Lejver kup: Za lovu, prestiž i dobru zabavu

Vreme čitanja: 2min | pet. 20.09.19. | 09:46

Teniska bitka između Tima Evrope i Tima sveta počinje danas u Ženevi, na terenu i Federer

Treće izdanje Lejver kupa, projekat Rodžera Federera i njegovog marketinškog tima predvođenog menadžerom Tonijem Gadstikom, ove sezone prvi put pod pokroviteljstvom ATP-a, održava se ovog produženog vikenda u Ženevi.

Smišljen kao pandan Rajder kupu, čuvenom golf takmičenju između Evrope i Amerike koje se održava anualno još od 1927, istog formata, ali umesto Amerike, ovde je Tim sveta.

Izabrane vesti

RASPORED MEČEVA

A za njega ove godine nastupaju Džon Izner, Tejlor Fric, Džek Sok (svi SAD), Miloš Raonić i Denis Šapovalov (Kanada), te Nik Kirjos (Australija). U tim Evrope se, umesto povređenog Novaka Đokovića vratio se Rafa Nadal (Španija), uz njega i Fedeksa tu su još Dominik Tim (Austrija), Aleksander Zverev (Nemačka), Stefanos Cicipas (Grčka) i Fabio Fonjini (Italija).

Prvi od tri dabna takmičenja koje se igra na trvdoj podlozi u hali za nagradni fond od 15.000.000 dolara. Ovaj turnir je poseban i po tome što svi participanti dobijaju apanažu i to po poziciji na ATP listi, ali zato nema raspoređivanja bodova.

Prvi meč dana, koji počinje u 13 časova je između Tima i Šapovalova, a as iz Austrije vodi sa 2-0 u međusobnim okršajima. Oba meča su odigrali na tvrdoj podlozi, tako da je ovde pametnije probati na Tima i kvotu 2,03, iako u poslednje vreme ne igra na vrhunskom nivou.

Nakon njih na teren dvorane Palekspo istrčavaju Fonjini i Sok kojima je ovo treće odmeravanje, a trenutno je 1-1. Italijan je u boljoj formi, ali je Amerikanac, koji pokušava da se "vrati u igru" nakon povrede opasan na tvrdim, brzim terenima, što je i pokazao osvajanjem mastersa u Parizu pre dve godine kada je u finalu savladao Filipa Krajinovića. Favorit je ipak Fonja, ali treba očekivati napet susret.

Potom od 19 časova okršaje u singlu zatvaraju Cicipas i Fric, dva velike talenta svetskog tenisa. Grk je definitivno bolji igrač, ali ni Amerikanac "nije naivan" te i ovde treba biti oprezan sa tipovima. I ovde očekujemo da odmeravanje potraje.

Prvi dan obračuna u Ženevi zatvara se dublovima, gde za Stari kontinent igraju Federer i Zverev, a za ostatak sveta Šapovalov i Sok.  Organizatori su iskusno stavili najpopularnijeg tenisera na kraj programa ne bi li zadržali narod, a verujemo da će im on uzvratiti trijumfom i prolaskom kvote 1,95.

***kvote su podložne promenama

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara