Dušan Lajović sa peharom (FOTO: Star Sport)
Dušan Lajović sa peharom (FOTO: Star Sport)

Lavovsko srce i teniska poezija Dušana Lajovića za krunu u Banjaluci!

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.04.23. | 16:41

Uprkos tome što je proveo četiri i po sata više od Rusa na terenu ove nedelje, Duci ostao svežiji i koncentrisaniji u odlučujućem setu, došao do druge titule i vratio se među 40 najboljih na svetu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Banjaluke)

Kakav tenis, kakav karakter i kakva nedelja za Dušana Lajovića! Pokazo je srpski teniser da za njega u Banjaluci ne postoji nemoguće počev od skalpa Novaka Đokovića, preko maratonskog polufinala i bespoštedne borbe sa Miomirom Kecmanovićem, do pobede nad šestim teniserom sveta i čovekom koji je od starta sezone verovatno najviše pokazao na šljaci, Andrejem Rubljovim - 2:1 (6:3, 4:6, 6:4). Teniska poezija vredna titule Srpska Opena, drugog pehara u karijeri i povratka među 40 najboljih tenisera sveta!

Izabrane vesti

Rekao je Miomir Kecmanović Duciju nakon jednog od najintenzivnijih poena jučerašnjeg polufinala: "Ako ovako nastaviš, osvojićeš sve". Namirisao je Miomir Dušanovu titulu u Banjaluci, a uz konstantnost i nivo što su ga krasili čitave nedelje, mogao bi i na predstojećim mastersima u Madridu i Rimu daleko da dogura. Jer, igrao je Lajović prethodnih dana tenis kakav se viđa u završnicama masters turnira.

Podršku kakvu je Novak Đoković imao kada su on i Lajović vodili četvrtfinalnu borbu, nosila je Dušana do jedne od najvećih pobeda u karijeri. Snaga kojom je ovog popodneva na centralnom terenu odzvanjalo "Duci, Duci" možda je i nadišla frenetično "Nole, Nole", od pre dva dana. Naročito kada je bio najbotrebnije, pred meč lopte. Treću je pretvorio u jedan od najlepših momenata karijere.

Poveo je Lajović sa 1:0 u setovima, pritiskao u završnici drugog, ali nakon što se Rubljov odbranio i izjednačio, delovalo je da su šanse za pobedu na njegovoj strani i da bi faktor umora mogao poljulja Lajovića. Rubljov je otvorio treći set servis gemom bez izgubljenog poena, ali Duci je odgovorio istom merom i pokazao da u rezervoaru ima sasvim dovoljno goriva za odlučujući set, Iako je tokom nedelje proveo gotovo devet sati na terenu, oko četiri i po sata manje od Moskovljanina. A onda, furizan gem za Lajovića uzeo je Rubljovu sve poene u njegovom servis gemu, a u sledećem za potvrdu brejka pokazao od čega je sazdan. Odlična rakcija na mreži na brejk loptu Rusa, onda magija i drop šot za potvrdu brejka. Tako je poslao Rubljova na konopce i maltene bacio na kolena novim brejkom i vođstvom 4:1. Koprcao se Rus, vratio jedan brejk, prišao na 5:4 i stavio Lajovića na još jedan psihološki ispit. Gotovo da nije pogodio pri servis u najvažnijem gemu, ali je i pored toga dokusurio rivala. Nisu Ducija demoralisale ni dve spasene meč lopte Rubljova. Ako ovaj meč, ali i prethodna dva nisu definicija lavovskog srca...


Otvorio je Rubljov meč agresivno od prvog gema. Kao pobednik pri podbacivanju novčića izabrao da prvi riternira i odmah je napao Lajovića dubekim loptama došavši tako do tri brejk šanse. Ali nije Lajović paničio, niti je dozvolio da ga neprijatna situacija na startu usmeri ka neracionalnim rešenjima. Epilog - pet uzastopnih poena Ducija i prvi znaci nervoze ruskog tenisera. Već u uvodnim minutima počeo je da mrlja sebi u bradu, nezadovoljno da gestikulira...

Usledila su dva sigurna gema za servere, a onda je trenutno 70, a od sutra 40. teniser sveta napao početni udarac rivala. Bio je odličan u dugim razmenama, stigao sijaset zahtevnih lopti, ali je propustio četiri odvojene brejk lopte jer je Rubljov pronalazio savršene prve servise na svaku od brejk šansi. Međutim, na petoj početni udarac je izdao Rusa. Promašio je prvi servis, a Lajović ponovo pokazao da ima više samopouzdanja u dugim razmenama. Napravio je brejk, poveo sa 3:1, a zatim ga i potvrdio u narednom gemu.


Rubljov se ekspresno pribrao, osvojio naredna dva servis gema bez izgubljenog poena, ali uz Ducijevu sigurnost u servisu, forhendu i bekhendu, povratak u prvi set bio je nemoguća misija. Servirao je srpski teniser za vođstvo od 1:0, ponovo forhendima otvorio teren i vinerom stavio tačku na prvi set razgalivši publiku na centralnom terenu.

Poleteo je Rubljov u drugom setu, napravio rani brejk, pa izdržao Lajovićev pritisak i ofanzivu za vođstvo od 3:0. Ali ponovo je, kao i nebrojeno puta u prethodna dva dana, proradila ona ista mentalna snaga što je bila presudni faktor u duelima sa Novakom i Miomirom. Borio se za svaki poen do kraja, grizao do poslednjeg atoma snage, maltene do gubitka daha. Zaostatak 3:0 pretvorio je u izjednačenje 3:3, čak je u sedmom gemu drugog seta flertovao sa brejk šansama. Ali i Rubljov je često ličio na zid u razmenama sa osvnovne linije. Uzjahao novi talas samopuzdanja nakon vraćenog brejka i prošarao igru drop šotovima koji su mučili Rubljova i davali željeni rezultat. Na 4:4 pritiska je servis Rubljova, ali je ponovo ostao kratak za brejk šansu. Rus je ukrao set, ali znate već šta se dogodilo u narednom.

Dušan je pokazao koliko uživa na šljaci i na krilima banjalučke publike leteo do osme pobede u karijeri protiv top 10 tenisera. Sjajan šlagvort za nastavak sezone na omiljenoj mu podlozi.


tagovi

Srpska OpenDušan LajovićAndrej Rubljov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara