Rafael Nadal (©Reuters)
Rafael Nadal (©Reuters)

Kralj šljake odsvirao svoje na Rolan Garosu! Nadal želi, ali telo više ne može

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.05.24. | 18:27

Rafa pružao otpor, međutim, nedovoljan da bi uzeo makar set Zverevu, kamoli da bi prošao u drugo kolo

Zlopati se Rafael Nadal jače od dve godine, odbija da se preda i okači reket o klin, da ode tamo gde ga svi vide – u penziju. Duboko u duši, verovatno, i on zna da je kraj, da više nije u stanju da se suprotstavi najboljima. Ipak, onaj životinski nagon koji ga je nosio kroz karijeru prisutan je i sada, on ga gura i govori mu da ne odustane, ali telo jesnostavno više ne može.

Želje su jedno, realnost nešto sasvim drugo i kaže: na reketu Bika sa Majorke sve su veći slojevi rđe, sve ih je teže skinuti. Gotovo nemoguće ukloniti. Da ipak nije u stanju da vrhunskim teniserima zadaje udarce spoznao je još jednom, sada u Parizu. Kralj šljake je odsvirao svoje na Rolan Garosu! Rafael Nadal je pružao otpor, međutim, nedovoljan da bi uzeo makar set Aleksanderu Zverevu, kamoli da bi uradio nešto više i prošao u drugo kolo – 3:0 (6:3, 7:6, 6:3).

Izabrane vesti

Ispao je, ali ne može Rafael Nadal da bude razočaran. Jer, poslao ga je kući čovek koji je pre desetak dana osvojio masters u Rimu i pritom ga je propisno oznojio. Nije bio lak plen, nije ga smazao nemački teniser. Morao je ponekog štiha iz rukava da izvadi, pogotovo u drugom i trećom setu kada je Španac ušao u štos. Kako je vreme odmicalo, delovao je sve bolje, lakše se kretao, stizao da zakrpi na mreži, ali ne i da zaista ugrozi čoveka koji mu je pre dve godine predao u polufinalu Rolan Garosa zbog povrede, a on kasnije stigao do poslednjeg grend slem trofeja.

Rafael Nadal se preko tri sata batrgao u Parizu, davio ga je Aleksander Zverev kao zmija žabu. Forsirao duge razmene, razvlačio po terenu i čekao da mu padne koncentracija i da počne da gubi dah. Morali su kad-tad doći, jer Bik sa Majorke odavno je van ritma i ovoga proleća tokom sezone šljake završavao je učešća na turnirima u ranim fazama. Madrid je bio izuzetak, samo je u magičnoj kutiji ostvario tri pobede. Pariz je, ipak, bio potvrda da su Kralju šljake trenutni limiti prvo ili drugo kolo.

Rafael Nadal (©Reuters)Rafael Nadal (©Reuters)

U svim setovima je Aleksander Zverev manje-više dobro servirao. Najbolje kada je Rafael Nadal dolazio do brejk lopti. Samo jedanput mu je dopustio da mu oduzme servis. Bio je za nijansu agresivniji, pribraniji u dugim razmenama, mada je škripalo i u igri Nemca kada je trebalo meč da privede kraju. Poprilično se mučio u trećem setu. Greškama je ostavljao španskog tenisera u igri, no kada je bio ozbiljno pritisnut – podigao je broj obrtaja.

Svezao je četiri gema u trećem setu, definitivno slomio otpor žilavog Španca i prošao u drugo kolo trećeg grend slema sezone. Moglo je u poslednjem setu, kao i drugom koji je otišao u taj-brejk, da ode i na stranu Rafaela Nadala. Podrhtavala je ruka nemačkom teniseru, ali je u završnici oba uspeo da je primiri.

Aleksander Zverev je napravio 44 vinera, deset više od Bika sa Majorke. Bolje je servirao, riternirao, imao jednak broj neiznuđenih grešaka i poena osvojenih na mreži kao Španac. Sve u svemu, opravdao je ulogu favorita i pred očima Novaka Đokovića, Karlosa Alkarasa i Ige Svjontek došao do naredne runde, gde će se susresti sa Davidom Gofanom ili Đovanijem Perikarom.

Što se Rafaela Nadala tiče, možda mu je ovo bilo i poslednje učešće na turniru na kome je neprikosnoven. Ali, kako je odbio da mu na Rolan Garosu prirede oproštaj, sasvim moguće da će se pojaviti dogodine. Ako telo ne doživi kolaps.


tagovi

Rafael NadalAleksander ZverevATPRolan GarosRolan Garos 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara