Janik Siner i Novak Đoković (Reuters)
Janik Siner i Novak Đoković (Reuters)

Mečevi sa Novakom za rast i otkrivanje realnosti

Vreme čitanja: 3min | sub. 11.11.23. | 01:05

U susret završnom mastersu, iz reči Janika Sinera o Novaku Đokoviću isijava isključivo poštovanje prožeto divljenjem

Nije još osvanuo, ali ušli smo u poslednji dan pre početka završnog mastersa u Torinu, svojevrsne krune na tenisku sezonu. A u toj sezoni, kruna je kao i mnogih prethodnih na glavi Novaka Đokovića. Šest pehara, tri sa grend slem turnira i još jedna pobeda da osmi put u karijeri osigura prvo mesto ATP liste na kraju sezone.

Ali ne bi Novak bio Novak i ne bi bio tu gde jeste, na teniskom Olimpu, da je kroz karijeru išao sa stavom - ma dovoljna mi je još jedna pobeda. Nikada mu nije bilo dovoljno i zato gazi konkurenciju i niže pobede i trofeje i u 37. godini života, a čitav svet se pita - "Dokle više?"

Izabrane vesti

Pa, dok teniski otac ne kaže "Dosta je bilo."

Ovosezonsko ATP putešestvije za Novaka Đokovića završava se u Torinu (nakon kojeg će u dresu Srbije krenuti po Dejvis kup). Na severu Italije žreb ga je smestio u zelenu grupu sa Janikom Sinerom, Stefanosom Cicipasom i Holgerom Runeom.

"Ovo je pored grend slemova najveći turnir koji imamo u tenisu. Na ATP turu je ubedljivo najveći. Osam najboljih igrača u sezoni se takmiči da se kvalifikuje za završni masters. Jedini turnir koji ima format grupne faze i ako izgubiš jedan meč, ili dva, i dalje možeš da se kvalifikuješ u polufinale. Veoma mi je poznato šta znači igrati u Torinu u ovim uslovima. Prošle godine sam imao perfektan skor, 5-5 dobijenih mečeva. Nadam se da ću krunisati sezonu na najbolji mogući način. Cilj je da budem broj jedan i na kraju sezone, za to mi nedostaje jedna pobeda, a onda kao pozitivna posledica, nadam se da će doći osvajanje turnira", rekao je Novak tokom dana u Torinu.

Najbolji teniser planete startovaće takmičenje od 21.00 protiv Runea, ali premijerni sudar zelene grupe biće onaj između Janika Sinera i Stefanosa Cicipasa s početkom u 14.30. Italijan će u domovini uživati ogromnu podršku i na svom drugom učešću na završnom mastersu, ali prvom koje je zaista zaslužio (2021. ušao kao zamena za povređenog Beretinija), stremiće najvišim ciljevima. Ali ne leti mlađani momak iz Južnog Tirola, već sipa hvalospeve na račun aktuelnog teniskog vladara.

„Nalazite se ispred nekoga ko je osvojio 24 slem turnira, tri od četiri samo ove godine. Što se tiče rezultata, on je najbolji koji je ovaj sport ikada imao. Radujem se tom duelu. To su mečevi važni za moj razvoj (kao igrača), oni za koje kažem: pobeđujem ili učim. Đoković će mi reći gde sam“, rekao je Siner o Đokoviću u intervjuu za Eurosport Italija i nastavio o veteranu koji ga je pobeđivao u sva tri dosadašnja međusobna okršaja: "Osećao sam se bliže ove godine u polufinalu Vimbldona, uprkos porazu u tri seta, nego prošle godine u četvrtfinalu, kada smo igrali pet... Jedva čekam. To su mečevi za koje treniram svaki dan, oni koji me ispunjavaju pritiskom.”

Siner ove godine ima skor 8-5 protiv tenisera iz top 10 društva, a ukupno je zabeležio 57 pobeda uz 14 poraza. U Torinu će vrebati peti pehar u 2023. godini u kojoj mu je najveći uspeh prva masters titula u Kanadi.

"Igranje u Torinu mi mnogo znači jer ću proživeti to iskustvo sa domaćom publikom. To je moj novi mentalitet u koji ulazim. Sviđa mi se kada su ljudi uz menei. To je i razlog zašto želim da budem dobar u finalu”, zaključio je četvrti teniser sveta.


tagovi

Novak ĐokovićJanik SinerZavršni ATP turnir

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara