Karlos Alkaraz i Novak Đoković (©Reuters)
Karlos Alkaraz i Novak Đoković (©Reuters)

Luda trka na šljaci: Novak ponovo broj 1, borba s Alkarazom se nastavlja u Monte Karlu

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.04.23. | 13:00

I trajaće barem do Rolan Garosa

Američka teniska turneja je iza nas, pred nama uzbudljiva sezona na šljaci. Jer trenutni raspored na ATP listi nagoveštava ludu trku za prvim mestom. Od danas, na njemu je ponovo Novak Đoković nakon što je na toj poziciji posle dve nedelje smenio Karlosa Alkarasa.

Novu promenu na vrhu nisu donele Đokovićeve pobede, već poraz Alkarasa od Janika Sinera u polufinalu Majami Opena. Čim se to desilo postalo je izvesno da će se Novak od 3. aprila vratiti na vrh i započeti 381. nedelju na prvom mestu ATP liste.

Izabrane vesti

Španac je na to mesto došao 20. marta, nakon osvajanja turnira u Indijan Velsu, ali to nije bilo dovoljno da tu poziciju zadrži duže od dve nedelje. Za to mu je bila potrebno da odbrani titulu i bodove osvojene na prošlogodišnjem mastersu u Majamiju.

Trenutni raspored će se sigurno zadržati do 16. aprila kada će se završiti turnir u Monte Karlu, na kojem će se Novak i Karlos boriti za prvo mesto.

Đokoviću će to biti prvi izlazak na teren nakon jednomesečne pauze zbog zabrane ulaska u SAD i propuštanja američkih turnira. Za razliku od Novaka, Alkaras trenutno ima kontinuitet igranja što može biti otežavajuća okolnost za srpskog tenisera. Jer razlika je minimalna.

Novak je na vrhu sa osvojenih 7.160 bodova, dok Alkaras ima 6.780. Svega 380 bodova između njih. A još manja je razlika u broju bodova koje obojica brane tokom sezone na šljaci.

Alkaras je prošle godine osvojio 1.860 bodova posle trijumfa u Barseloni i Madridu, ispadanja u drugom kolu Monte Karla i plasmana u četvrtfinale Rolan Garosa.

Đoković je sakupio 1.870 – samo 10 više dakle – od pobeda u Rimu, finala na Serbia Openu, polufinala u Madridu, ranog ispadanja u drugom kolu Monte Karla i na kraju razočaranja u četvrtfinalu pariskog grend slema.

Prvu priliku da uvećaju bodovni konto imaće u Monte Karlu gde su, ponovimo, prošle godine ispali već u drugom kolu što znači da su novi obrti na čelu ATP liste sasvim mogući ako Alkaras bude uspešniji od Đokovića.

Posle Monte Karla, Španac će braniti titulu u Barseloni, dok će Đoković biti domaćin na Srpska Openu u Banjaluci. Zatim Alkaras mora da brani i pehar iz Madrida – gde je prošle sezone dobio prvi okršaj sa Novakom – a Đoković iz Rima.

Kruna sezone na šljaci svakako će biti Rolan Garos, ne samo zbog borbe Alkarasa i Đokovića za prvo mesto, već prvenstveno zbog Novakovog pokušaja da postavi rekord od 23 osvojene grend slem titule i to “u kući“ Rafaela Nadala, koji u Parizu juri 15. titulu.

Naravno, iz senke će vrebati i drugi. Pre svih trećeplasirani Stefanos Cicipas, jedini teniser sa realnim šansama da preskoči vodeći dvojac. Ali nisu ni one velike, jer Cicipas prvo mora da odbrani titulu u Monte Karlu, pa finale iz Madrida, da bi tek na Rolan Garosu - gde je prošle godine ispao u osmini finala – mogao da značajnije popravi bodovni konto.

ATP LISTA

1.     Novak Đoković (Srbija) 7.160

2.     Karlos Alkaras (Španija) 6.780

3.     Stefanos Cicipas (Grčka) 5.770

4.     Danil Medvedev (Rusija) 5.150

5.     Kasper Rud (Norveška) 5.005

6.     Andre Rubljov (Rusija) 3.470

7.     Feliks Ože Alijasim (Kanada) 3.450

8.     Holger Rune (Danska) 3.370

9.     Janik Siner (Italija) 3.345

10. Tejlor Fric (SAD) 3.065

Piše: Anđela TOMANIĆ


tagovi

Novak ĐokovićKarlos AlkarasATP Monte KarloATP lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara