Mateo Beretini (©Reuters)
Mateo Beretini (©Reuters)

Monfis kao mladić – zabavan i preslab za TOP 10: Beretini u polufinalu servisom napada Nadala

Vreme čitanja: 2min | uto. 25.01.22. | 14:41

Italijan se preznojio, ali je uspeo

Nikad nije bilo dosadno, ali nikada ni Gael Monfis nije imao tu moć da ostane koncentrisan do kraja izazovnog meča. Da jeste, sigurno bi napravio veću karijeru. Ovako, sva je prilika da će je završiti bez grend slem finala, iako je imao talenat za tako nešto. Imao je doduše i nesreću da igra u eri Novaka Đokovića, Rodžera Federera i Rafaela Nadala. A danas je protiv sebe imao Matea Beretinija i njegov ubitačni servis koji je Italijana odveo do polufinala Australijan opena posle maratona od pet setova – 6:4, 6:4, 3:6, 3:6, 6:

Bio je to meč u kojem je bilo svega: dugih razmena, gemova od 20 i kusur minuta, atraktivnih egzibicija Monfisa, koji i sa 35 godina izgleda i kreće se kao momak u ranim dvadesetim.

Izabrane vesti

Ali on ni tada nije uspevao da izdrži pritisak koji donose borbe za trofeje. Ili je bar to previše retko radio. Samo dva puta je igrao polufinala na grend slem turnirima, na Australijan openu mu je najveći uspeh bilo četvrtfinale iz 2016.

Ove godine je sebe možda i nadmašio, samo da bi na kraju stao tamo gde mu je uvek i bio limit: u okršajima sa igračima iz TOP 10 na svetu. Poslednju takvu pobedu ostvario je Monfis još u martu 2019. protiv Marina Čilića. Poslednju takvu na grend slemu još 2014. na Ju-Es Openu protiv Grigora Dimitrova.

Beretini tada nije ni bio na ATP listi. Ali je u međuvremenu izrastao u momčinu od 196 centimetara čiji su agresivni udarci jednostavno bili previše za Monfisa. Ne zato što nije mogao da ih stigne, jer kako rekosmo i dalje se kreće kao dečak. Već zato što su mu poremetile fokus u tom petom setu, kad se odlučivalo.

Dugo mu je pre toga trebalo da pronađe način da oduzme servis Italijanu, prvi brejk je napravio posle 135 minuta igre?! I kad je potom osvojio dva seta, godine su ipak stigle po svoje. Godine i objektivni teniski limit Gaela Monfisa.

Mateo Beretini ide u svoje treće grend slem polufinale, jednom ga je zaustavio Nadal, drugi put u finalu Đoković, sada će opet na Španca, kao i na tom Ju-Es Openu 2019. kada mu Rafa nije dao ni set.

Dosta je ipak vremena prošlo od tada. Nadal je stariji, već na zalasku kaijere, Beretini mnogo zreliji, u naponu snage. A da li i dovoljno dobar da stane na Rafinom putu ka 21. grend slem tituli tek ćemo da vidimo.

AUSTRALIJAN OPEN, ČETVRTFINALE

Denis Šapovalov – Rafael Nadal 3:6, 4:6, 6:4, 6:3, 3:6

Mateo Beretini – Gael Monfis 6:4, 6:4, 3:6, 3:6, 6:2.

Sutra

05.05: (1,70) Janik Siner – Stefanos Cicipas (2,15)

05.35: (1,15) Danil Medvedev – Feliks Ože Alijasim (5,50)


tagovi

Gael MonfisMateo BeretiniAustralijan open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara