol, a najviše od svega sam se osećao nevrerovatno živim. Na svojim putovanjima sam upoznao mnoge divne ljude koji će mi ostati prijatelji za ceo život".

Federer je svoj poslednji meč odigrao na Vimbldonu 2021. godine, kada je izgubio od Poljaka Huberta Hurkača.


tagovi

Rodžer Federer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara