Tim, Safin, Nadal i Monfis (©Reuters)
Tim, Safin, Nadal i Monfis (©Reuters)

Kratka i iznenađujuća lista igrača koji su Novaku uzeli set s nulom

Vreme čitanja: 2min | ned. 11.10.20. | 19:03

Svega četvorica na grend slem turnirima

Izazov sam po sebi nije mogao da bude veći. Rafael Nadal na Rolan Garosu, a porazi “kralja šljake“ u Parizu retki su kao Halejeva kometa. A još nakon što mu je Novak Đoković prvi set predao bez ispaljenog metka – to već dobija obrise nemoguće misije. Protiv Rafe se tako ne može, svestan je toga i sam Đoković, jasno je to i rekao odmah posle poraza u finalu ovogodišnjeg Rolan Garosa, pritom priznavši da ni sam nije zadovoljan kako je igrao večeras u Parizu.

Uostalom, prvi set je izgubio sa 0:6 što se, nešto nalik Nadalovim porazima na Rolan Garosu, zaista retko dešava. Ako ćemo precizno, samo je četiri puta Đoković na nekom grend slemu izubio set bez osvojenog gema.

Izabrane vesti

Prvi put još daleke 2005. godine kada je u Melburnu, kasnije svom omiljenim turniru, poklekao pred Maratom Safinom – 0:6, 2:6, 1:6. Treba ipak reći da je to bio Đokovićev debi na grend slemu, a Safin je bio na vrhuncu, na tom Otvorenom prvenstvu Australije je i osvojio drugu titulu na najvećim turnirima ATP tura.

Iste godine još jedna nula na računu tada 18-godišnjeg tinejdžera, ovog puta u sudaru sa Gael Monfisom, takođe velikim talentom od koga se očekivalo da se umuva među najveće na svetu. S tim da ovde imamo važnu razliku: jeste Monfis na startu US Opena iz 2005. dobio četvrti set s 6:0, ali je na kraju Đoković slavio – 7:5, 4:6, 7:6 (5), 0:6, 7:5. Bio je to prvi od 17 sudara Đokovića i Monfisa, svih 17 je dobio Novak.

Odmah posle toga kreće veliki uspon Đokovića i setovi izgubljeni sa nulom bivali su sve ređi. Posebno na grend slem turnirima. Sve do Rolan Garosa 2017. godine, kada je Đoković u Pariz stigao da brani titulu i potpuno neočekivano poklekao pred Dominikom Timom koga je samo koju nedelju ranije počistio u Rimu sa 6:1, 6:0. Na Rolan Garosu pak senzacionalno iznenađenje, Tim je slavio sa 7:5 (5), 6:3, 6:0.

I za kraj, Rafa Nadal, večeras u finalu Rolan Garosa. Radio je Španac to i Rodžeru Federeru još 2008. i svima pokazao: Pariz je njegovo dvorište.

Da ne bude da se nije dešavalo i na drugim, ipak manje važnim turnirima, Rodžer Federer je Đokoviću uzeo set s nulom na Mastersu u Sinsinatiju 2012. godine, 2016. u Rimu je to čak uspelo i Tomažu Belučiju – s tim da je on, kao i Monfis ranije, izgubio taj meč – ali na grend slemovima, kad Novak po pravilu igra najbolji tenis, samo četvorica.

Safin, Monfis, Tim i Nadal. I nadamo se niko više. Nikad.


tagovi

Marat SafinNovak ĐokovićDominik TimGael MonfisRafael Nadal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara