Dušan Lajović (Star Sport)
Dušan Lajović (Star Sport)

Lajovićeve šampionske reči: Umalo da se onesvestim na 5:1, znao sam da mi je borba jedina šansa

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.04.23. | 18:20

"Na skali od 1-10, Dušan je stotka. Ne sretnete često takve ljude u životu", rekao je Rubljov o šampionu Srpska Opena

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Banjaluke)

Neverovatna nedelja za Dušana Lajovića u Banjaluci krunisana titulom Srpska Opena. Nadigrao je šestog tenisera sveta Andreja Rubljeva i uspeo da prenebregne sijaset teških momenata u današnjem finalu. Naročito u završnici drugog i trećem setu gde je vodio sa 5:1, a dobio ga sa 6:4.

Izabrane vesti

"Nekako sam uspeo da završim meč. Srećom nije izjednačio na 5:5. Moram da budem ponosan i uživam u ovom trenutku jer ovo nije bio uobičajeni 250 turnir. Osećate pritisak kada igrate protiv nekoga sa kim ste biski van terena. Sjajna nedelja za mene, nadam se ne i poslednja ovakva", rekao je Lajović na šampionskoj konferenciji.

Nakon što je Rubljov izjednačio na 1:1 u setovima, na tribinama se pojavilo mnogo skeptičnih pojedinaca. Šuškalo se da je Lajović umorniji, da će teško uspeti da trijumfuje u trećem setu.

“Iskreno, bio sam preumoran da razmišljam. Ceo treći set sam osećao da imam igru, ali da možda nemam goriva. Da sam imao jedan brejk verovatno se ne bi ovako završilo. Taj drugi mi je doneo pobedu. Nije mi mnogo prolazilo kroz glavu, samo izdrži igraj koliko možeš”, rekao je Duci, a zatim nastavio o svojim mislima nakon što je Rubljov vratio jedan brejk, spasavao meč lopte...

„Rekao sam sebi samo probaj da pronađeš forhend, da vodiš igru... Ako uspeš, imaćeš šansu. Nećeš pobediti ovaj meč nikako drugačije nego na borbu. Nisam očekivao lepu, idealnu igru, ali sam očekivao da se borim do kraja. Već na 5:1 sam izgubio snagu, krenulo je da mi se vrti u glavi, mislio sam da ću da se onesvestim. Publika me podizala, vodila do pobede. Bili su veliki faktor u današnjem meču bez kojeg bi mi šanse za pobedu bile znatno manje. Ne znam odakle sam izvukao energiju, ali bitno da sam uspeo.

Naredne nedelje pokazaće može li Lajović da zadrži ovonedeljni nivo tenisa i u nastavku sezone na šljaci. Slede mastersi u Madridu i Rimu, pa Rolan Garos.

"Osećam se umorno, ali takođe osećam da sam u dobrom ritmu i da imam samopouzdanj. Nadam se da mogu da zadržim ovaj nivo, naročito fizički. Uživao sam, igrao dobar tenis, izdražao u ovako teškim mečevima i uslovima. To očekujem od sebe i na dalje iako nije realno da tako bude u svakom meču. Nadam se da ću uspeti da se oporavim do Madrida."

 Postaje Banjaluka jedno od omiljenih mesta za Ducija jer je tamo 2015. osvojio Čelendžer, a osam godina kasnije i ATP 250 turnir.

"Divno se osećam čitave nedelje u Banjaluci, ljudi su jako prijatni, primili su nas kao lokalce. Osećao sam se kao kod kuće, čak sam poveo i psa. Bio sam tu cele nedelje i prijalo mi je da šetam sa njim, da radim stvari koje inače ne radim na turnirima. Uživao sam u hrani, odraziće se to na moju kilažu sledeće nedelje. Naravno da Banjaluka zaslužuje da turnir ostane ovde. Jedna od najbolje org 250 turnira. Nadam se da će se turnir vratiti ovde."

 I na putu do prve titule u Umagu 2019. godine jedna od prepreka bio mu je tada 76. teniser sveta Andrej Rubljov.

"Pristajem da mi bude protivnik i na nekom narednom turniru. Možda mi je i talija, dobri smo prijatelji. Nadam se da je on uživao u borbi, ali nažalost jedan je morao da izgubi. On je drugačiji igrač sada nego što je bio tada", rekao je Dušan o prijatelju i rivalu iz Rusije, a i rođeni Moskovljanin je o Duciju govorio isključivo u superlativima: "Na skali od 1-10, on je stotka. Vrlo je lojalan. Nikada vas neće slagati, pogaziti svoju reč. Ne samo u tenisu, već ni u životu ne sretnete često takve ljude. Mnogo smo pričali, nije mu bilo lako u poslednje vreme. Osvojio je titulu kod kuće koja mu je bila izuzetno potrebna. Borio sam se do kraja, ali zaslužio je da pobedi", ispričao je Rubljov.


tagovi

Srpska OpenDušan Lajović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara