Rafael Nadal (Reuters)
Rafael Nadal (Reuters)

Kralj šljake ranjiv na travi: Nadal strepeo od petog seta, tri i po sata izgarao za drugo kolo

Vreme čitanja: 2min | uto. 28.06.22. | 20:32

Fransisko Serundolo ozbiljno namučio Španca, ali ga je pojeo pritisak kada mu se otvorila prilika da odbede meč u peti set

Da mu na šljaci nema ravnog Rafael Nadal je demonstirao i ove godine osvajanjem Rolan Garosa, ali trava i zemljana podloga nisu isto i je Kralj šljake ponovo uvideo u svom prvom meču na ovogodišnjem Vimbldonu. Da je čovek koji je osvojio prva dva grend slema sezone ranjiv na brzoj podlozi, obelodanio je Fransisko Serundolo, koji je Španca naterao da strepi od petog seta. Na kraju mu je ipak neostajalo mentalne čvrstine da Bika sa Majorke već na vimbldonskoj premijeri natera na više od četiri sata borbe - 1:3 (4:6, 3:6, 6:3, 4:6).

Kada izvučemo statistiku, odmah je jasno da je Argentinca koštalo to što je napravio samo četiri brejka, a imao čak 18 šansi da to učini. Poređenja radi, imao je četiri brejk lopte više u odnosu na četvrtog tenisera planete.

Izabrane vesti

Okršaj na centralnom terenu trajao je tri sata i 36 minuta, mada nije delovalo da će tako biti nakon što je Rafa uzeo prva dva seta. Doduše, uvodni mu je pripao na iskustvo i uspeo je da ga dobije iako je pogodio samo četiri vinera, a pritom pogrešio u 14 navrata. Napravio je brejk za vođstvo 3:1, ali je Argentinac već u narednom gemu odgovorio istom merom. Morao je Nadal da se čupa na 4:4, spasao je tri brejk lopte, a onda u narednom gemu servirao kaznu rivalu u vidu brejka i osvojio prvi set.

U narednom setu, Rafu je odlilčno služio servis, kako prvi, tako i drugi. Vineri su zasenili greške, a jedinu šansu za brejk rivala Nadal je odbio u petom gemu, pa u šestom oduzeo servis rivalu nakon čega je vrlo brzo došao na set od trijumfa. Serundolo je spasao dve set lopte u svom servis gemu, ali nije uspeo da se iskobelja iz Nadalovog.

Kada je Nadal brejkom poveo 2:1 u trećem setu delovalo je da je to početak kraja za Argentinca, ali su on ekspresno odgovorio ri-brejkom, te u devetom gemu iznenadio Rafu iskoristivši treću set loptu na njegov servis. Meč je otišao u četvrti set, a tamo je Serundolo posle brejka u maratonskom gemu uspeo da povede 3:1. Ali kada propustite prvo dve vezane, a ukupno četiri šanse za dupli brejk, što se 41. teniseru sveta dogodilo u petom gemu, onda ne možete da se nadate dobrome protiv jednog od najvećih u istoriji tenisa.

Preživeo je Rafa taj mučni peti gem, par minuta kasnije izjednačio na 4:4 ne dozvolivši rivalu da osvoji ni poen na svoj početni udarac, da bi ga dotukao još jednim brejkom kojim je zakazao okršaj sa Ričardasom Berankisom u drugom kolu.



tagovi

Rafael NadalVimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara