Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Misija Grend slem počinje! Novak Đoković na stazi ka visinama kojom je prošao samo Rod Lejver

Vreme čitanja: 3min | uto. 31.08.21. | 18:07

Teniski kralj počinje US open protiv Holgera Runea

Vežite se, polećemo! Novak Đoković pali mašinu i kreće u juriš u tenisku istoriju.

Tamo negde oko jedan čas posle ponoći najbolji teniser sveta će zaigrati meč prvog kola na US openu protiv Holgera Runea. Mladi Danac, koji obožava Đokovića i voleo bi da krene njegovim stopama, biće, kao da je kakva simbolika u pitanju, prva prepreka najboljem teniseru sveta na putu ka antologiji.

Izabrane vesti

Jer, ceo svet pre nego što Novak prvi put izađe na teren postavlja samo jedno pitanje: da li će Đoković postati prvi igrač posle 40 godina i Roda Lejvera koji će osvojiti Grend slem, odnosno sva četiri najveća turnira u istoj kalendarskoj godini.

Neverovatnu godinu ima srpski as. Osvojio je prvo Australijan open, gde se izborio sa povredom stomačnog mišića i svim izazivačima koji su mu stali na crtu, računajući i Medvedeva u finalu. Potom je pokorio Rolan Garos savladavši Nadala u polufinalu i Cicipasa u finalu, iako je gubio 2:0 u setovima. A, onda se doslovno prošetao kroz Vimbldon, čime je došao do 20. grend slem pehara u karijeri i stao rame uz rame sa Federerom i Nadalom.

Da nije bilo kiksa na Olimpijskim igrama u Tokiju, utisak je da niko ne bi ni pomišljao da bi Đoković mogao da ostane bez pehara u Njujorku. Ovako, ostala su odškrinuta vrata da bi još neko mogao da ga iznenadi, poput Zvereva u Japanu.

Čudno je malo to što Novak ima osvojena samo tri pehara na US openu. To je njegova podloga, beton, svi uslovi su takvi da mu potpuno odgovaraju, ali opet često mu se dešavalo da se oklizne pre borbe za pehar. Ili bizarnost kao prošle godine, kada ga je eliminisala loptica koja je završila u vratu linijskog sudije.

Ovog puta je Đoković došao na US open svež, odmoran, kako je to sam rekao, sa nikad dužim odmorom, jer je preskočio Torono i Sinsinati. Možda bi to bio mač sa dve oštrice, da bez pripreme dođe na veliki turnir, ali istu stvar je već uradio ove godine, kada nije tapkao lopticu o travu na prelazu sa pariške šljake do Vimbldona.

Ako bismo tražili neki „znak“, onda bi to moglo da bude što je i na Vimbldonu srpski as počeo turnir borbom protiv golobradog Drejpera, koji mu je do finala jedini oduzeo set. Večeras će probati i Rune da učini isto, iako priznaje da mu ruke drhte već na pomisao da će na centralnom terenu igrati protiv najboljeg tenisera planete.

„Srce mi je posle žreba tuklo 400 na sat. Dobro je što sam imao nekoliko dana da se pripremim za takav meč“, priznao je mladi Danac, koji je na US open došao sa mnogo samopouzdanja osvajanjem dva čelindžer turnira ovog meseca.

A, Novak Đoković? Doktor psihološke pripreme za najveće izazove, čovek koji sve loše što je bilo juče obriše kao gumicom. Tokio je za njega davna prošlost, fokus je samo na onom što kreće od večeras.

Uvek sam u situaciji gde se očekuje da pobedim svaki meč i sve turnire. Svaki poraz je neuspeh u očima mnogih, jer sam podigao standarde na visok nivo. Ali jeste malo drugačiji osećaj u odnosu na druge godine, pošto imam priliku da uradim nešto što je pošlo za rukom Rodu Lejveru. To me izuzetno motiviše, a s druge strane, predstavlja malo i breme. Nemam problem da se nosim s time, s pritiskom sam se dobro nosio u većini slučajeva u svojoj karijeri. Zbog ovakvih situacija i turnira ja i treniram, želim da ispisujem istoriju svog sporta“, poručio je Đoković pred početak turnira.

Misija Grend slem – počinje!


tagovi

US openNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara